Takéto raňajky by ste mali školákom pripravovať

Takéto raňajky by ste
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-09-29 13:30:00 |

I keď kratšie dni a sychravé rána sú riadnym zaberákom, na raňajky pre školákov by ste si vždy mali nájsť čas! Kvalitný štart do dňa je základom.

Raňajky nielenže naštartujú metabolizmus, ale znamenajú tiež výživu pre telo aj mozog a dodávajú energiu a vytrvalosť, ktorú dieťa počas školského vyučovania potrebuje. Správne zvolené prvé jedlo dňa pomôže školákovi udržať pozornosť na hodinách a bez problémov zvládnuť aj pohybové aktivity ( i keď tie sú teraz pre koronavírus). Deti, ktoré sa nestihnú naraňajkovať, sú často unavené, podráždené, nepokojné a menej sústredené. Dbajte na to, aby ste ani vy neodchádzali do práce bez raňajok, lebo ratolesť si bude brať z vás príklad. Keď sa stane jej „štartérom“ keksík a sladká malinovka z bufetu, nemusí to dopadnúť dobre.

Súčasťou raňajok by mal byť vždy nápoj – dobrým nápadom je čistá voda, voda s citrónom alebo čerstvá ovocná či zeleninová šťava. Ak vaše dieťa obľubuje mlieko, doprajte mu ho a nič nepokazíte ani klasickým kakaom.

Nápady na rýchle raňajky

Smoothie – pomixujte obľúbené ovocie školáka s mliekom a bielym jogurtom (ideálne sú jahody, maliny, čučoriedky či banán). Vmiešajte za hrsť ovsených vločiek. Ak si potrpí na sladké, pridajte lyžicu medu, javorového či agáve sirupu alebo hnedého cukru.  

Opekaný sendvič – namiesto klasického „lepáku“ použite pri príprave raňajok celozrnný chlieb, ktorý vložíte do hriankovača alebo na pár minút do rúry a ešte na teplý dajte plátok tvrdého syru, pridajte papriku, paradajku alebo pokojne aj na kolieska nakrájaný banán. Keď si to nestihne zjesť doma, sendvič schrúme bez problémov aj po ceste do školy.

Obilniny z krabice – na trhu je množstvo cereálnych guličiek, štvorčekov či taštičiek, ktoré stačí zaliať mliekom. Ak nestíhate pripravovať sendviče, krájať zeleninu či mixovať, použite ich. K tomu, aby boli zdravšie, stačí pridať do nich čerstvé, sušené alebo konzervované ovocie či orechy. Ak budete ingrediencie striedať, ani školáka nezačnú raňajky nudiť. Vhodné je preštudovať si r§zne hodnotenia kvality a vyberať tie, ktoré obsahujú menje tukov a cukrov. 

"Maglajz" - tento raňajkový miš-maš sa osvedčil v našej rodine a deti svoj "maglajz" milujú. Príprava je jednoduchá a chutí to výborne. Na tanieri rozpučte zrelý banán, do toho primiešajte ovsené alebo iné vločky, podľa fantázie pridajte ľanové semienka, chia semienka, nadrobno nasekané orechy či hrozienka a na to všetko vylejte jogurt - my ich striedame, niekedy pridáme biely jogurt, med a štipku škoricového cukru, inokedy hocijaký ochutený jogurt. Keď mám čas, pridám do "maglajzu" aj nadrobno nakrájané alebo postrúhané čerstvé ovocie podľa sezóny - jahody, maliny, čučoriedky, jablká, čerešne, slivky. Jednoducho, vhodný je každý druh ovocia, ktorý majú deti rady. 

Vždy majte v chladničke pripravené jogurty, mlieko či syry, tiež by ste mali mať k dispozícii niekoľko druhov ovocia a zeleniny, ako aj zopár cereálnych tyčiniek. Raňajky nemajú byť bohaté na množstvo, ale na živiny. Nezabúdajte, že občerstvenie pre dieťa môže byť najrýchlejší a najnebezpečnejší spôsob, ako zabiť dobré stravovacie návyky. Sladké keksíky a sladené nápoje, rovnako ani slané krekry na raňajky by mali byť tabu. Vhodné je ponúknuť deťom raňajky zmiešané aspoň z dvoch skupín potravín – jablko a syr, jogurt s ovocím, celozrnný chlieb s arašidovým maslom alebo nátierkou napríklad z avokáda a podobne.

Nevnucujte školákovi ráno veľké množstvo potravín – myslite na to, že v škole ho čaká desiata, v ktorej by nemalo chýbať ovocie a obed. Ak nemá rád celé ovocie, dajte sú tú námahu a do desiatového boxu mu pripravte nakrájané jablko, hrušku, banán či mesiačiky citrusov.


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia