Pre budúce mamy: Koľko tekutín by ste mali denne vypiť?

Pre budúce mamy: Koľko
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-04-19 13:31:10 |

Dodržiavanie správneho pitného režimu v tehotenstve a počas dojčenia je veľmi dôležité. Prečo to má taký význam?

Po vyššom prísune tekutín siahame keď je teplo, sme chorí alebo športujeme. Naše telo je z väčšej časti tvorené vodou, ktorá sa z nášho tela dostáva vylučovaním, potením sa, dýchaním a to nielen počas športovej aktivity, ale aj v chladnejšom počasí. Preto je dôležité dopĺňať vodu nonstop. Obzvlášť to platí, keď nosíte pod srdcom nový život. Špeciálny pozor by si mali dávať ženy s nízkym tlakom, kedy im môže ešte v tehotenstve poklesnúť. Prísne pravidelný pitný režim by mali dodržiavať aj dojčiace mamičky.

Vody sa báť nemusíte!

Časté močenie alebo problém s inkontinenciou je počas tehotenstva či dojčenia bežné. Z tohto dôvodu sa ženy boja piť väčšie množstvo tekutín. Nedostatok vody môže spôsobovať zdravotné problémy ako zápchu, nadúvanie, zápaly močového mechúra, hemoroidy, podráždenie, únavu, bolesti hlavy či problém činnosti pečene a ľadvín. Ubližujete nielen sebe, ale aj bábätku. Voda totiž dopravuje dieťatku živiny, ktoré sú dôležité pre jeho zdravý rast. Dehydratácia môže spôsobiť kontrakcie a predčasný pôrod. Ženám sa s ňou spája aj zadržiavanie vody v tele a opuchy. Myslia si, že vznikajú pre veľký príjem tekutín. Pravdou však je, že ak pijeme dostatočné množstvo tekutín, telo si nemusí vytvárať rezervy a vodu v tele zadržiavať.  

Koľko čoho vypiť?

Odborníci tvrdia, že denný príjem tekutín tehotnej ženy by nemal klesnúť pod 1,8 l denne.  Ideálny priemer je 2,5 l vrátane tekutín z jedla. Ak dojčíte, mali by to byť až 3 l, pretože veľká časť tekutín ide do materského mlieka. Ich nedostatok môže znížiť tvorbu materského mlieka.

Vyhnúť by ste sa mali presladeným nápojom, ktoré obsahujú veľa chemikálií. Bublinkové nápoje zas môžu spôsobiť prekyslenie organizmu, nadúvanie a zhoršovať nevoľnosť. Vyhýbajte sa nápojom s obsahom alkoholu, kofeínu, teínu, chinínu a niektorým bylinkovým čajom. Siahnite radšej po ovocných džúsoch, zeleninových šťavách, ovocných čajoch a povoleným bylinkovým čajom. Ideálne je, ak pijete čistú pramenitú vodu, akou je napríklad Toma Natura. Vyberať si môžete aj dojčenské balené vody.

S pitím minerálok pozor! Vyššia mineralizácia môže negatívne ovplyvniť krvný tlak a zaťažiť funkciu ľadvín. Nadmerné množstvo soli v minerálke môže spôsobiť zadržiavanie vody v tele a opuchy. Obmedzte ich a radšej striedajte. Preháňať by ste to nemali ani s čiernym a zeleným čajom či kolovými nápojmi. Dôležité je dávkovať tekutiny postupne počas celého dňa a nepiť vodu len vtedy, keď pociťujete smäd.  


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia