Aký typ osobnosti je vaše dieťa? Nájdite ho

Aký typ osobnosti je
Ilustračné foto
Zdroj: foto: thinksktock.com
2017-06-19 08:00:13 |

Každé dieťa je od malička istou osobnosťou. Niektoré batoľatá sú temperamentnejšie, iné sú plaché a boja sa.

Myslíte si, že to aké sa dieťa narodilo, nemôžete zmeniť? Práve naopak, rodičia môžu pomôcť deťom cítiť sa komfortnejšie a objaviť ich skrytý potenciál.

Väčšina rodičov si uvedomuje, že dieťa sa narodí s určitou osobnosťou. Hoci sa nám jeho prejavy niekedy nepáčia, treba ich tolerovať a naučiť sa ním komunikovať, usmerniť a podať mu pomocnú ruku, keď to potrebuje. Mnohé deti majú predispozíciu byť plaché boja sa, ale to neznamená, že to ako rodič nemôžete ovplyvniť. Existuje veľa spôsobov, ako dieťaťu pomôcť cítiť sa komfortne aj v situáciách, ktoré jeho osobnosti nevyhovujú. Podľa odborníkov existujú štyri typy osobností detí. Prečítajte si čo ich vystihuje a ako sa im dá pomôcť. Našli ste to svoje?

 

Úzkostlivé deti

Ak máte plaché, úzkostlivé dieťa, pravdepodobne má strach z neznámeho prostredia a je skôr pozorovateľom. Nové situácie môžu byť pre neho ťažko spracovateľné a potrebuje čas, aby bolo v pohode.

Ako mu pomôcť:

Choďte na to pomaly. Keď sa stretne s niekým novým, držte batoľa v náručí a hovorte pokojným  hlasom. Určite nebude mať radosť z toho, že ho chce bozkávať nejaký vzdialený príbuzný. Navrhnite radšej, aby dospelý namiesto bozkávania ponúkol dieťaťu jeho obľúbenú hračku a získal tak kontakt. Povedzte mu, kam idete a prečo. Opíšte mu, kto a čo všetko tam bude. Ak tam bude pes či hojdačka, malo by to vedieť, čím viac budete o tom hovoriť, tým bude pokojnejšie. Oceňte jeho osobitný štýl. Nedovoľte, aby sa vaše dieťa cítilo menej cenné oproti ostatným deťom.


Čo prezrádza písmo dieťaťa o jeho charaktere?


Zenové deti

Toto dieťa je kreatívne, milujúce život a dobrodružstvo, väčšinou vysmiate, plávajúce s prúdom. To však neznamená, že to bude pokojná plavba, pravdepodobne bude ťažké získať a udržať jeho pozornosť. Stále potrebuje veľa lásky a času.

Ako mu pomôcť:

Vyzdvihujte jeho pozitívne správanie. Nezabudnite ho chváliť, keď robí to, o čo ho žiadate. Ak váš mladší vidí, že jeho väčší brat, ktorého nekritizujete, dostal veľa pozornosti, mohol by sa začať správať zle, aby upútal na seba pozornosť. Dajte dieťaťu najavo, že je v poriadku, keď požiada o pomoc. Majte realistické očakávania. Zenové dieťa môže mať záchvaty hnevu a konať rovnako ako ktorékoľvek iné. Keď je dieťa bezproblémové, môžeme občas prehliadať jeho potreby a pocity. Len preto, že jeho pocity nie sú zrejmé, neznamená to, že ich nemá a že ho niečo netrápi. Rozprávajte sa s ním o tom.


Takto sa vám podarí vychovať z detí slušných ľudí


Dravec

Radostné, energické, zábavné dieťa. Ak má ale nejaký problém, je nešťastné, dá to hlasno najavo.

Ako mu pomôcť:

Predvídajte výbuchy hnevu. Riešte veci pokojne. Dávajte mu jasné pokyny. Vaše dieťa môže byť impulzívne. Keď potrebujete, aby vnímalo to čo hovoríte, zostaňte na jeho úrovni a udržujte s ním očný kontakt. Vychutnajte si jeho energiu. Dravé deti sú vášnivé, milujúce a kreatívne. Potrebujú správnym spôsobom ukázať, ako vyjadriť svoje pocity.


Týchto 5 návykov zmení váš život


Hraví prieskumníci

Tieto deti sú presvedčivé a pravdepodobne sa stanú vodcami. Ich nebojácnosť ich tiež môže dostať aj do nebezpečných situácií. Buďte v strehu.

Ako mu pomôcť:

Správajte sa k nemu, akoby bolo veľké. Nechajte ho, ak má v ruke zubnú kefku, ovládač od televízora či telefón. Pochváľte ho, že ho vie použiť správne. Tieto deti sú nezávislé. Sem tam urobte výnimky a buďte na ihrisku dlhšie ako zvyčajne. Trvajte ale na ukladaní do postele, nenechajte ho vyjednávať. Vyhnite sa monotónnosti. Tieto deti sú v neustálom pohybe, učia sa ním. Takže vynechajte sedenie pred televízorom a premeňte svoj dom na detské ihrisko, vytvorte prekážkovú dráhu s vankúšmi alebo sa len hrajte.


Oči: Čo hovorí ich fraba o osobnosti dieťaťa


Označovanie detí, ako bojko či slniečko sa ich bude držať navždy. Takže keď ich pomenúvate, myslite pri tom pozitívne, aby sa dieťa cítilo spokojne a šťastne. Plachý nahraďte slovom opatrný. Plaché dieťa sa skrýva pred svetom, ale opatrné má rozumnejší krok, keď sa s ním zoznamuje. Namiesto divoké dieťa použite energické. Divoký znamená nekontrolovateľný, zatiaľ čo energický popisuje dieťa, ktoré je nadšené životom. Tvrdohlavého potomka označte za húževnatého. Pomalšie dieťa nazvite premýšľavcom.  Keď mu poviete, že je spomalené, vysiela to signál, že je lenivé, zatiaľ čo premýšľavec potrebuje len  čas, aby zvážil všetky možnosti.

Mohlo by vás tiež zauajť:

Tieto tri veci v správaní dieťaťa neignorujte

Takto komunikujte s 2-ročnými a uvidíte zmenu v ich správaní

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia