Takto si udržíte dobré manželstvo

Takto si udržíte dobré
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-03-12 00:45:46 |

Aj keď vedci ešte nevymysleli žiadny elixír lásky, ich výskumy poskytuje aspoň niekoľko užitočných tipov pre úspešné manželstvo.

Drobné či väčšie krízy sa objavia snáď v každom manželstve alebo partnerstve. Len málokto má dokonalé deti, plnú peňaženku, žiadne zdravotné ťažkosti, nijaké starosti a dostatok času na seba, ratolesti, partnera aj koníčky. Občas nám to už pekne prerastá cez hlavu a mnohí sa rozhodnú manželstvo ukončiť rozvodom, lebo ich nenapĺňa a necítia sa v ňom dobre. Niekedy však možno stačí na vzťahu trochu viac zapracovať.

1. Ak chcete mať spokojné a vyrovnané manželstvo, nemal by jeden z vás utrácať hlava – nehlava bez ohľadu na partnera a deti či naopak, prehnane šetriť aj na ich úkor. Štúdia Scotta Ricka a jeho kolegov z michiganskej univerzity ukázala, že manželia s rozdielnym postojom k peniazom majú v dlhodobom horizonte omnoho väčšie konflikty a nižšiu manželskú spokojnosť ako partneri, ktorí majú na výdavky podobný názor.

2. Nezabúdajte na sex! Pokojnejšie manželstvá majú ľudia s podobnými povahovými rysmi. Ak sa však stretnú dvaja neurotici, je to ťažké. Obaja podliehajú častým zmenám nálad, výbuchom hnevu či únave. Odpoveďou by podľa odborníkov mohol byť sex. V štúdii uverejnenej v októbri 2010 v štvrťročníku Sociálna psychológia a osobnosti vedy prinášajú zaujímavú informáciu, že neurotickí manželia, ktorí majú veľa sexu, sú rovnako spokojní s ich manželstvami ako ostatné typy ľudí. Aj keď teraz sa vám zdá, že sex nie je taký, aký by ste si predstavovali, nevzdávajte to. Iná štúdia totiž zistila, že spokojnosť so sexuálnym životom v partnerstve narastá s vekom. Muži v 50-tke sú spokojnejší so svojim sexuálnym životom ako 40 či 30 roční muži. Spokojnosť u päťdesiatnikov je zhruba na rovnakej úrovni ako u mladých mužov po dvadsiatke, ktorí ešte väčšinou nemajú starosti o rodinu.

3. Hovorte Ďakujem a My. Dve slová, ktoré vám pomáhajú pri zabezpečení dlhotrvajúceho manželstva. Vedci z arizonskej univerzity v roku 2007 zisťovali, či mladomanželia oceňujú domáce práce urobené druhým partnerom. Zatiaľ čo väčšina z nich cítila vďačnosť, veľa z nich nemala potrebu svojej polovičke poďakovať, lebo boli presvedčení, že ten druhý „to proste vie,“ že sú vďační. Výsledky však ukázali, že partneri, ktorí boli pochválení, pomáhali druhému s menšou nevôľou a cítili sa vo vzťahu spokojnejšie ako tí, ktorých prácu ich partner aj slovne neocenil.  

Ďalšie jednoduché slovo, ktoré môže zvýšiť partnerskú radosť, je My. Štúdia zverejnená v septembri 2009 v časopise Psychology and Aging zistila, že manželia používajúci zámerne slová My, Naše a Nás, sú pri hádkach menej agresívni a majú nižšie fyziologické hladiny stresu počas konfliktu. Okrem toho, v bežnom živote prejavovali k partnerovi väčšiu náklonnosť. Používanie zámien Ja, Ty, On počas diskusie bolo spojené s manželskou nespokojnosťou.


Sex a manželstvo: Ak to má klapať, tieto 4 kroky majte na mysli


4. Ak vám na partnerovi niečo prekáža už na začiatku vzťahu, časom sa to bude iba zhoršovať. Štúdie ukazujú, že vo väčšine prípadov vás nedostatky partnera budú rozčuľovať čím ďalej, tým viac. Avšak, na druhej strane, rastúca negativita vo vzťahu k partnerovi, môže byť bežnou súčasťou aj fungujúcich vzťahov. „Tento model nie je neobvyklý a ľudia dokážu spolu fungovať aj tak,“ hovorí výskumná pracovníčka z michiganskej univerzity Kira Birditt.

5. Ak zápasíte s vážnymi problémami vo vzťahu, najlepší spôsob ako to zmeniť, je naučiť sa byť tolerantnými a nehľadať chyby iba na tom druhom. Skúste si pohovoriť a hľadať spoločne riešenia. Pred tým, ako sa rozhodnete s manželstvom skoncovať, obráťte sa na odborníkov, ktorí sa dokážu na vzťah pozrieť nezainteresovane.

6. Na dobrom manželstve treba tvrdo pracovať. Romantické zaľúbenie po čase z každého vzťahu vyprchá a je na vás, ako vzťah bude ďalej vyzerať. V štúdii publikovanej v roku 2009 v časopise Revue všeobecnej psychológie odborníci analyzovali v prieskume viac ako 6000 ľudí, vrátane nových vzťahov a manželstiev trvajúcich najmenej 20 rokov. Zistili, že kľúčom k udržaniu manželstva je tvrdá práca. Výskum naznačil, že páry, ktoré sa snažia čo najviac času tráviť spolu, sú schopné riešiť konflikty relatívne hladko. Ukázal tiež, že produkciu chemických látok dopamínu a noradrenalínu, ktoré sa objavujú v mozgu v raných, blažených fázach vzťahu, môžu stimulovať nové zážitky. Takže, hoďte lenivosť za hlavu a pripravte svojmu partnerovi prekvapenie, aby ste si pripomenuli sladké začiatky. 

Prečítajte si tiež:

Toto sú obľúbené manželské lži... Používate ich aj vy?

"Leniví" rodičia majú šťastnejšie deti aj manželstvá

 

 

 


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia