Naučte dieťa spávať vo vlastnej izbe: Ako na to?

Naučte dieťa spávať vo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-02-10 14:30:00 |

Ak aj vy máte doma dieťa, ktoré sa každú noc uteká skryť do vašej postele, máme pre vás tipy, ako naučiť dieťa spať samo v izbe bez plaču a nočného budenia.

Prvé noci vo vlastnej izbičke nie sú vždy jednoduché a často sú hotovou nočnou morou nielen pre deti, ale aj ich zúfalých rodičov. Ak však nechcete mať každú noc vo svojej posteli o jedného človiečika navyše, čo najskôr by ste mali so svojou ratolesťou začať trénovať spánok samostatne. Stačí na to poznať pár šikovných trikov:

1. Ten správny čas. Každý rodič má iné preferencie a názory o tom, kedy je vhodné nechať dieťa spať samo. Kým niektorí nechávajú spať bábätko vo vlastnej izbe hneď po príchode z pôrodnice, iní počkajú pár mesiacov či rokov. 

2. Pravidelná rutina. Deťom veľmi pomôže, keď budete dodržiavať striktný režim spania. Večera v tom istom čase, po nej večerná hygiena, čítanie rozprávok a po rozprávke je čas ísť do postieľky.

3. Urobte z detskej izby kráľovstvo detí. Pomôžte im cítiť sa vo vlastnej izbe bezpečne a nechajte ich zariadiť si ju podľa vlastných predstáv. Použite ich obľúbené farby, nechajte ich vybrať návliečky na posteľ, svietidlá či dekorácie. Vďaka tomu budú mať pocit, že sú vo svojom bezpečnom kútiku.

4. Prvá noc. A je to tu. Zrejme ste nervóznejší viac ako váš špuntík, ale buďte odvážni. Vysvetlite dieťaťu, že stráviť prvú noc vo vlastnej izbe znamená, že už je veľké. Celý deň o tom hovorte ako o veľkej, pozitívnej a priam oslavnej veci tak, aby sa dieťa na večer čo najviac tešilo.

5. Odíďte z miestnosti skôr, ako dieťa zaspí. Dieťa by malo zaspávať samo, tvrdia psychológovia. Rozhodne nie je prospešné, aby ste ho uspávali a odišli, až keď dieťa spí. Rozprávka na dobrú noc je skvelý nápad, po dočítaní sa môžete chvíľu s dieťaťom pozhovárať, ale potom by ste mali z izby odísť.

6. Príďte ho skontrolovať. Odborníci odporúčajú jeden malý trik, ktorý najmä zo začiatku veľmi pomôže. Keď odchádzate z miestnosti, sľúbte dieťaťu, že ho o chvíľu prídete ešte raz pozrieť. Sľub vždy dodržte a naozaj príďte, dajte mu však chvíľu času. Zo začiatku stačí trebárs 10 minút a postupne interval predlžujte. Dieťa bude vedieť, že za ním prídete a nebude sa báť. Po čase bude dieťa spať ešte skôr, ako prídete.

7. Nenechávajte rozsvietené. Ak má dieťa strach z tmy, nemali by sme v ňom tento strach podporovať. Naopak, mali by sme mu ukázať, že na tme nie je nič zlé. Nekŕmte jeho strach tým, že mu necháte svetlo v izbe svietiť celú noc. Namiesto toho mu k posteli položte len stolnú lampu alebo malé svetielko, ktoré si môže zapnúť, keď sa v noci zobudí a bude sa báť.

8. Buďte dôslední. Zo začiatku sa môže stať, že dieťa plače alebo sa v noci pritmolí do vašej postele, kde sa cíti bezpečne. V žiadnom prípade ho za to nehrešte ani sa mu neposmievajte, ale vždy ho upokojte a odneste späť do izby.

9. Žiadna televízia. Pravidlo, že by sme pred zaspávaním nemali sledovať televíziu, platí rovnako pre dospelých, ako aj pre deti. Oveľa vhodnejšie je prečítať dieťaťu rozprávku.

10. Pomocníci. Dovoľte dieťaťu vziať si do postele svoje obľúbené hračky či vankúšik, ktorý ich upokojí. Ak má vaše dieťa bohatú fantáziu a v noci sa bojí trebárs strašidiel, pred spaním spolu skontrolujte izbu a presvedčte sa, že tam žiadne strašidlá nie sú. Psychológovia tiež odporúčajú rôzne iné pomôcky, ako poraziť strašidlá: cez deň o strašidlách spolu hovorte, nechajte deti, nech vám ich opíšu alebo nakreslia. Potom spolu vymyslite zábavné historky, prečo vlastne strašia. Pomocou veselých príbehov deťom ukážte, že ani najhoršieho strašidla sa netreba báť. Ďalší tip je vyrobiť si s deťmi „repelent“ proti strašidlám a poriadne ním v noci vystriekať izbu.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia