Toto sú najstaršie matky sveta

Toto sú najstaršie matky
Ilustračné foto
Zdroj: telegraph.co.uk, theguardian.com, blog.tagesanzeiger.ch, dailymail.co.uk, Barcroft India
2017-11-06 00:30:49 |

Určite to poznáte: Človek je taký starý, ako sa cíti. Asi to si povedali matky – rekordérky, ktoré porodili deti naozaj v nezvyčajne vysokom veku. Spoznajte ich.

S pokrokom medicíny možno konštatovať, že materstvo sa čím ďalej, tým viac posúva na neskorší vek. V niektorých prípadoch sa však posunulo až príliš. Predstavujeme vám 5 mám, ktoré sa starajú o vlastné deti vo veku, kedy sa mnohé ženy tešia už aj v pravnúčat.

5. miesto

Annegret Raunigk, rodila vo veku 65 rokov

Vo veku, keď ženy v Austrálii začínajú rozmýšľať nad odchodom do dôchodku, sa Annegret Raunigk  rozhodla, že chce mať štvorčatá!  Nakoniec porodila v máji 2015 dvojčatá, ktoré prišli na svet o 14 týždňov pred termínom pôrodu. Spolu s nimimá Annegret 17 detí! Ako vysvetlila, deti miluje a pre pôrod vo vysokom veku sa rozhodla po tom, ako si jej vtedy najmladšia, 9-ročná dcérka, veľmi želala mať malého bračeka alebo sestričku. Teraz má na výber, keďže mama porodila chlapca a dievča.

4. miesto

 Elizabeth "Lizzie" Adeney, rodila vo veku 66 rokov

Táto Britka, ktorá nemohla mať deti, si uvedomila, že zúfalo zúži po vlastnom potomkovi. Rozhodla sa urobiť pre to všetko. Odcestovala na Ukrajinu, kde podstúpila umelé oplodnenie a donosila zdravého syna, ktorého porodila začiatkom roku 2009. Dala mu meno Jolyon a stala sa najstaršou matkou Veľkej Británie. Jej manžel s nápadom nesúhlasil, odmietol ju v ceste za tehotenstvom a vlastným dieťaťom podporovať a rozviedli sa. Dnes má 74-ročný Lizzie doma osemročného chlapca.. Tvrdí, že svoj krok nikdy neoľutovala a za Jolyona je nesmierne vďačná.


Maria porodila svoje prvé dieťa v 61 rokoch!


3. miesto

Maria del Carmen Bousada de Lara, rodila vo veku 66 rokov 11 mesiacov

Príbeh Marie bohužiaľ neskončil šťastne. Rovnako ako iné ženy túžila po vlastných deťoch, ktoré jej neboli dopriate a tak sa vo vysokom veku rozhodla pre umelé oplodnenie. Všetko sa podarilo a v decembri 2009, týždeň pred 67. narodeninami, porodila v nemocnici v Los Angeles dvojčatá Christiana a Paua. Pre umelé oplodnenie a liečenie na klinike bola pre svoj vek veľmi kritizovaná tak zo strany rodiny, ako aj verejnosti.  Smutné je, že krátko po pôrode jej diagnostikovali rakovinu žalúdka a po niekoľkých náročných rokoch boja s chorobou, keď sa nedokázala chlapcom venovať, zanechala ich tu ako siroty.

2. miesto

Rajo Devi Lohan, rodila vo veku 69 rokov

Rajo Devi Lohan prelomila svetový rekord v roku 2008, keď v 69-tich rokoch porodila dcéru menom Naveen.  Rovnako ako u ostatných mám, ktoré rodili v pokročilom veku, nebolo by to možné bez umelého oplodnenia. Rajo mala veľmi vážne tehotenské aj popôrodné komplikácie, vrátane roztrhnutej maternice a vnútorného krvácania, a takmer zomrela. Hoci bola tiež terčom kritiky, jej vôľa žiť a vidieť vyrastať dcérku bola taká silná, že sa z duševných aj fyzických rán vystrábila a robí všetko pre to, aby videla voju dcérku vyrastať čo najdlhšie. Dnes má 78 rokov, Naveen deväť a zatiaľ si žijú spokojne.

1. miesto 

Omkari Panwar, rodila vo veku 70 rokov

 Oficiálny titul (zatiaľ) najstaršej matky na svete nosí Omkari Panwar z Indie, ktorá v júni 2008 porodila dvojčatá – dievča a chlapca, cisárskym rezom. Napriek tomu, že v 50-tych rokoch mala dve dcéry, Omkari a jej manžel podstúpili liečbu IVF s darcom vajíčok, aby sa ubezpečili, že budú mať potomka mužského rodu. Bohužiaľ, dcérka zomrela, keď mala štyri roky, ale syn, po ktorom túžili, je zdravý chlapec a Omkari chce s ním stráviť čo najviac času.

Prečítajte si tiež:

Najmladšie mamy sveta: Keď deti majú deti

Staršie mamy majú lepšiu pamäť, mladšie vedia riešiť problémy

Fotogaléria


Foto: telegraph.co.uk, theguardian.com, blog.tagesanzeiger.ch, dailymail.co.uk, Barcroft India
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia