Ste tehotná? Toto si môžete bez obáv dopriať

Ste tehotná? Toto si
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-25 00:30:12 |

Tehotenstvo síce nie je choroba, ale isté potraviny by budúce mamy jesť nemali. Kým niektoré boli donedávna na zakázanej listine, po novom sa ich báť nemusíte.

Každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie. Už v tehotenstve dáva pozor na svoj jedálniček, aby nenarodenému dieťaťu neublížila. Budúce mamičky vyhľadávajú informácie na internete, čo jesť, aby bolo bábo zdravé. „Nejedzte sushi, hermelín, nepite alkohol, vajíčkam a hríbom sa radšej vyhnite,“ vyskočí na ne najčastejšie z obrazovky. Je však všetko, čo si prečítate pravda? Treba sa naozaj všetkého obávať alebo si môžete dopriať čokoľvek?

Varené vajcia

Zatiaľ čo údené mäso, surové ryby, nepasterizované syry by mali byť stále tabu, vajíčok sa nemusíte obávať. Sú zdrojom bielkovín a dôležitých živín, akým je aj cholín. Obavy, ktoré v minulosti vznikli z konzumácie vajíčok, pramenili z rizika kontaminácie salmonelou, ktorá je veľmi nebezpečná pre tehotné ženy. Aby ste predišli obavám z ochorenia, kupujte len chladené, čisté vajcia, bez prasknutej škrupiny. Dodržujte dobu prípravy, vyhnite sa jedeniu surových vajec, domácim zálievkam či snehu z bielkov.

Losos

Milujete sushi? Na surové ryby počas gravidity zabudnite. Posledný výskum však ukázal, že mastné ryby ako losos a makrela sú zdraviu prospešné aj pre tehotné ženy. Dokonca podľa jednej štúdie u žien, ktoré počas tehotenstva jedli lososa pravidelne, bola menšia pravdepodobnosť, že ich dieťa bude mať astmu. Losos je skvelým zdrojom omega – 3 mastných kyselín, dôležitých pre vývoj plodu. Vyhnite sa konzumácie málo tepelne upraveného a ugrilovaného mäsa.

Alkohol

Kým donedávna platila veľká stopka pre pitie alkoholu počas tehotenstva, najnovšia štúdia tvrdí, že jeden až dva poháriky obľúbeného moku za týždeň vývoj plodu neovplyvnia. Pozor! Dva poháriky sú strop. Odborníci rovnako vylúčili sociálne a emočné problémy u detí, ktorých matka si raz za týždeň dopriala pohár vína. Samozrejme abstinencia by bola najlepšia.

Prečítajte si tiež:

Chcete otehotnieť či túžite po dievčatku? Čarujte ako naše babičky!

Tehotečnské mýty: O čom napovedá špicaté brucho, veľký zadok či pálenie záhy


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia