Pravda alebo mýtus? Toto škodí počas dojčenia

Pravda alebo mýtus? Toto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-15 00:53:39 |

Pozreli sme sa na päť najčastejších „strašiakov“ spojených s dojčením a zisťovali, či a ako môžu ovplyvniť kvalitu mlieka alebo vývoj drobčeka.

Ak dojčíte, určite sa aj vy stretávate s množstvom informácií, čo vtedy môžete a nemôžete robiť, ako sa máte stravovať a podobne. Tých informácií je toľko, že len ťažko sa v nich možno vyznať. Nezostáva vám teda nič iné, len sa spoľahnúť na zdravý "sedliacky" rozum. Informácie, ktoré nájdete na internete alebo rady od iných vám môžu byť pri tom nápomocné.

Používanie antiperspirantu

Možno ste počuli, že hliník, látka zabraňujúca potu v antiperspirantoch, je toxická pre tkanivo vášho prsníka aj pre materské mlieko. I keď si vždy môžete vybrať dezodorant bez obsahu hliníka, v skutočnosti by vám klasický antiperspirant nemal nijako škodiť. Neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že dojčiaca matka by nemala používať antiperspiranty. Hliník sa prirodzene vyskytuje bežne v životnom prostredí, takže väčšina z expozícií pochádza z potravy, a nie z pokožky.

Mali by ste však zvážiť používanie antiperspirantov bez vône, lebo novorodencom môže vôňa prekážať a používanie výrazne parfumovaných prípravkov v blízkosti bradaviek - vrátane deodorantu alebo sprchovacieho gélu, nie je v prvých mesiacoch života bábätka vhodné. Dobre tiež urobíte, ak sa budete vyhýbať sprejovým dezodorantom, pretože čiastočky sa môžu dostať na bradavky a spôsobiť ich nepríjemnú chuť.

Tabletky proti bolesti

Ak sa úplne vyhýbate všetkým tabletkám, nemusíte až tak trpieť. Prípravky na zmiernenie bolesti a znižovanie horúčky, ako sú ibuprofén, acetaminofén a naproxén, môžu vo všeobecnosti užívať aj dojčiace mamy, i keď samozrejme, každý liek má svoje výhody i riziká. Nikdy by ste to nemali preháňať, ak vás však neznesiteľne bolí hlava alebo dostanete horúčku napríklad zo zápalu prsníka, tabletkou si pomôcť môžete. Použite najnižšiu odporučenú dávku a vždy  je istejšie, ak máte tú možnosť, poradiť sa s lekárom.


"Kiež by som nikdy nedojčila"


Pitie kávy

Po prebdenej noci pri bábätku sa vôbec nemusíte obávať jednej až dvoch šálok kávy. Výskumy ukazujú, že množstvo kofeínu, ktoré vaše dieťa dostane, je iba malým percentom toho, čo vypijete. Viac ako tri šálky kávy by ste si však dať nemali, lebo pri vyšších dávkach sa kofeín z materského mlieka môže nahromadiť v tele dieťaťa, čo sa prejaví jeho plačlivosťou, podráždenosťou a nespokojnosťou. Tiež je vhodné vynechať večerné popíjanie kávičky.  

Príjem kalórií počas dojčenia

Dojčiaca žena potrebuje asi 500 kalórií denne navyše oproti obdobiu, keď nedojčí. To stačí na to, aby sa mnohé dostali na svoju hmotnosť, ktorú mali pred tehotenstvom. Netreba sa ani prejedať, ani hladovať. Denne by ste mali prijať 1800 kalórií a strava musí byť vyvážená – ovocie, zelenina, chudé mäso, orechy, celozrnné výrobky, dostatok tekutín. S kontrolovaním príjmu stravy začnite zhruba dva až tri mesiace po pôrode, keď ste sa zotavili z pôrodu, s bábätkom ste si na seba zvykli a máte dostatok mlieka. Najlepší spôsob, ako zistiť, či sa stravujete správne a dostatočne, je počúvať vlastné telo a všímať si ho.

Alkohol počas dojčenia

Možno sa nechcete vzdať obľúbeného vína, ale malé množstvo alkoholu prechádza aj do materského mlieka. To môže zmeniť jeho chuť a zoznámiť  drobčeka s alkoholom už v útlom veku.  Popíjanie alkoholu okrem toho môže znížiť produkciu mlieka. Ešte horšie je však to, že alkohol je neurotoxín, ktorý má vplyv na rozvoj mozgu malých detí. Odborníci radia počas dojčenia nepiť alkohol vôbec.  Každý z nás metabolizuje alkohol odlišne, preto sa nedá zistiť, koľko ho vaše dieťa cez materské mlieko dostane. Samozrejme, malý pohár šampanského na narodeniny alebo na Silvestra je v poriadku, pravidelné popíjanie, i keď malej dávky alkoholu, popri dojčení, však v poriadku nie je. 

Prečítajte si tiež:

Pre budúce mama: Koľko tekutín by ste mali denne vypiť?

Silikónové prsia a dojčenie: Ide to dokopy?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia