Toto pri kočíkovaní v lete nerobte

Toto pri kočíkovaní v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-07 13:30:15 |

Prekryť kočík prikrývkou, aby ste drobčeka udržali v tieni, nie je počas horúcich dní dobrý nápad. Dokonca môže byť až nebezpečný.

Snaha spríjemniť bábätku vychádzku alebo spánok v kočíku počas slnečných dní tým, že striešku prekryjete látkovou plienkou alebo inou hoci aj úplne tenučkou prikrývkou, môže narobiť viac škody ako úžitku. Podľa výskumníkov zo Švédska dokáže aj ten najjemnejší kúsok látky, ktorý zakrýva kočík pred slnkom, dopomôcť k výraznému zvýšeniu teploty v ňom!  Látka znižuje cirkuláciu vzduchu a dieťa vo vnútri kočíka sa cíti ako v peci. Hrozí mu prehriatie a dokonca aj SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat), lebo teploty môžu dosiahnuť nebezpečné úrovne.  

„Vo vnútri v kočíku je veľmi horúco, je to tam ako v termoske,“  upozorňuje pediater Svante Norgren z detskej nemocnice v Štokholme. „Je mi až ťažko, keď vidím počas horúceho dňa kočík prekrytý nejakou látkou,“ konštatuje.  

Redaktorka švédskeho denníka Svenska Dagbladet urobila experiment a za slnečného dňa zmerala teplotu vo vnútri kočíka bez prikrývky a s prikrývkou. Kým v kočíku postavenom na horúcom slnku bez prikrývky sa vyšplhala teplota na 72 stupňov, po prekrytí tenkou tkaninou dosiahla za 30 minút teplotu 93 stupňov. Po hodine to bolo takmer presne 100 stupňov Celzia.

Ako možno účinne zabrániť slnku a zároveň udržať bábätko v bezpečí?

Všetko to začína výberom vhodného kočíka, ktorý by mal byť svetlej farby. Najvhodnejšie kočíky sú tie s veľkou strieškou a odnímateľným zadným panelom. Vyhýbajte sa tým, ktoré sú veľmi „vyplnené“, aby boli mäkšie. Koža drobčeka vtedy horšie dýcha. Pravidelne kontrolujte dieťa – ak sa potí, je extrémne smädné, unavené, rýchlo a plytko dýcha, jeho koža je červená alebo je horúce na dotyk, zoberte ho na chladnejšie miesto a podávajte mu tekutiny. Ak príznaky pretrvávajú, kontaktujte pediatra.

Prečítajte si tiež:

Detská pokožka sa sama slnku bráni iba 5 minút!

Urobte toto a horúčavy si s deťmi užijete bezpečne

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia