Výchova detí: Takto to funguje v Dánsku či v Taliansku

Výchova detí: Takto to
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-03 13:30:55 |

Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. Prinášame vám zopár zaujímavých postrehov z výchovy ratolestí vniektorých krajinách sveta.

Každý rodič má svoj spôsob výchovy, no neraz naše výchovné pôsobenie súvisí aj s tým, v akej krajine žijeme. Portál purewow.com si všímal ako sa najbežnejšie správajú k deťom rodičia v niektorých krajinách. Je to celkom zaujímavé čítanie.

Taliansko

Záchvaty vzdoru je potrebné ignorovať

Rodičia v Taliansku si rozzúrené deti hádžuce sa o zem nevšímajú. Nepríde žiadne upokojovanie, sľuby či vyhrážky. Jednoducho nechajú vzdorujúcu ratolesť tak, pokým sa sama neupokojí. Učia tak deti tomu, že žiadne jedovanie im nepomôže a touto cestou svoje nedosiahnu.


TIP: Ignorujete zlé správanie dieťaťa? Robíte dobre


Dánsko

Čerstvý vzduch je pre zdravie detí zásadný

Dánske deti trávia vonku minimálne hodinu denne, aj keď je pod nulou. A to nielen batoľatá či väčšie deti, ale aj bábätká, ktoré spávajú takmer zásadne na čerstvom vzduchu. Rodičia si pokojne robia niečo doma a deti trávia čas vonku. Môžu si to dovoliť aj vďaka tomu, že Dánsko je piatou najbezpečnejšou krajinou na svete a nemusia mať výrazné obavy z toho, že by im chcel niekto ublížiť. Častý pobyt na čerstvom vzduchu je významnou súčasťou šťastného spôsobu života v severských krajinách, ktorý označujeme termínom Hygga.


TIP: Toto urobí s vašim bábätkom pol hodinka vonku


Japonsko

Deti musia byť čo najskôr samostatné

Je to presný opak výchovy, v ktorej sú deti stredobom vesmíru rodičov, ktorí sú ochotní starať sa o ne ešte aj po dvadsiatke. V Japonsku nie je vôbec výnimočné stretnúť na nákupe či v metre 5-ročné dieťa bez dozoru dospelého. Viesť deti k samostatnosti od malička si Japonci môžu dovoliť aj preto, lebo ich krajina patrí k najbezpečnejším na svete, ale vyplýva to aj z ich mentality.


TIP: Stačí málo a vaše dieťa bude samostatnejšie, ako si myslíte


Francúzsko

Ťuťuťu neznášajú

Žiadne šušlanie, divné zvuky či „bábätkovské“ slovíčka. Francúzski rodičia s deťmi hovoria rovnakým tónom ako s dospelými. Aj tých najmenších členov rodiny vnímajú ako rovnocenných partnerov a nielen, že nepoužívajú taký ten typický hlas, ktorým sa obvykle prihovárame bábätkám, ale odmalička sa s nim bavia o všetkých témach. Francúzske deti sú preto neraz vyspelejšie a zrelšie ako ich rovesníci z iných krajín.


TIP: Kašlite na neprajníkov: Ťuťuťu je pre rozvoj reči dôležité


Anglicko

Chválenie sa je neprípustné

Mať medzi priateľmi na Facebooku  niekoľko slovenských rodičov, to by muselo Angličana rozhodiť. Chválenie sa pokrokmi dieťaťa alebo tým, čo má nové, kde všade ste ho zobrali a podobne, patrí pri  komunikácii medzi anglickými rodičmi k faux pas. Chválenkárstvo neznášajú. Snažia sa o skromnosť a vítaná je mierna sebairónia. K tomu vedú aj deti – učia ich, aby sa nevychvaľovali a nepovyšovali.


TIP: Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb


India

Deti  by nemali spať samy

Rodičia v Indii otázku spoločného či oddeleného spania od detí neriešia. Je úplne bežné, že spia v jednej posteli aj do šiestich či siedmich rokov potomka. Vôbec to pritom nesúvisí s finančnými a sociálnymi podmienkami rodiny či s jej postavením. Jednoducho je to prirodzenou súčasťou rodinného života.


TIP: Dieťa zo svojej postele nevyháňajte, radia experti


Keňa

Všetky deti sú naše

Malé deti každého dospelého volajú teta a ujo, aj keď medzi nimi nie je žiadne príbuzenské puto. Dospelý môže dohovoriť každému dieťaťu, ktorého správanie sa mu nepáči, ale rovnako musí každému dieťaťu v ťažkostiach či keď sa zraní pomôcť, ako keby bolo jeho vlastné. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Toto obedujú v školských jedálňach deti naprieč svetom

Nejedzte vajíčka, bábo bude smrdieť, odkazujú Mexičanky

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia