Týchto 8 vecí radšej ako rodič nerobte

Týchto 8 vecí radšej
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-05 00:30:43 |

Všetci rodičia chcú pre svoje dieťa to najlepšie. Niekedy to však so starostlivosťou preháňajú. Stáva sa to najmä tým, ktorí majú prvé dieťa.

Rodičia v snahe urobiť všetko pre to, aby sa ich dieťa malo čo najlepšie, robia veľa chýb. Či už po prvom zaplakaní bežíte a beriete dieťa na ruky, s každým soplíkom idete k lekárovi, kupujete drahé oblečenie či porovnávate svojho potomka s rovesníkmi. Sú to veci, ktoré robiť naozaj nemusíte, dieťa ich nepotrebuje, ani o to nestojí. Ak ich náhodou robíte, nemusíte hneď panikáriť, že ste zlý rodič. Verte, že nie ste jediný na svete. Odborníci prišli s ôsmimi odporúčaniami, čoho by ste sa mali vyvarovať. Vy si vydýchnite a bude to aj prospešné pre vaše deti.

1. Všetko sterilizujete

Vášmu bábätku padne cumlík a vy ho okamžite idete sterilizovať. Úplne postačí, keď ho opláchnete pod tečúcou vodou. Jedna štúdia dokonca odhalila, že ak vystavíte dieťa perorálnym baktériám, ktoré sa samozrejme na cumlíku nachádzajú po kontakte s podložkou, dotykom rúčky či detskými slinami, môže to pomôcť znížiť riziko vzniku alergií. Všeobecne platí, že trochu nečistoty neublíži nikomu.

2. Nerozhodujte za deti

Dieťa neustále lozí na stôl a vy v strachu, aby si neublížilo, ho beriete na ruky a pokladáte na zem? Nerobte to, stojte obďaleč a v prípade potreby zasiahnite. Nechajte ho rozhodnúť, čo spraví, ale zároveň ho nechajte niesť aj následky. Budú tiecť slzy, keď sa udrie? Nabudúce si už dá väčší pozor.

3. Nechajte svoje dieťa s opatrovateľkou alebo ho dajte do škôlky, kým pracujete

Naozaj nie ste zlá matka, ak nastúpite do práce pred dovŕšením tretieho roka života vášho potomka. Ak sa potrebujete alebo jednoducho len chcete vrátiť do práce, urobte to. Prídete na iné myšlienky a budete sa tešiť domov. Nebojte sa, o vášho potomka bude dobre postarané a s úsmevom vás bude čakať pri dverách.

4. Dieťa kúpete každý deň

Deti do približne ôsmeho roku života sa veľa nepotia. Ak sú ešte veľmi malé a imobilné, nemajú sa kde veľmi zašpiniť. Ak ich aj dva večery po sebe neokúpete, nič sa nestane. Nadmerné používanie mydla, najmä vtedy, ak má vaše dieťa citlivú pokožku alebo dokonca ekzém, môže zhoršiť  podráždenie a ešte viac ju vysušiť.

5. Ak vás dojčenie vyčerpáva fyzicky aj psychicky, ukončite to

Dojčenie. Večne pretriasaná téma. Niektoré matky zo zdravotných dôvodov dojčiť nemôžu, iné svoje deti prikladajú k prsníku aj do troch či štyroch rokov života dieťaťa. Každá matka má právo slobodne sa rozhodnúť. Čas, ktorý ste venovali dojčeniu, z vás nerobí lepšiu či horšiu mamu. Ak to nejde, ste vyčerpaná fyzicky či psychicky, bolí vás to, máte opakovane zápaly, skončite s tým. Dieťa v prvom rade potrebuje zdravú a psychicky vyrovnanú mamu. Ak vám dojčenie vyhovuje, nemáte žiadne problémy, robte to dovtedy, kým sa dieťa samé neodstaví. Môže vám byť jedno, kto si čo o tom myslí.

6. Nekupujete drahé organické plienky

Na internete ste čítali, že organické značky sú pre vaše dieťa najlepšie, pretože obsahujú minimum toxínov. Najnovšie štúdie však ukazujú, že aj bežné plienky sú bezpečné a obsahujú len stopové množstvá chemikálií.

7. Varíte deťom len jedlá, ktoré im chutia

Varíte deťom dookola tie isté jedlá, lebo nič iné nechcú? Skončite s tým! Nechcú na večeru kuracie rizoto? V poriadku, môžu odísť od stola, ale nič iné nedostanú. Ak im ponúknete alternatívu, nič tým nevyriešite. Ak budú naozaj hladné, zjedia, čo majú na tanieri.

8. Dovolíte deťom hrať sa na mobile alebo tablete pri jedle

Rodinný obed alebo večera je čas vyhradený len pre rodinu. Je to chvíľa, ktorá má spájať rodinných príslušníkov, čas na spoločné rozhovory. Ruku na srdce, v ktorej domácnosti raz za čas pri večeri nehučí televízor alebo deti nevisia na tablete, či mobile? Zakážte to! Dohodnite sa, že počas spoločného stolovania bude televízor vypnutý, všetky telefóny mimo dosahu. 

Prečítajte si tiež:

Máte tieto veci pre dieťa doma aj vy? Nepoužívajte ich

Takto by ste mali zareaovať, ked vás dieťa oklame


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia