Toto by malo zvládnuť päťročné dieťa

Toto by malo zvládnuť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-05-03 00:30:00 |

Päť rokov znamená v živote malého človiečika určitý zlom. Dieťa začína byť pokojnejšie, nadobúda sebavedomie a môžete sa na neho spoľahnúť.

Päťročné deti sú spoločenské a priateľstvá hľadajú aj za hranicami svojej rodiny. Chcú sa s kamarátmi navštevovať a stretávať sa na ihriskách. Uprednostňujú zložitejšie hry plné fantázie a dramatickosti. Možno si všimnete, že v predstieraných hrách obvykle preferujú štandardné postavenie pohlaví – chlapci dávajú prednosť role otca či šoféra, dievčatá sa hrajú na mamy či na doktorky alebo učiteľky.

City

Dieťa v piatich rokoch dokáže vyjadriť svoje pocity, aj keď ešte potrebuje pomoc a čas pri identifikácii zložitých emócií, ako je napríklad frustrácia alebo žiarlivosť. Má oveľa lepšiu kontrolu nad svojimi pocitmi a nečakaných výbuchov hnevu či smútku je postupne menej a menej. Dieťa začína byť trpezlivejšie, no viac uvažuje a atak môže začať prichádzať k menším nezhodám. I keď na jednej strane je päťročná osôbka čím ďalej tým viac nezávislá, na druhej potrebuje aj naďalej veľa vašej lásky a pozornosti. Vaša láska a rodina sú tou najdôležitejšou vecou v živote dieťaťa. Potrebuje váš súhlas a ocenenie úspechov.

Rastúce chápanie okolitého sveta môže viesť k určitým obavám - niektoré deti sa napríklad môžu obávať nadprirodzených vecí (ako sú duchovia), kritiky alebo skúšok (vystúpenia v škôlke), zlyhania alebo fyzických trestov.


Čím možno poveriť drobca od 4 do 5 rokov


Myslenie

Rozsah pozornosti päťročného dieťaťa sa zvýšil a vie sa zamerať na určitú tému na dlhšiu dobu ako doteraz. Chápe, resp. smeruje k pochopeniu jednoduchých pojmov ako je čas (dnes, zajtra, včera), pozná ročné obdobia, učí sa počítať (niektoré vedia do 10, iné do 20 alebo aj do 100), pozná niektoré písmená. Mnohé dokonca v tomto veku dokážu napísať a prečítať svoje meno. Pozná a pomenuje 4 až 8 farieb, niektoré deti už ovládajú všetky. Dokáže podľa vzoru kresliť tvary, dobre manipuluje s fixkou aj ceruzkou.

Päťročné dieťa vie povedať svoju adresu, ako aj to, kedy má narodeniny, mená rodičov, súrodencov a ďalšej blízkej rodiny.

 

Rozprávanie a komunikácia

Päťročné dieťa rozpráva veľa, neraz aj samo so sebou. Používa už zložité vety a rado vedie rozhovory s dospelými či na „dospelácke“ témy. Vôbec mu neprekáža, že často ani nevie, o čom sa rozprávate.

Je to malý informátor. Buďte si istí, že pani učiteľky v škôlke či rodičia na ihrisku vedia o všetkom, čo sa u vás doma udialo.

Chápe jednoduché vtipy a hádanky, najzábavnejší je tzv. „toaletový“ humor.

Päťročné dieťa sa každý deň naučí asi 5 až 10 nových slov. Rast slovnej zásoby je v tomto veku taký rýchly, že mozog dieťaťa často premýšľa rýchlejšie, než môže povedať to, čo je v jeho mysli.

 

Pohyb

Pohyby päťročného dieťaťa sú koordinované a miluje predvádzať nové fyzické zručnosti. Práve teraz prichádza obdobie, keď budete stále častejšie počuť: „Pozri sa na mňa, čo dokážem!“. Jazdí na bicykli, skáče na švihadle, dokáže skákať na jednej nohe, skúša skateboardy a pennyboardy, začínajú ho zaujímať tímové hry.

 

Dokáže chodiť pospiatky a prejde cez kladinu.

Zdá sa vám, že nedokáže vydržať ani chvíľu v pokoji? Behanie, skákanie, kričanie, napríklad aj pri sledovaní televízie či pri večeri, je v tomto veku úplne normálne. Niekedy má tých zážitkov toľko, že si pokričí alebo sa neustále „mrví“ aj počas spánku.

Jemné motorické zručnosti dieťaťa sa zlepšujú, čo vedie k väčšej nezávislosti a môžete si všimnúť, že sa snaží, resp. už aj dokáže zaviazať si šnúrky, zapnúť gombíky či učesať si vlasy. Ak to tomu vášmu ešte nejde celkom, pomôžte mu. Časom to príde :)

Každodenný život a správanie

Päťročné človek sa stáva nezávislejším a potrpí si na tom, že môže robiť malé rozhodnutia – napríklad, čo si oblečie do škôlky alebo čo by si dal na obed.

Čo sa týka stravy, preferuje skôr známe jedlá a surová zelenina mu chutí viac ako varená. Dávajte si pozor – päťročné dieťa má tendenciu napodobňovať rodičov a odmietať rovnaké jedlá ako oni. Preferujte pestrú a vyváženú stravu.

Ako môžete dieťa v tomto veku rozvíjať:

Nakreslite jednoduché tvary a nechajte dieťa vystrihovať ich.

Naučte dieťa písať svoje krstné meno (veľkými tlačenými písmenami).

Kreslite spoločne realistické obrázky – napríklad osoba s hlavou, očami, ústami, nosom, ušami, rukami aj nohami.

Všetky výtvory dieťaťa dajte doma na viditeľné miesto a chváľte ho, v tomto období to veľmi potrebuje.

Učte dieťa krátke básničky.

Každý deň si spolu čítajte.

Ak to ešte nevie, naučte dieťa naspamäť meno, priezvisko, adresu, vek a dátum narodenín.

Vysvetľujte dieťaťu jednoduché pravidlá a bezpečnostné pokyny.

Zapojte dieťa do zložitejšej spoločenskej hry.

Učte dieťa aj o iných kultúrach.

Zapájajte dieťa do domácich prác a nechajte ho pomáhať vám. Môže napríklad pri varení niečo miešať, pripraviť múku či maslo do misy.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia