To je ale maco: Takto vyzerá najťažšie bábo na svete

To je ale maco:
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-11-14 17:12:57 |

Desaťmesačný Luis Manuel Gonzales váži toľko, ako deveäťročné dieťa. Chodiť ešte nevie, ale ručička na váhe ukazuje takmer 30 kilogramov.

Luis pri narodení vážil 3,5 kilogramu, čo je pre novorodenca priam ideálna váha. Čoskoro však začal enormne priberať, v dvoch mesiacoch vážil už 10 kilo a v desiatich mesiacoch vyzerá so svojimi 28 kilami ako prerastený michelin. Rodičia si spočiatku z jeho rýchleho priberania veľa toho nerobili. „Myslela som si, že to je preto, lebo moje materské mlieko je také výživné,“ hovorí Luisova 24-ročná mama Isabel Pantoja z mexického štátu Colima.  Rodičia tvrdia, že chlapča nezje toho až tak veľa, ale zo všetkého veľa priberá.  S rovnakou hmotnosťou ako Luis sa narodil aj jeho starší brat Mario. Ten bude mať tri roky, no oproti mladšiemu bratovi je omnoho menší.

Kým donedávna si rodičia mysleli, že s Luisovým priberaním to nie je až také vážne, postupne si uvedomili nebezpečnosť tohto stavu. Robia možno aj nemožné, aby zistili, prečo to tak je. Lekári sú však bezradní. Napriek mnohým testom, ktoré chlapcovi urobili, nenašli dôvod, pre ktorý tak rýchlo a veľa priberá.

Jednou z najpravdepodobnejších hypotéz je tá, že Luis trpí tzv.  Prader-Williho syndrómom. Ide o zriedkavé genetické ochorenie, ktoré zapríčiňuje nesprávny fyzický aj psychický vývoj jedinca. Typická je veľká chuť do jedla a pocit neustáleho hladu. Ľudia postihnutí touto chorobu trpia nadmernou obezitou a s tým spojenými ďalšími vážnymi zdravotnými problémami.

Lekári uvažujú nad hormonálnou liečbou, ktorá je však pre rodinu veľmi drahá. Jeden cyklus vyjde na 555 dolárov, no Luisov otec zarobí mesačne 200 dolárov. Chirurg Silvia Orozco, ktorý sa špecializuje na výživu, došiel k záveru, že život chlapca môže byť ohrozený, ale verí, že keď bude mať k dispozícii výsledky vzoriek tkanív zo Spojených štátov, dokážu mu pomôcť. Odborník si myslí, že dôvodom nezvyčajného Luisovho priberania môže byť aj to, že mame Isabel počas tehotenstva chýbali určité živiny.

Zatiaľ rodičia dennodenne tlačia kočík s Luisom do nemocnice, kde mu pravidelne robia krvné testy. „Bolí ma sledovať, ako mu zdravotné sestry hľadajú miesta medzi tukom na ruke, aby mu mohli zobrať krv,“ hovorí Luisov otec Mario Gonzales.  Nie je to jednoduché, raz sa pod chlapcom pri ceste do nemocnice dokonca zlomil kočík. Bohužiaľ, pre enormné rozmery nemôže Luis nielenže chodiť, ale ani dokonca ani sa plaziť či sedieť samostatne vo vzpriamenej polohe. I keď jeho rodičia Mario a Isabel sú dobre stavaní, nosenie chlapca je veľmi namáhavé a vysiľujúce.  Veria, že lekári dokážu identifikovať pravý dôvod jeho problémov a pomôcť mu. 

Prečítajte si tiež:

Príbeh napísaný životom: Jessica otehotnela počas tehotenstva

Emily. Dievčatko, ktoré nedostalo šancu byť dieťaťom

 

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia