11 zákonov rodičovstva: Tomuto sa nevyhnete ani vy

11 zákonov rodičovstva: Tomuto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-22 12:30:00 |

Rodičovstvo nie je prechádzka ružovou záhradou, niekedy sa podobá skôr boju o prežitie. Nikto nevie dopredu, čo ho čaká. Každé dieťa je iné a žiadne stabilné pravidlá neexistujú.

Poznáte ten pocit, prídete domov ovešaní nákupmi, na jednej ruke visí plačúce dieťa, chce piť, jesť, najlepšie okamžite, no v sa nemáte kde zložiť, lebo všade vládne neporiadok. Koľkokrát ste sa už opýtali, prečo, sa toto deje práve mne? Prečo mi nikto nepovedal, čo sa stane, keď prídu deti? Naozaj sa s tým nedá nič robiť? Prečítajte si 11 zákonov o rodičovstve. Dozviete sa, že to čo sa deje, sa nestáva len vám, ale že sme v tom všetci, čo máme deti. Prinášame vám pár rád, ako to prežiť v zdraví a nezblázniť sa.

Zákony rodičovstva:

1. V momente, keď sa mama, či otec zavrú do kúpeľne, stane sa jedna alebo viacero z nasledujúcich vecí:

Dieťa bude potrebovať práve v tej chvíli na záchod. Pri dverách zazvoní zvonček a váš potomok bude zvedavý, kto to môže byť. Telefón neprestáva vyzváňať. Zrazu ostane podozrivého ticho. Vybije sa tablet alebo sa vypne televízor, čo u vášho dieťaťa spustí okamžite nekontrolovateľný plač.

Riešenie: Do sprchy choďte vtedy, keď dieťa spí, vypnite zvonček a telefón. Osprchujte sa vtedy, keď je v domácnosti prítomná ďalšia dospelá osoba, ktorá dohliadne na dieťa.

Rada nad zlato: Môžete sa prestať sprchovať až dovtedy, kým potomok nepôjde na vysokú školu.

2. Čím bude varenie zdravého jedla náročnejšie na čas a prípravu, tým rýchlejšie vám ho dieťa odmietne jesť.

Riešenie: Vsaďte na 15-minútové varenie. Ak vám dieťa povie, som hladné (to sa stáva málokedy), alebo chcem čipsy ( to sa stáva častejšie), otvorte chladničku, pozrite si jej obsah, vyberte tie správne ingrediencie a uvarte jedlo do 15 minút. Ak je dosť hladné, zje ho. Ak len vymýšľa, po pár lyžičkách ho odmietne. Zoberte misku bez kriku, príprava vás stále len 15 minút života. Jedlo dieťaťu ponúknite neskôr, keď naozaj vyhladne.

3. Zákon chytania

Pripravte sa, že sa vaše ruky budú musieť dotknúť zvratkov a výkalov vašich detí. Budete musieť zdokonaliť svoje pohyby a postreh, keďže budete chytať všetko, čo sa dá zhodiť, vrátane riadu, vázy, iPadu, telefónu a iných ľahko dostupných vecí.

Riešenie: Noste so sebou chirurgické rukavice. Absolvujte kurz, kde zdokonalia váš postreh, reflexy a intuíciu.

4. Čím dôležitejšia je konverzácia medzi dospelými, tým viac vás bude dieťa prerušovať a dožadovať sa pozornosti

Riešenie: Porozprávajte sa, keď dieťa spieva, alebo sa hrá. Hovorte do telefónu keď sleduje televízor alebo tablet. Komunikujte cez e-maily.

Rada nad zlato: Prestaňte sa rozprávať s dospelými.

5. Zákon pýchy a márnosti

V ten deň, keď sa pochválite schopnosťami svojho dieťaťa, vedzte, že okamžite bude trpieť regresiou pre danú schopnosť a vám ostane trápne pred osobami, pred ktorými ste dieťa pochválili. Príklad: Chválite dieťa, ako zje všetko, čo mu položíte na tanier a pred vašimi známymi predvedie protestnú hladovku.

Riešenie: Chváľte ho radšej vo svojej hlave nie na verejnosti.

6. Zákon horúcich nápojov

V okamihu, keď vychádzate z kuchyne s teplým nápojom v ruke, sa stane jedna alebo viacero z nasledujúcich vecí. Dieťa bude musieť na záchod. Požiada vás, aby ste sa s ním hrali. Zraní sa. Niekto zazvoní a vy sa s ním budete vybavovať pri dverách celú večnosť.

Riešenie: Opakovane zohrievajte svoj nápoj. Osvojte si zvyk piť vlažné alebo studené nápoje, studený čaj či káva má rovnaký účinok ako ich horúce náprotivky.

7. Zákon prezliekania posteľnej bielizne

Kto by nemiloval vôňu čerstvo prezlečenej posteľnej bielizne? Ak máte deti, vaša radosť môže trvať prvých 30 minút. Potom hrozí, že váš potomok na postele vyleje mlieko, džús, nadrobí koláčik, použije váš krém na ruky, ktorý máte položený na nočnom stolíku.

Riešenie: Ihneď po prezlečení posteľnej bielizne zavrite dvere na spálni a majte dieťa pod kontrolou.

8. Zákon drahých hračiek

Vo všeobecnosti platí, čím drahšia hračka, tým je menší záujem dieťaťa, oveľa zaujímavejší bude obal. Nákladná zábavka je zvyčajne menšia a tým pádom aj ťažšie ovládateľná.

Riešenie: Jednoduchá rada, nekupujte drahé hračky.

9. Zákon večnej bielizne

Ak  vidíte na dno koša na bielizeň, pozrite sa znova, niekde sa stala chyba. Obehnite celý byt, pozrite sa za skriňu, pod posteľ, za gauč či do smetného koša.

Rada nad zlato: Skryte špinavú bielizeň a vsugerujte si amnéziu. Kupujte nové oblečenie. Nechajte rodinných príslušníkov nosiť špinavé oblečenie. V skutočnosti sa treba zmieriť s tým, že budete prať v jednom kuse.

10. Chýbajúce veci v domácnosti

Ide vlastne o zoskupenie viacerých zákonov rodičovstva. V deň keď vám chýba doma nejaké ovocie či zelenina, vaše dieťa sa rozhodne, že ho v ten moment chce vyskúšať. V okamihu, keď ste po nekonečnom balení konečne vyrazili z domu, spomeniete si na jednu alebo viac vecí, ktoré ste zabudli zobrať. Na prechádzku nezoberiete obľúbenú fľašku dieťaťa, ktoré sa jej samozrejme bude neodbytne dožadovať.

Riešenie: Žiadne, pokiaľ nemáte nadprirodzené schopnosti.

11. Vzhľad mamy je nepriamo úmerný vzhľadu dieťaťa.

V dni, keď  je dieťa pekné, čisté, priam dokonalé, vyzerá jeho mama ako blázon na úteku zo psychiatrie. Stáva sa to často, keďže musí okrem seba vychystať aj dieťa. Čím viac času venuje chystaniu potomka, tým menej má času na seba. Platí to samozrejme aj naopak.

Riešenie: Rozdeľte si čas, ktorý máte na prípravu na dve rovnaké časti a držte sa ich. Rozhodnite sa, že nikam nepôjdete a ostaňte doma.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Týchto 9 návykov do mesiaca zmení váš vzťah s deťmi

Zamestnaná mama: Je to pre deti lepšie alebo horšie?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: fertilebrains.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia