Tieto štyri taktiky zlepšia vzťah medzi súrodencami

Tieto štyri taktiky zlepšia
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-13 00:28:08 |

Typická scéna u nás doma - starší syn príde do izby s krikom, vytrhne mladšiemu z ruky hračku, ten naňho skočí a ani sa nenazdám, už sú v sebe. Nechýbajú ani tvrdé slová.

Úprimne, niekedy nemám chuť večné hádky, bitky a prekáračky mojich detí riešiť. Najradšej by som niekam zaliezla a tam v tichu prečkala, než to skončí. Strach z toho, že si ublížia, mi to však nedovolí. Jeden syn má 7, druhý 4 a niekedy si myslím, že si neuvedomujú, ako si môžu ublížiť. Jedna modrina tam, druhá onam, sem-tam škrabanec, potom kopanec... To, že po pár minútach boja sú z nich opäť najlepší kamaráti, je už druhá vec. Keď mi kamarátka povedala, že pokojne nechá doma rovnako staré dcérky a odbehne si na pol hodinu do obchodu, mne sa to zdá ako to najväčšie bláznovstvo na svete.

Pravdou je, že moji chlapci sa majú naozaj radi. Ale ako väčšina ľudí, ktorí trávia veľa času spoločne, dokážu byť k sebe veľmi nepríjemní, až agresívni. Podľa psychológov pohlavie veľa nezaváži – rovnaké je to aj u sestier či pri zmiešaných súrodencoch.

Po tom, ako som začala pracovať na posilnení puta medzi mojimi deťmi, môžem konštatovať, že sa postupne dostavujú výsledky. A možno sa o nejaký mesiac-dva odvážim nechať ich na 10 minút doma bez dozoru. I keď, tu si úplne istá nie som...

4 spôsoby, ako podporiť súhru súrodencov

Očakávať automaticky, že súrodenci si nebudú robiť zle a budú k sebe milí, je nereálne. Niekedy sa rodičom dokonca zdá, že ich deti majú radšej cudzie deti ako seba navzájom. Aj deti sú o tom neraz presvedčené a chceli by za brata či sestru niekoho z ihriska či zo škôlky alebo zo školy. Je to obdobie, ktorým prejdú takmer všetky deti. Netreba z toho robiť vedu, ale snažiť sa vhodne podporovať súrodencov v pozitívnom vzťahu.

1. Netolerujte zámerné ubližovanie si medzi súrodencami

Toto pravidlo by ste mali dodržiavať bez pardónu. Jasné, deti sa občas pobijú, klbčia sa, kopú, štípu, ale to neznamená, že si môžu zámerne a bezdôvodne ubližovať. Treba rozlíšiť, keď sa bláznia a náhodou jeden druhého kopne či buchne a keď ide o zámerné ublíženie. To jednoducho nie je dovolené! Zdôrazňujte, že súrodenci by sa mali navzájom podporovať a pomáhať si. Ak máte súrodencov, sami by ste mali ísť príkladom a hovoriť o nich pekne, spomínať na príjemné chvíle. Ak si nevychádzate, v žiadnom prípade ich pred deťmi neohovárajte.

2. Učte súrodencov úprimne sa ospravedlniť

Keď sa súrodenci k sebe nesprávajú pekne, mali by sa dokázať ospravedlniť. Nikdy by ste ich však k tomu nemali nútiť. Každý z nás to pozná – jedno dieťa príde za druhým s nahnevaným výrazom a povie: „Prepáč!“ V duchu si pritom myslí niečo úplne iné a práve preto, že sme ho k ospravedlneniu donútili, je na súrodenca nahnevané ešte viac. Ideálne je počkať, než deti po hádke vychladnú a cítite, že sú pripravené sa spolu baviť. Venujte im pár minút svojho času, porozprávajte sa o vzniknutej situácii a keď je vinník jednoznačný, nechajte ho ospravedlniť sa. Často si to neuvedomujeme, no úprimné ospravedlnenie sa je veľmi ťažkou záležitosťou.


Pre toto by sa starší súrodenci nemali starať o mladších


3. Učte deti zdieľaniu

I keď nedávno sa na mamičkovských internetových fórach rozpútala celkom zaujímavá debata o tom, prečo vlastne nútime deti požičiavať hračky iným a prečo by to mali robiť, medzi súrodencami by to tak fungovať určite malo. To, či svoje dieťa budete učiť, aby si na ihrisku svoje hračky chránilo a nezdieľalo ich s inými deťmi, to je vaša vec, ale v rámci rodiny by to malo byť prirodzené. Jednoducho, ste rodina a tak je normálne, že všetci zdieľate hračky, jedlá, domáce práce, lásku či zábavu. Samozrejme, každé dieťa má právo mať nejaké veci, ktoré sú výlučne jeho, no i tak by malo byť ochotné na požiadanie požičať ich súrodencovi. Súrodenec je zase povinný hrať sa s nimi opatrne. Rovnako by mal mať každý svoj kútik či posteľ, kde bez dovolenia nikto iný ísť nemôže, no po požiadaní by ho mal sprístupniť.

4. Učte ich vzájomnej pomoci

Deti by mali byť neustále povzbudzované, aby hľadali spôsoby, ako si môžu pomáhať. Nenúťte ich k tomu, ale snažte sa to robiť prirodzene vždy, keď je to možné. Napríklad starší môže mladšiemu podať lyžičku, ukázať obrázok v knihe, pomôcť nasadiť čiapku, učiť ho farby, mladší prinesie staršiemu napríklad pyžamo alebo mu podá zubnú kefku. Môžu to byť úplné maličkosti, na ktorých sa naučia pomáhať si neskôr v dôležitejších situáciách.  Zbytočne budete nútiť dieťa pomôcť druhému vtedy, keď je medzi nimi napätie.

Práca s týmito taktikami reálne dokáže urobiť zázraky vo vzťahu súrodencov. Kľúčom je trvať na svojich požiadavkách voči ich správaniu a nepripúšťať výnimky. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Nevie sa preškolák zmestiť do kože? Týchto 20 stratégií zaberie

Tipy, ako môže starší brat alebo sestra zabaviť bábätko

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia