Potrasenie bábätka, aj na zlomok sekundy, môže mať doživotné následky

Potrasenie bábätka, aj na
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2017-05-20 00:38:31 |

Nech ste akokoľvek nahnevaní či frustrovaní, nikdy sa k traseniu drobčeka neuchyľujte. Chvíľkový afekt ho môže pripraviť o zdravie či dokonca o život!

Nielen telíčko, ale aj mozog bábätka je veľmi krehký a vyvíja sa. Stačí, že v návale zúrivosti s dieťatkom prudšie zatrasiete a jemné mozgové tkanivá a cievy sa ľahko narušia. Výsledkom sú neraz celoživotné a často nezvratné poškodenia.  Prichádza k opuchu mozgu a zvýši sa tlak vnútri lebky, čo môže spôsobiť kómu a v závažných prípadoch dokonca aj smrť. Svetové štatistiky hovoria jasnou rečou – v dôsledku otrasov zomrie jedno zo štyroch detí!

Jedna nemecká spoločnosť dokonca vytvorila simulačnú bábiku, tzv. Shaken baby (trasené bábätko), vďaka ktorej je možné lepšie komunikovať závažnosť účinkov trasenia. Detailne zobrazuje rozsah škôd, ktoré pri trasení dieťatka vznikajú. Bábika funguje tak, že v priesvitnej hlave bábiky sa pri trasení rozsvietia červené svetlá na mozgu, ktoré sú poškodené.

Hlavné následky trasenia bábätka:

letargia, ospalosť

poruchy zraku alebo úplná slepota

poruchy dýchania

strata chuti do jedla

epileptické záchvaty

oneskorovanie vo vývoji

problémy so sústredením sa učením v školskom veku

Ak máte pocit, že nedokážete kontrolovať svoje správanie, vyhľadajte psychológa. Nikdy nemanipulujte s dieťatkom v afekte, najprv sa upokojte. Stačí jedno silné zatrasenie a dieťa môže mať celoživotné následky.

Pri akomkoľvek podozrení, že s dieťaťom niekto triasol, by ste mali vyhľadať lekársku pomoc.  Niekedy sa totiž na prvý pohľad môže zdať, že všetko je v poriadku, no o niekoľko hodín príde k dramatickej zmene a už môže byť neskoro.

Prečítajte si tiež:

Neurológ: Hlavičkovanie je pre deti nebezpečné

Sprievodca pádmi bábätiek pre rodičov

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia