Spánok detí v lete: Toto nikdy nerobte!

Spánok detí v lete:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-07-08 00:30:00 |

Leto prináša so sebou dlhšie a lenivejšie dni. Prázdniny, slnko, dovolenky a väčšia pohoda obvykle znamenajú, že deťom dovolíme ísť spať neskôr a potom aj neskôr vstávať.

„Spánok je jednou z najviac porušovaných rutín v lete. Po prázdninách si to obvykle všetci riadne odskáčeme. Rodičia aj deti,“ hovorí spánkový odborník Blake Jones. Tým, že v lete „povolíme“, býva opätovný návrat ku klasickému modelu spania veľmi ťažký. Jones pripúšťa, že dodržiavať počas letných prázdnin bežný spánkový model je zbytočné, no odporúča nemeniť ho výrazne. Ak je dieťa zvyknuté zaspávať o 19.30, večierku by sme mali posunúť maximálne o hodinu a tiež ho o ten istý čas nechať dlhšie ráno v posteli.

Samozrejme, vo výnimočných situáciách, keď sme odcestovaní na dovolenke, grilujeme s priateľmi alebo máme špeciálny večierok, je možné spánkovú rutinu porušiť úplne. Ako však Jones pripomína, musí ísť naozaj iba o niekoľko dní počas prázdnin. Ak dieťaťu necháme voľný spánkový režim počas celých prázdnin, omnoho ťažšie sa opäť adaptuje na rutinu. Okrem toho, môže sa to podpísať aj na jeho zdraví!

„Trvá aj  niekoľko týždňov, než sa deti vrátia k predchádzajúcemu spánkovému modelu, čo môže mať na svedomí horšiu koncentráciu v škole, zlú náladu, problémy s trávením a podobne,“ varuje Jones. Porušenie akejkoľvek rutiny sa zvyčajne prejaví na fyzickom, duševnom aj emocionálnom zdraví dieťaťa.

 

Jones skúmal vplyv každodennej rutiny na detskú obezitu. Tvrdí, že nedostatok spánku (menej ako 10 hodín denne) patrí medzi 22 identifikovaných rizikových faktorov obezity u detí v predškolskom veku. Pripomína, že ani počas školského roka, keď majú rodiny nastavený určitý pravidelný režim, nie je možné dohnať nedostatok spánku počas týždňa výdatným spánkom cez víkend.  I keď, za pokus to určite stojí... :))

 

Aké je vlastne správne množstvo spánku pre deti? Čím je menšie, tým viac hodín potrebuje.  „Leto je časom zábavy a naše plány sú obvykle pestré. Najlepším riešením je vytvoriť priestor pre určitú flexibilitu, ale mať plán.  Aj na dovolenke či cestovaní by malo byť našou prioritou udržať spánkové návyky dieťaťa. Občasné porušenie nie je problémom, len to treba udržať pod kontrolou,“ radí Jones.

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia