Emily. Dievčatko, ktoré nedostalo šancu byť dieťaťom

Emily. Dievčatko, ktoré nedostalo
Ilustračné foto
Zdroj: Tam Dover/Facebook.com
2017-10-12 13:21:09 |

Osud sa s Emily nemaznal. V dvoch rokoch jej začali rásť prsia, v štyroch sa jej spustila menštruácia a v piatich trpí menopauzou...

Päťročná Emily z Nového Južného Walesu sa narodila presne na termín a bola nádherným bábätkom. Prvý týždeň jej života bolo všetko v absolútnom poriadku a všetci boli šťastní. Od druhého týždňa začala veľa plakať a byť nespokojná, no to nie je u novorodenca až také čudné. Čudnejšie bolo to, že od štvrtého týždňa začala nezvyčajne rýchlo rásť – týždenne o 4 centimetre! V štyroch mesiacoch života mala váhu a výšku ročného dieťaťa, rast pokračoval rovnako ako  aj nabaľujúce sa zdravotné problémy. Trpela neustálymi záchvatmi a infekciami, lekári však stále nedokázali nájsť príčinu.

Keď mala dva roky, začali jej rásť prsia, zmenil sa jej telesný zápach a tvár jej zdobilo akné. Vyrážky mala od narodenia, no postupne sa jej zhoršili a odborníci ich diagnostikovali ako cystické akné. V štyroch rokoch začala menštruovať a za posledných 12 mesiacov sa jej rozšírilo po celom tele ochlpenie. Pre rýchly rast má zníženú mobilitu.

Keď dostala menštruáciu, myslela si, že sa zašpinila. „Teraz jej staršia a učí sa používať hygienické vložky,“ hovorí jej mama Tam Dover (41), ktorá pracuje v miestnej nemocnici. Každodenne sa zobúdza s opuchnutými zápästiami a členkami, bolestivými prsiami a veľkými bolesťami spôsobenými rastom kostí. Aj keď si uvedomuje, že jej telo sa líši od ostatných dievčat v jej veku, nerozumie tomu a je bezradná.

Dievčatko za svoj život podstúpilo neskutočné množstvo vyšetrení a testovaní, pri ktorých lekári zistili, že hladiny jej hormónov sú také vysoké, ako keby bola tehotná. Trvalo dlho, než mohli skonštatovať, že jej ochorenie nie je genetického pôvodu a tiež nie je infekčné. Emily trpí Addisonovou chorobou, čo je vzácne endokrinné ochorenie postihujúce zhruba 4 ľudí z 100 000. centrálnu predčasnú pubertu, poruchu autistického spektra, poruchu zmyslového spracovania aj poruchu úzkosti.

V súčasnosti, vo veku 5 rokov, vyzerá ako osemročné dieťa a veľmi nákladná a agresívna liečba jej spôsobuje menopauzu so všetkými vedľajšími účinkami, s ktorými sa stretávajú ženy po päťdesiatke.

Milujúci rodičia sú nešťastní z toho, že ich dcérka, ktorá im napriek veľkým zdravotným ťažkostiam robí radosť, nedostala šancu byť malým dievčatkom. Robia všetko pre to, aby jej pomohli. Obaja pracujú na plný úväzok, aby mohli platiť nákladnú liečbu, no sami na to nemajú a nedokážu to utiahnuť. O finančnú pomoc požiadali aj prostredníctvom stránky GoFundMe.

Aj takýto je život. Osud Emily, ktorá dospela bez toho, aby bola dieťaťom, je jedným z mnohých smutných príbehov chorých detí. Nedokážeme pomôcť každému, ale určite si môžeme aj vďaka tomu uvedomiť, čo naozaj znamená zdravé dieťa a vážiť si to.

Prečítajte si tiež:

Nedovoľte hocikomu pobozkať svoje bábätko

Pediatri odkazujú: Týchto 7 vecí prestaňte robiť

Fotogaléria


Foto: Tam Dover/Facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia