Deväť mýtov o cisárskom reze podľa jednej mamy

Deväť mýtov o cisárskom
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-04-30 00:26:08 |

Pôrod cisárskym rezom je dnes v móde. Je v skutočnosti oproti prirodzenému pôrodu pohodlnejší? O svoje zážitky sa podelila novopečená mamička Chelsey Wilson.

„Zámerne som si nevytvorila žiadny plán pôrodu, lebo po tom, čo som videla veľa nových mamičiek rozrušených po pôrode len preto, lebo všetko nešlo podľa ich predstáv, odradilo ma to. Zdalo sa mi, že zázrak nového života zatienilo sklamanie. Ale veď život nejde vždy podľa plánu,“ hovorí Chelsey.

Napriek tomu, že túžila rodiť prirodzene, po 32 hodinách pôrodu bez pokroku nezostávalo iné, len prikývnuť na cisársky rez. „Nie som sklamaná ani nahnevaná, lebo na konci som držala v náručí svojho zdravého krásneho chlapčeka. Ale v prípade, že cisársky rez je vo vašich rukách, neodporúčam ho. Tu je zopár vecí, ktoré by som lepšie prijala, ak by som o nich vedela dopredu,“ radí ostatným budúcim mamičkám. Čo ju prekvapilo?

Mútus č. 1: Spinálna anestézia nebolí

V skutočnosti to nie je úplná pravda. Samotné pichanie ihly naozaj nie je nič strašné, ale vďaka kombinácii kontrakcií a potrebe byť v čase pichania bez pohybu, to teda nie je práve príjemný zážitok. Zatiaľ čo na jednej strane kontrakcie vaše telo nedobrovoľne deformujú do neznámych jogových pozícií, na druhej je anesteziológ, ktorý vás žiada, aby ste sa nehýbali.

Mýtus č. 2: Môžete mať pocit mierneho ťahania, keď lekár vyberá bábätko von z brucha

Pocit mierneho ťahania? Nie, to ani náhodou nie je mierne, je to násilné odstránenie malého človeka z hĺbky vašich vnútorných orgánov. Po pôrode cisárskym rezom mám úplne jasno v tom, že nie som fanúšikom toho, aby sa niekto vŕtal v mojom vnútri.

Mýtus č.3: Pohyb v dolnej časti tela bude chvíľu obmedzený

Neviem, ako to vnímajú ostatné maminy po cisaráku, no ja som bola presvedčená, že pri prekladaní z operačného stola na vozík mi zabudli priložiť spodok. Prisahám, bola som presvedčená, že mi omylom odrezali obidve nohy a rozmýšľala som, ako sa bez nich dokážem o malého postarať.

Mýtus č. 4: Po skončení účinku anestetika môžete mať pocit mierneho svrbenia

Asi som vyzerala ako kandidátka na exorcizmus, keď niekto videl, ako si škriabem kožu na pooperačnej izbe. Prvých 48 hodín som bola presvedčená, že moje telo napadli mikroskopické stonožky. Keď mi priniesli raňajky, veľmi silno som uvažovala, že predložený toast použijem ako špongiu, lebo nechty som už mala zničené. Ten úžasný pocit, keď svrbenie skončilo, nedokážem ho ani popísať.

Mýtus č. 5: Kompresívne pančuchy pomáhajú pri cirkulácii krvi

Možné to je, nepopieram. Podľa mňa je však ich hlavnou úlohou udržať svrbiace nohy úplne nedostupné pre vaše prsty. Cítila som sa v nich úplne strašne.

Mýtus č. 6: Po cisárskom reze vám môže mierne opuchnúť miesto v okolí rezu

Ja som opuchla tak, že som vyzerala, ako keby som mala pod kožou na bruchu napchaté hot-dogy. Ak už toto nie je dosť, že vaše brucho sa podobá ústam vtákopyska, ešte horšie je, že v ňom nemáte žiadny cit. Na prvý pohľad to znie dobre, že po operácii nič necítite, týka sa to však iba asi dvoch centimetrov pri povrchu kože. Len tak-tak, že som si polovicu žalúdka nezapla do zipsu na nohaviciach bez toho, aby som si to všimla. Ale žiadne obavy – v hlbších vrstvách kože rez určite vnímať budete. Je to niečo, ako keby vás Bruce Lee kopal do brucha ihličkovými podpätkami.

Mýtus č. 7: Pri pohybe môžete mať zvláštny pocit na žalúdku

To, čo cítite v bruchu po cisárskom reze, je akoby vám ho niekto po kúskoch rezal. Snahu postaviť sa z postele a zvuky, ktoré pri tom vydávate, možno prirovnať zavrčaniu v profesionálnom tenise. Keď som sa po prvýkrát po pôrode postavila, mala som pocit, že vnútorné orgány sa pýtajú von. Pre istotu som si držala žalúdok, aby v prípade, že lekár zabudol urobiť pri operácii dvojitý uzol, nevypadol.

Mýtus č. 8: Pridržanie vankúša cez rez počas kašlania a kýchania tlmí bolesť

Mohla by som na bruchu držať aj matrac, stále bol najvýraznejším pocit, že črevá mi jednoducho vyjdú von. Urobila som chybu, keď som si po príchode z pôrodnice sadla pred telku a pozerala nejakú komédiu. Po prvej salve smiechu som vážne videla biele svetlo na konci tunela... Rozhodla sa sa preto presedlať na drámu, snáď to bude lepšie.

Mýtus č. 9: Po cisárskom reze vzájomné spojenie mamy s bábätkom trvá dlhšie

Hovorí sa, že po prirodzenom pôrode sa bábo viac primkne k mame. Neviem ako vy, ale ja si nemyslím, že puto medzi mamou a dieťaťom závisí výhradne od toho, ktorou časťou maminho tela vyjde von. V okamihu, keď mi na hrudník priložili synčeka, bola som absolútne naplnená láskou. Príroda robí to, čo potrebuje.

„Na záver môžem povedať iba toľko – ak si to situácia reálne vyžaduje, cisarák je určite tou správnou voľbou. Na druhej strane, hľadať silou-mocou dôvody, prečo nerodiť prirodzene, považujem za hlúpe,“ dodáva Chelsey. 

Prečítajte si tiež:

Sedem holých právd o sexe po pôrode

Toto je najnebezpečnejší čas na pôrod pre matku a dieťa


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia