S touto knihou zvládnete detské choroby bez stresu

S touto knihou zvládnete
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Frotuna Libri
2017-11-12 00:30:36 |

Presne toto na našom trhu chýbalo. Kniha ušitá na mieru mladým rodičom s deťmi. Detská lekárka s mnohoročnými skúsenosťami Monika Antošová v nej radí, ako na ktorú chorobu.

Zažil to každý novopečený rodič. Zlatíčko, ktoré milujeme najviac na svete, zrazu ochorelo a už nás chytá panika. Žiadne dieťa na svete, aj keby ste ho dojčili desať rokov, sa bežným chorobám nevyhne. Čím je menšie, tým hrozivejšie na nás môže ochorenie pôsobiť, i keď v skutočnosti ide o obyčajnú koliku, virózu či zápchu.

Kniha Sprievodca detskými chorobami, na ktorej pediatrička poctivo pracovala mesiace, obsahuje 15 kapitol a venuje sa snáď všetkým možným chorobám a problémom, s ktorým sa môže drobec stretnúť. Je určená všetkým rodičom, ktorí chcú mať poruke kvalifikované informácie o ochoreniach a správnom postupe pri ich prvých príznakoch. Pediatrička sa pri jej zostavovaní opierala o bohaté skúsenosti z klinickej a ambulantnej praxe. Ako však Antošová zdôrazňuje, informácie v knihe nenahrádzajú vyšetrenie pediatrom, jej cieľom je pomôcť rodičom získať istotou, kým sa rozhodnú vyhľadať lekársku pomoc. „Táto kniha je určená všetkým rodičom, ktorí chcú mať poruke kvalifikované informácie o ochorení a správnom postupe pri jeho prvých príznakoch,“ píše autorka v predslove knihy, ktorú pred pár dňami pokrstila a už ju možno nájsť na pultoch kníhkupectiev.

Nejde o beletriu, ktorú prečítate a odložíte, ale o praktického pomocníka, ktorého budete využívať dlho. Pediatrička radí, čo robiť pri najčastejších detských problémoch, pomáha pri rozlišovaní charakteristických symptómov ochorení a tiež sa dočítate, čo a ako možno zvládnuť doma či kedy je potrebné navštíviť lekára. Venuje sa tiež tomu, ako možno niektorým ochoreniam zabrániť, ktoré lieky môžu deti v ktorom veku užívať a ktoré nie, čím ich možno nahradiť a podobne. V závere knihy nechýbajú viaceré Tabuľky a grafy, napríklad aké má byť dávkovanie liekov proti horúčke, aká je potreba tekutín v detskom veku, koľko by mali deti spať, ktoré rastliny sú v bytoch, záhradách a v lesoch pre deti jedovaté či grafy výšky vo veku 3 až 18 rokov. Vo Vývojovom kalendári si prečítate, čo by malo vaše dieťatko v ktorom veku zvládnuť.

V prvej kapitole sú rozobraté Časté problémy, akými sú horúčka, kašeľ, nachladnutie, hnačka, vracanie a zápcha. Z praktických rád sa dozviete napríklad to, že malé deti by sa nemali pri zvýšenej teplote potiť tak ako dospelí, lebo môže dôjsť k ich prehriatiu a preto ich neprikrývame, aby sme dosiahli potenie. Alebo že zábaly sa nesmú aplikovať, ak má dieťa pocit chladu, triašku a mramorovanú kožu alebo ak má studené ruky a nohy? Dozviete sa, čím ich možno nahradiť a ako pri tom postupovať.

Vedeli ste, že deťom do 15 rokov nemožno podávať prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej? Pediatrička vysvetľuje, že môžu vyvolať tzv. Reyov syndróm sprevádzaný zlyhaním pečene a nezriedka sa končí úmrtím.

Naučí vás tiež rozlišovať, kedy je hnačka u dieťaťa spôsobená diétnou chybou, kedy ide o vírusovú infekciu a kedy o bakteriálnu.

V jednej z ďalších kapitol Ochorenia dýchacích ciest sa dozviete veľa o obávanej laryngitíde či zväčšenej nosnej mandli, ktorá trápi veľa ratolestí. Medzi ďalšími kapitolami knihy nájdeme napríklad Ochorenia močových ciest, Alergie a intolerancie, Neurologické ochorenia či Všeobecné témy alebo stále diskutované Očkovanie.

Pri písaní spolupracovala lekárka aj s mamičkami malých detí, aby mala istotu, že bude naozaj zrozumiteľná. Kniha Sprievodca detskými chorobami, ktorá vyšla vo vydavateľste Fortuna Libri,  je presne tou, ktorá sa podobne ako napríklad rôzne kvalitné kuchárske knihy, dedí z pokolenia na pokolenie. Napomáha tomu zrozumiteľný jazyk a bohaté skúsenosti autorky s chorými deťmi a ich rodičmi z praxe.

 

MUDr. Monika Antošová ukončila štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Absolvovala atestáciu prvého stupňa z pediatrie a nadstavbovú atestáciu z neonatológie. Tri roky pracovala na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. Sedemnásť rokov pôsobila v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave, z toho osem ako zástupkyňa primára novorodeneckého oddelenia. Tu vykonávala aj pedagogickú činnosť pre študentov lekárskej fakulty. Absolvovala trojmesačný študijný pobyt na Detskej klinike v Bazileji vo Švajčiarsku. V rokoch 2006 a 2007 bola zástupkyňou Slovenskej republiky v Európskej liekovej agentúre EMEA so sídlom v Londýne ako členka pracovnej skupiny pre účinnosť liekov. Je autorkou a odbornou garantkou edukačného portálu www.choredieta.sk, tiež publikuje v rôznych magazínoch a ako odborník sa zúčastňuje televíznych relácií z oblasti medicíny. Od roku 2009 vedie neštátnu pediatrickú ambulanciu.

 

Prečítajte si tiež:

Krvácanie z nosa: Viete ho zastaviť správne?

Nedovoľte hocikomu pobozkať svoje bábätko

 


Foto: Fortuna Libri
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia