Bábätko, ktoré sa narodilo s črevami vonku

Bábätko, ktoré sa narodilo
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-10-12 00:54:28 |

Mama Chloe Walters zdieľala na sociálnej sieti silnú fotku novonarodenej dcérky Avy-Rose, ktorej črevá obalené priľnavou fóliou trčia von z brucha.

Ava-Rose Nightingale z Walesu sa narodila s tzv. gastroschízou, teda s orgánmi mimo malého telíčka. Keďže črevá boli v priamom kontakte so vzduchom, museli byť zabalené, aby dievčatko udržali v teple a zabránili infekcii. Pri gastroschíze sa pred narodením dieťaťu neformuje brušná stena.

„Bola to taká strašná skúsenosť. Povedali mi, že ju nemôžem podržať, ale ja som bola tak veľmi rozrušená, že mi ju na 5 sekúnd dali,“ opisuje 21-ročná mama Chloe Walters. „Jej črevá boli na nej a vyzerali väčšie ako ona. Bolo to ako obrovské kusy mäsa a červené,“ spomína na prvé okamihy po pôrode.

Fotka malej Avy-Rose zabalenej v priľnavej fólii, ktorú Chloe zdieľala na Facebooku, vznikla krátko pred trojhodinovou operáciou. Tú musela absolvovať krátko po narodení. Chloe si nepamätá, kto snímku urobil, no vtedy nemala silu pozrieť sa na ňu. „Zlomilo by mi to srdce,“ vysvetľuje. Až o dva týždne nabrala odvahu a na fotku bola zvedavá. „Keď sa na ňu pozriete, nechcete uveriť, čo všetko malá prekonala,“ konštatuje.

Dievčatko strávilo v nemocnici sedem týždňov. Po operácii bolo sedem dní na kyslíku, lebo kvôli podanému morfínu nedokázalo samo dýchať. Avu kŕmili v tom čase intravenózne cez hlavičku. Dnes sa už takmer 5-mesačné dievčatko teší s rodinou doma.

Gastroschíza sa zvyčajne vyskytuje u chlapcov porodených mamami mladšími ako 20 rokov. Chloe už počas tehotenstva vedela, že jej bábätko touto poruchou trpí a mala nárok na prerušenie tehotenstva. Dozvedela sa to, keď bola v 16-tom týždni. Je bežné, že deti s touto diagnózou sa rodia veľmi predčasne alebo neprežijú. Ava-Rose sa však narodila v termíne a vďaka operácii je dnes takmer úplne fit.  

Prečítajte si tiež:

Tehotenská etiketa: Čo sa hodí a čo nie

Sedem varovných príznakov v tehotenstve

Fotogaléria

profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia