Detský strach: Pomôžte im ho prekonať

Detský strach: Pomôžte im
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-23 00:55:55 |

Deti sa najčastejšie boja cudzích ľudí, zvukov či zvierat, ktoré nepoznajú. Ako rastú, tieto strachy miznú, no prichádzajú nové. Je dôležité stáť pri nich.

Strach zažíva každý, nielen deti, ale aj dospelí. Napríklad rodičia sa boja o svojich potomkov, o ich zdravie. Deti majú zase svoje strachy. Čoho sa boja najčastejšie a ako im môžeme pomôcť zvládať tieto situácie?

Dieťa od 0-2 rokov

Novorodenci sú spokojní a šťastní, keď sú v náručí rodičov. Dávajú hlasno najavo, keď sa im nepáči, ak si ich niekto cudzí vezme na ruky. Okolo 6. až 8. mesiaca začína tzv. separačná úzkosť, vtedy sú deti najviac upäté na rodičov a neznáme tváre im spôsobujú úzkosť. Väčšina batoliat vyrastie z tejto fázy okolo dvoch rokov. Je však možné, že keď príde návšteva, budú visieť na jednom z rodičov i naďalej. Bábätká nemajú plne vyvinuté zmyslové systém, takže náhle, hlasné zvuky, napríklad hromu alebo autoalarmu ich môžu vyľakať a rozplakať, sú im fyzicky nepríjemné. V tomto veku ich radšej neberte na karnevalový sprievod, ľudia v kostýmoch ich môžu poriadne vystrašiť.

Ak je dieťa z nejakého dôvodu vystrašené, najlepšie urobíte, ak ho vezmete do vedľajšej izby, resp. niekde, kde je pokoj. Čupnite si na jeho výškovú úroveň, aby sa vám stretli oči. Objímte ho, hojdajte v náručí a pokojným hlasom mu opakujte, že ste pri ňom a všetko je v poriadku. Strachom predídete aj tak, že dopredu sa budete s deťmi rozprávať o tom, kam idete, čo ich tam bude čakať. Idete na karneval do škôlky staršieho súrodenca? Hovorte o tom, že detičky budú v kostýmoch, že niektoré budú možno aj strašidelné, ale netreba sa báť, lebo sú to len prezlečené deti. Ak sa váš potomok i napriek tomu bude báť, zoberte ho radšej von.

 

Deti od 3-4 roky

Ľudský mozog je prepojený tak, aby nás upozornil a chránil nás pred nebezpečenstvom. V tomto veku si deti začínajú uvedomovať, že zviera je tvor, ktorý dokáže ublížiť. Kým dovtedy váš potomok miloval psov, utekal za každým, ktorý sa objavil v jeho okolí, hladkal ho, teraz sa ich začína báť. Deti totiž majú silnú predstavivosť a rôzne príbehy o vlkoch či divokých psoch dotvoria obraz nebezpečenstva a strach zo zvierat je na svete. Doteraz deti zaspávali vo svojich izbičkách so zhasnutými svetlami a zrazu ich tma desí? Nie je to nič neobvyklé. Deti vnímajú čoraz viac svoje okolie, mapujú každý centimeter, fantázia je v rozkvete. Tiene a šumy sú pre ne veľmi podozrivé. Predstavivosť zohráva veľkú úlohu. Ten tieň je len tieň alebo strašidlo, či zlý tiger?

Keď sa dieťa bojí blížiaceho sa psa, zastaňte a pritúľte si ho. Porozprávajte sa o tom, že pes je síce veľký, ale ja na vodídku a isto mu neublíži. Môžete ho vyzvať, či ho nechce pohladkať. Ak nemá odvahu, nenúťte ho. Nevystavujte ho veciam, ktoré samé nechce, mohlo by to viesť k dlhodobému strachu. Držte ho v komfortnej zóne.


Prvá noc vo vlastnej izbe: Ako ju zvládnuť?


Deti od 5-6 rokov

Deti v predškolskom veku začínajú čoraz viac vnímať svet realistickejšie. Pomaličky ich opúšťajú strachy z duchov a príšer, no práve v tomto veku prichádza strach z vecí, ktoré sa im môžu stať. Pamätajú si, že naposledy, keď spadli z hojdačky, mali rozbité kolená aj ústa, že im tiekla krv. Pri najbližšej návšteve ihriska sa jej oblúkom vyhnú, alebo sa na ňu posadia a hojdajú sa len nízko a sú celé v kŕči.

Ak ich trápia nočné mory, utíšte ich a vysvetlite im, že sny sú šťastné, smiešne, ale aj hlúpe a strašidelné a sú to len príbehy, ktoré nám v noci vytvárajú myseľ a nie sú pravdivé. Uistite ich, že ak sa budú opakovať, vždy budete pre nich oporou a môžu kedykoľvek za vami prísť. Aby ste predišli zlým snom, skúste pred spánkom navodiť pozitívnu atmosféru, rozprávajte si pekné príbehy s dobrým koncom.

Dieťa 7 rokov a staršie

Vaše dieťa si oveľa viac všíma okolitý svet, vníma správy o počasí, o prírodných aj ľudských katastrofách, smutné historické udalosti, o ktorých sa dozvie v škole. Informácie, ktoré prijímajú, vyvolávajú strach.  V hlavičkách im víri mnoho otázok. Toto sa naozaj deje vo svete? Môže sa to stať aj u nás? Čo budeme robiť? V tomto veku začínajú vnímať smrť, ako súčasť života, desí ich. Chápu, že aj rodičia, starí rodičia sú smrteľní a zaoberajú sa tým.

Ak sa vaše dieťa napríklad obáva zlého počasia, hovorte o tom. Vysvetlite si, ako vzniká búrka, ako sa treba chrániť, keď vás zastihne na túre, alebo v horách. Bojí sa, že našu krajinu zasiahne hurikán? Treba im vysvetliť, že hurikány sú veľmi zriedkavé a vyskytujú sa v iných oblastiach sveta a ľudia sú dopredu varovaní pred podobnými živelnými katastrofami a môžu sa schovať do bezpečia. Odpovedajte pravdivo na otázky. Deti už vedia, že sa zlé veci vo svete dejú, buďte k nim úprimní. Je jasné, že ich chcete chrániť, ale klamstvom nič nevyriešite, akurát naštrbíte dôveru medzi vami, keď z druhej ruky budú počuť pravdu. Je dôležité, aby ste ich upokojili, že i napriek tomu, že sa dejú aj zlé veci, viac sa stane tých dobrých. Že na tomto svete je viac dobrých ľudí ako zlých.

Prečítajte si tiež:

Aký typ osobnosti je vaše dieťa? Nájdite ho

Dieťa nestrašte, môže ho to "poznačiť"

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia