Magická formulka, ktorá zastaví detské PREČO?

Magická formulka, ktorá zastaví
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-18 00:41:38 |

A prečo? Večná otázka, ktorá vychádza z úst vášho dieťaťa aj niekoľkokrát denne. Aj vás privádza do zúfalstva? Žiadna odpoveď nie je dobrá?

Prečo je obloha modrá? A prečo svieti slnko? Aj vaše deti sa neustále niečo pýtajú a vám už dochádzajú argumenty? Myslíte, že existuje vôbec nejaká odpoveď, po ktorej nebude nasledovať ďalšie prečo?

Na začiatku, keď začali deti rozprávať, sa vám to zdalo milé, mysleli ste si, že máte extrémne šikovnú ratolesť, ktorá chce veľa vedieť, poznať a preto sa neustále pýta. No momentálne máte toho plné zuby a je pre vás ťažké popri všetkých povinnostiach vymýšľať odpovede hoc aj na jednoduché otázky. Hlavne ak viete, že žiaden argument, odpoveď nebude dosť dobrá. Chcú vlastne deti správnu odpoveď? Väčšinou, sa budú pýtať na tú istú otázku aj v budúcnosti . Ak ste unavení odpovedať nekonečne veľakrát na nejakú otázku aj jednoduchým „pretože som to povedala“, skúste „povedz mi ty prečo.“ A počkajte na to, čo vám dieťa odpovie.

Poznáte známu situáciu, dieťa sa vám vytrhne a beží. Vy už máte pred očami čierne scenáre, čo všetko sa môže stať. No verte, dieťa si to vôbec neuvedomuje. „Stoj!“ nezaberie a nasleduje „Prečo“? Najvyšší čas použiť: „Ty mi povedz prečo....“. Keď je dieťa väčšie, môžete pritvrdiť a použiť ďalšiu otázku:  „Čo by sa stalo, keby si vbehol pod auto?“ Ak chcete, aby táto fráza bola účinná, musíte si potomka vypočuť. Deti sa riadia intuíciou. Keď budú vidieť, že ich nepočúvate alebo vás nezaujíma ich Prečo, nedosiahnete, čo chcete. Donekonečna budete počúvať Prečo? Prečo?

Dajte dieťaťu čas na premyslenie odpovede. Možno to bude trvať aj pár minút, no buďte trpezliví. Jazyk vášho tela je kľúčový. Ak prekrížite ruky na hrudi a na tvári sa prejavia znaky frustrácie, táto fráza nebude fungovať.

Je pravdepodobné, že budete musieť dať priestor fantázii. Vaše dieťa ju má, a preto jeho vysvetlenie nebude vždy na mieste. Snažte sa nájsť niečo, s čím by ste mohli súhlasiť a potom jemne podať to svoje. Napríklad: „Ješ zubnú pastu? Povedz mi, prečo.“ Možno príde odpoveď: „Lebo mi chutí.“  V tom prípade s dieťaťom môžete súhlasiť. „Áno, možno je zubná pasta chutnejšia ako mäso s ryžou a zeleninou, no neobsahuje vitamíny, ktoré tvoje telo potrebuje, aby rástlo. Keď jej zješ veľa, bude ťa bolieť bruško.“ Je na vašom potomkovi, či bude argumentovať proti alebo si z toho zoberie ponaučenie. Každé dieťa je iné. To, čo funguje v jednej rodine, nemusí zaručene fungovať niekde inde. Skúste túto formulku používať niekoľko dní a uvidíte, čo sa stane. V najhoršom prípade skončíte tam, kde ste začali. A v najlepšom, budete ušetrení od nekonečného prečo niekoľkokrát za deň. Za vyskúšanie nič nedáte.

Prečítajte si tiež:

Takto sa vám podarí vychovať z detí slušných ľudí

Neposlušné dieťa? Zbavte sa týchto 10 chýb


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia