Šesť príkladov, kedy je rozvod tou správnou voľbou

Šesť príkladov, kedy je
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-09-21 00:21:55 |

Rozvod je radikálny krok v živote oboch partnerov, ktorý im zmení život. Netreba sa hneď rozvádzať, na manželstve treba pracovať. Niekedy stačí spomaliť a len byť spolu.

Žijeme v dobe, v ktorejsa často skloňuje slovo rozvod. Ľudia nemajú čas na seba, na partnera a tak sa im zdá ukončenie manželstva ako ten najrýchlejší a najlepší krok. Neuvedomujú si však jedno - rozvádzať sa nie je ľahké, tak emocionálne, ako aj finančne. Často býva veľmi traumatizujúce pre celú rodinu, najviac trpia deti. Rozvod by mal byť teda poslednou možnosťou. Netreba sa hanbiť a radšej vyhľadať odbornú pomoc. Návšteva psychológa alebo manželskej poradne je dnes už bežná vec. Len obaja partneri musia chcieť. Odborníci si oboch partnerov vypočujú a spoločne sa pokúsia nájsť riešenie na záchranu manželstva.

Sú však situácie, keď je rozvod naozaj tým najlepším riešením. Ak sa ocitnete v niektorej z týchto situácií, je najvyšší čas to ukončiť.

1. Váš partner je závislý

Hazardné hry, sex, alkohol, drogy. Ak odmieta prijať odbornú pomoc, popiera svoju závislosť, klame, míňa spoločné peniaze, je najlepšie odísť. Život so závislým človek, hoci ho milujete, môže viesť k právnym a finančným problémom, rovnako ako k emocionálnemu zneužívaniu. Myslite na svoje deti. Ak budú vyrastať v návykovej domácnosti, môže im to spôsobiť vážne traumy.

 2. Ste fyzicky alebo verbálne zneužívaná

Vzťahy v ktorých vládne akékoľvek násilie, či už verbálne alebo fyzické, sa nezvyknú meniť. Ataky sa cyklicky opakujú. Aj keď vás partner fyzicky netýra, verbálne zneužívanie je rovnako škodlivé. Žena je vystavená duševnému a emočnému napätiu, stráca sebaúctu. Deti vyrastajúce v takomto prostredí, aj keď osobne nie sú vystavené násiliu, majú v dospelosti málo sebaúcty a nízke sebavedomie. Je veľmi toxické vyrastať v takomto prostredí.

3. Jeden z vás chce deti a druhý nie

Ak chcete mať dieťa a váš manžel nie, potom ani jeden z vás nebude v manželstve šťastný. Jediný spôsob, ako môže manželstvo skutočne fungovať je, keď obaja máte podobnú predstavu o tom, ako má vaša rodina vyzerať.

4. Nevera bez výčitky

Nevera nemusí automaticky znamenať koniec manželstva. Samozrejme, strata dôvery otrasie každým a málokto to dokáže prekonať. Manželskí terapeuti, ktorí pomáhajú párom vyrovnať sa s touto traumou, kladú množstvo otázok. Bola to len jednorazová záležitosť alebo to trvá už roky? Bolo to čisto fyzické alebo sa medzi dotyčnými vytvoril dôverný vzťah? Ak partner prevezme zodpovednosť za svoje pošmyknutie sa, ľutuje to, je ochotný pracovať na manželstve, rodinu nechce opustiť, odborníci párom dokážu pomôcť a nasmerovať ich opäť na správnu cestu. Akonáhle však jeden z partnerov svoj čin popiera, neľutuje svoj prešľap, obviňuje toho druhého, že je príčinou vlastného zlyhania, je čas manželstvo ukončiť. Nevery sa budú opakovať.

5. Zmenili ste sa

Niekedy sa vzťah v priebehu mnohých rokov niekam stratí a nevráti sa. Už si nemáte čo povedať, každý máte iné záujmy. Žijete vedľa seba ako cudzí ľudia. Často sa to stáva párom, ktoré sa brali veľmi mladé. Pribúdajúcimi rokmi sa menia záujmy, okruh priateľov. Zrazu chcú zmenu, žiť s iným človekom, akého si vzali.  V takomto prípade je zbytočné sa trápiť, každý má právo byť šťastný.

6. Vyčerpali ste všetky ostatné možnosti

Ak ste vyskúšali rady od rodiny, priateľov, vyhľadali odbornú pomoc, aby ste zachránili manželstvo, no situácia sa vôbec nezmenila, mali by ste sa zmieriť s tým, že je čas ísť od seba. Nikoho nemôžete držať vo vzťahu nasilu. Ak máte pocit, že za stroskotaním vášho vzťahu je zlá komunikácia, to že ste nevedeli vyjadriť svoj názor, stále ste ustupovali, je vhodné na tom popracovať predtým, než vstúpite do ďalšieho vzťahu. Scenár by sa totiž mohol opakovať, do cesty by sa vám postavil rovnaký typ muža a vy by ste boli opäť nešťastná.

Prečítajte si tiež:

Sedem varovných signálov, že v manželstve máte problém

Takto si udržíte dobré manželstvo


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia