Prečo bolo rodičovstvo v roku 1987 jednoduchšie?

Prečo bolo rodičovstvo v
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-10-29 13:30:19 |

Materstvo určite nikdy nebolo úplne jednoduché, ale v roku 2017 máme veľa vecí, ktoré ho robia ešte ťažším. Najväčším kameňom úrazu sú technológie a internet.

1. Mobily

V roku 1987 asi žiadna mama o mobile ani nesnívala. Ak niečo potrebovala niekomu oznámiť, poslala telegram alebo použila pevnú linku. Ani tú nemali všetky rodiny. Sťahovanie aplikácií, zábavných videí pre drobcov alebo hľadanie jednoduchých hier, pri ktorých im ujde čas v čakárni u lekára, bolo vo hviezdach. Prvé mobilné telefóny boli síce verejnosti predstavené v roku 1983, no používala ich iba hŕstka ľudí a o ich mobilnosti by sme mohli silne pochybovať. Išlo o prístroje pevne vstavané do podlahy automobilov, takže o mobily v dnešnom zmysle slova nešlo ani náhodou. Skúste v súčasnosti ratolesti vysvetliť, že mobil nie je hračka a netreba sa hodiť o zem vždy, keď mu ho mamina alebo oco nechcú dať do rúk.

2. Facebook

 To je naozaj to najhoršie, čo sa kedy mamám mohlo stať. Facebook nám komplikuje život od rána do večera, lebo nás núti k porovnávaniu a snahe vyrovnať sa všetkým známym. Zuzana zbadá fotky dieťaťa jej kamarátky z Montessori kútika a má pocit, že bez zmyslových tabuliek, ktoré sa tam používajú, neprežije. V momente ich beží zháňať. Vierka pridá fotky z návštevy zoo a Darine hneď napadne, že už dlho tam neboli. Cíti sa ako zlá mama, lebo svoju ratolesť nerozvíja v tejto oblasti a určite nebude poznať zvieratká tak dobre ako Vierkine deti. Plná výčitiek svedomia ťahá nasledujúci deň celú rodinu do zoo, aby tento rest odčinila. Zuzkin synček má elektronické auto, tak to teda Eva ani náhodou neznesie a začne sa šialená honba za ešte lepším dopravným  prostriedkom pre jej trojročného synátora.

Na facebooku sú samozrejme aj fotky lahodnej a zdravej večere, ktorú rodine pripravila jedna z kamarátok, zatiaľ čo vy ste svojej ratolesti narýchlo kúpili pizzu, už druhýkrát tento týždeň. Iritujúce sú tiež obrázky upravených kamarátok, ako aj mamičiek, ktoré si vyrazili v noci von, zatiaľ čo vy v rozťahaných teplákoch rezignovane ležíte na gauči a ste rada, že ste.

Významnú skupinu tvoria „informačné“ príspevky iných mám, čo by ste mali a nemali robiť pri výchove detí. Samozrejme, minimálne polovicu z toho robíte úplne nevhodne. „Nekŕmte dieťa tým a tým...., Ja by som mojej dcére nikdy nedovolila to a to...,“ takétop príspevky určite dôverne poznáte a najlepšie na človeka zapôsobia vtedy, ak práve dieťa kŕmime jednou z tých fuj potravín alebo ho posadíme pred televízor, aby sme si aspoň na pol hodinku vydýchli.

Informácie sú ohromujúce a inšpirujúce najmä pre nové mamičky. Naše matky pred dvadsiatimi, tridsiatimi či štyridsiatimi rokmi nemali možnosť sledovať život iných takto zblízka. Nikdy nesedeli v prvom rade kina zvaného život  a nesledovali denne aktualizovaný život iných mám. A nikdy nemuseli zápasiť s myšlienkou, či zostať pripojená a sledovať čo nové sa deje alebo sa odpojiť a užívať si bezfacebookový život.

Facebook môže byť úžasným spôsobom ako budovať komunitu ľudí, na ktorých vám záleží, pozerať si rozkošné obrázky, byť  v kontakte s priateľmi, ale tiež môže byť ťažkým bojom  získavať denne množstvo „zaručených“ informácií a zostať pevnými nohami v realite. Naše mamy mali len realitu, ktorá bola priamo pred nimi.

3. Google

Google má na svedomí paranoidné mamy vyzbrojené často prekrútenými, neúplnými alebo nepravdivými informáciami, ktoré spôsobujú paniku. Spoločnosť Google neupozorňuje na to, ktoré z nich sú úplne zbytočné či škodlivé. To spôsobuje, že mama na základe jedného nepatrného príznaku u dieťaťa vystrašená o polnoci volá pediatrovi alebo beží na pohotovosť. Prečítame si všetko možné aj nemožné o zdraví, vzťahoch, výchove a často bez rozmyslu a overenia informácií bezhlavo konáme. Lebo veď informácie sme si „vygúglili“ a zdravý sedliacky rozum už dávno nepoužívame.

4. Zdravý životný štýl

Polovicu času trávime premýšľaním o tom, či sú potraviny, ktoré kupujeme, modifikované alebo nie, aké množstvo pesticídov obsahujú, či sú organické alebo neorganické, či obsahujú nasýtené mastné kyseliny, koľko tuku či cukru majú, či sú hračky, s ktorými sa naše deti hrajú toxické alebo netoxické, či obsahujú BPA a podobne. Analyzujeme  krémy, hračky, potraviny, džúsy, vodu a vlastne všetko, s čím prídeme do styku. Na jednej strane je to super zmena za posledných 30 rokov, na druhej strane je to desivé.

Dokázať držať krok so všetkým, čo kde prečítame a dopočujeme sa, je takmer nemožné. Nikdy si nie sme isté tým, čo môžeme jesť a ponúknuť bezpečne deťom. Raz čítame, že sója je úžasne zdravá, na inom mieste sa dozvieme, že vlastne až taká zdravá nie je. Mamy pred 30 rokmi by niečo také jednoducho neriešili. Málokto si v spomienkach predstaví svojich rodičov ako čítajú etikety na výrobkoch a je veľmi pravdepodobné, že takmer všetko, čo sme jedli a s čím sme sa hrali, bolo toxické.

Moderných technológií, ktoré nás zneisťujú, je množstvo. Ich vyratúvanie by zabralo veľa priestoru. Každá generácia cíti nostalgiu pri pohľade na predchádzajúcu generáciu. Dnes sa nám zdá, že pred 30 rokmi bolo všetko pohodlnejšie a menej hektické. Naše deti raz budú pravdepodobne tvrdiť, že rodičovstvo v roku 2017 bolo omnoho jednoduchšie ako je ich rodičovstvo v roku 2047. Prežívať to je ako pozerať napínavý film, ktorý nás drží v strehu, lebo nevieme ako skončí. Naše mamy asi necítia, že to mali jednoduchšie ako my, stačí si spomenúť na vtedajšie látkové plienky, ktoré prali v klasických práčkach alebo dokonca v rukách či nemožnosť kúpiť deťom banány alebo pomaranče kedy si zmysleli. Napriek množstvu rozdielov je materstvo teraz rovnako ako vtedy tým najkrajším darom na svete.

Prečítajte si tiež:

Mentálne silní rodičia robia týchto 13 vecí

Vyskúšajte tieto frázy: Zaberajú na deti

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia