Pripravte drobca na škôlku: Vyskúšajte tieto rady

Pripravte drobca na škôlku:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-24 00:30:00 |

September sa nezadržateľne blíži. Niektoré deti prvýkrát prekročia brány škôlky. Začne nová etapa v ich živote.

Nástup do škôlky je pre dieťa významným a dôležitým míľnikom v živote. Takisto aj pre rodičov. Niektoré deti sa nevedia dočkať, inými zmietajú obavy z nového a nepoznaného. Rodičia sa obávajú, ako to budú ich potomkovia zvládať, či sa im bude v škôlke páčiť. Kladú si množstvo otázok. Nebude plakať? Nájde si kamarátov? Pre obe strany je to nová situácia a veľká zmena. Nástup do škôlky však nemusí byť vôbec stresujúci, ak na to dieťa pripravíte. Tu sú štyri rady, ako to deťom uľahčiť.

Pevný režim

Takmer každá škôlka, štátna alebo súkromná, má presne stanovený denný rozvrh. Od momentu, ako rodičia privedú deti, majú pevný program. Hrajú sa, idú na prechádzku či na ihrisko, venujú sa výučbe, majú stanovený čas, kedy jedia a kedy sa ukladajú na odpočinok. Toto všetko ich učí režimu a je to dobrý základ, keď nastúpia do školy. Je preto dôležité, aby dieťa aspoň posledný rok navštevovalo predškolské zariadenie a zvyklo si na isté pravidlá. Ak to nie je z nejakého dôvodu možné, snažte sa tiež doma stanoviť režim, kedy sa bude hrať, venovať povinnostiam, obedovať či oddychovať. Dodržujte ho!

Začlenenie do kolektívu

Ak sa vaše dieťa doteraz socializovalo len s jedným, či dvoma rovesníkmi, viac detí pokope ho môže zneistiť, dokonca môže odmietať škôlku navštevovať. Bolo by vhodné, keby ste s ním začali chodiť častejšie na ihriská, kde sa stretne s viacerými deťmi, alebo ho prihláste na nejaký krúžok, ktorý ponúkajú materské centrá vo vašom okolí a kde budete mať istotu, že chodí viac jeho rovesníkov. Deti, ktoré sú zvyknuté na väčší kolektív, nemajú až taký problém komunikovať, spolupracovať a zdieľať informácie s učiteľkami a spolužiakmi. Rýchlo si vytvoria nové priateľstvá.

Pripravte dieťa na vašu neprítomnosť

Nemá vám kto pomôcť a doteraz ste boli s potomkom len vy a váš manžel? Dieťa je na vás extrémne naviazané? Odlúčenie môže pre neho znamenať veľký problém. Je dôležité, aby začalo tráviť čas aj s inými osobami ako ste vy. Vybehnite si s kamarátkami na nákup, do kina. Robte to dostatočne v predstihu pred nástupom do škôlky a tak často, aby dieťa pochopilo, že i keď nie ste celý čas s ním, nič sa nedeje, je v bezpečí a hlavne, že sa vždy vrátite.

Navštívte škôlku

Každý rodič si  želá, aby jeho dieťa chodilo rado do škôlky, aby bolo šťastné a spokojné. Aby nevstupovalo na neznámu pôdu, navštívte škôlku ešte pred oficiálnym nástupom. Poprechádzajte sa po chodbách, zájdite do tried, prezrite herne a jedáleň. Zoznámte sa s učiteľkami. Keď nastane deň D, dieťa prostredie bude poznať a oveľa ľahšie sa mu bude kráčať v ústrety novému začiatku.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia