„Time out“: Len takto bude naozaj účinný

„Time out“: Len takto
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2020-07-19 00:45:00 |

Každý rodič sa snaží vychovávať svoje deti čo najlepšie. Používa rady z kníh, internetu, triky rodičov či priateľov. Niektoré výchovné techniky sú účinnejšie, iné nefungujú vôbec.

Jednou z častých metód, ktoré rodičia aplikujú na deťoch, keď neposlúchajú, je technika time out. Dieťa má vtedy odísť do rohu miestnosti, respektíve do svojej izby, aby „vychladlo“. Táto výchovná technika vznikla v šesťdesiatych rokoch ako humánnejšia alternatíva k tvrdým trestom, ktoré boli v tom čase bežné. Desaťročia výskumu však ukazujú, že deti, ktoré boli príliš často postavené time out, boli neskôr agresívne, trpeli úzkosťou a mali problém s niektorou z návykových látok. Odborníci sa zhodujú v názore, že táto technika môže byť úspešná, ale len za istých podmienok.

Negatíva time out

Dieťa v záchvate zlosti či plaču často nie je schopné ovládať svoje emócie. Ak dúfate, že keď dieťa dostane time out, odíde do izbičky a začne nad sebou premýšľať, ste na omyle. Žiadne dieťa nemyslí na to, že urobilo niečo zlé. Premýšľa o tom, že dostalo trest a že rodičia sú nespravodliví, zlí a nemajú ho radi. Oveľa viac ním lomcuje hne, než ovláda svoje správanie. Toto sa naozaj deje za dverami izbičky, bez ohľadu na vek dieťaťa. Takže predtým, ako pošlete dieťa do inej miestnosti, aby sa tam upokojilo, popremýšľalo nad sebou, uistite ho, že viete, ako sa momentálne cíti, no zároveň mu vysvetlite, prečo ste mu uložili tento trest. Potrebuje vedieť príčinu a hlavne ubezpečenie, že je stále ľúbené.

Deti potrebujú pozornosť a niekedy im aj tá negatívna postačuje. Nevhodné správanie je niekedy len výkrikom o spojenie s rodičom! Pre niektoré deti je time out synonymom nedostatku pozornosti na krátke obdobie. Vidia, že ich správanie viedlo k strate záujmu namiesto toho, aby ju dostalo. Deti sú potom veľmi zmätené, nechápu, že keď volajú po pozornosti, nedostanú ju, čo môže viesť k ešte väčšiemu záchvatu hnevu a zlosti.


Takto sa vám podarí vychovať z detí slušných ľudí


Ako by mal fungovať time out

Neposielajte deti do izbičky ihneď, ako sa začnú nevhodne správať. I napriek tomu, že sa hneváte, pokúste sa pochopiť potreby svojho dieťaťa. Posaďte sa vedľa neho, stíšte hlas, rozprávajte sa s ním alebo len mlčte. Je potrebné, aby vedelo, že ste pri ňom, keď ním zmietajú emócie, ktoré nevie ovládať a derú sa von. Keď bude mať istotu, že ho ľúbite a rozumiete mu i napriek jeho nevhodnému správaniu, bude ochotnejšie zamyslieť sa a riešiť vzniknutú situáciu.

Predtým, než dáte dieťaťu time out, zvážte tieto kroky

1. Jedno jasné upozornenie

Psychologické štúdie ukazujú, že jedno rázne upozornenie môže znížiť počet time out až o 74 percent! Musí byť však jasne formulované, bez možnosti polemiky a diskusie. Ak dieťa nepochopí alebo nechce rozumieť, môže prísť time out ako dôsledok nespolupráce.

2. Počas time out nevysvetľujte

Počkajte, kým bude vaše dieťa relatívne pokojné a potom zopakujte, čo robilo nesprávne a prečo dostalo trest. Odolajte nutkaniu prednášať dieťaťu počas time outu. Je v poriadku poskytnúť vysvetlenie pred tým, než uložíte trest alebo po ňom, ale nie počas toho, keď prebieha. Ak dieťaťu adresujete počas time out vety ako: "Už som vám o tom hovorila tisíckrát, toto je cena za to, že nepočúvate“, alebo: "Dúfam, že premýšľate o tom, čo ste urobili", môže sa stať, že dieťa si to vysvetlí po svojom. Dostáva sa mu pozornosti, takže to neberie ako trest, ale formu odmeny, čiže celý proces time out je zbytočný.

3. Nenechávajte deti dlho mimo

Nenechávajte deti time out príliš dlho. Psychologické výskumy ukazujú, že ideálny čas je okolo jednej až troch minút. Za tento čas sa vedia upokojiť a hlavne nemajú čas vymýšľať a ublížiť si.

4. Ignorujte poznámky

Počas time out nehovorte s dieťaťom a nenadväzujte ani očný kontakt. Zostaňte pokojní i keď vám v hneve hovorí nepekné veci ako: "Ty si tá najhoršia mama na svete,“ alebo si chce získať vašu pozornosť: "Som smädný, môžem pohár vody?“ Počas trestu nereagujte.

5. Ukončite slovne time out

Ak si zvolíte tri minúty ako time out pre svoje dieťa, mali by ste to presne dodržať. Môžete si pustiť stopky. Keď prejde vami určený čas, oznámte ho dieťaťu. Nezáleží na tom, či je stále papuľnaté, vzdoruje, hnevá sa či plače. Keď čas vyprší, treba ho slovne ukončiť.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Neexistujú zlé deti, iba zlé správanie a to je rozdiel

Urobte vo výchove malú zmenu a tešte sa na výsledok

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia