7 praktických tipov, ako uspať bábätko

7 praktických tipov, ako
Zdroj: foto: youtube.com
2020-12-23 00:30:00 |

Uspať bábätko nie je vôbec jednoduché. Neexistuje univerzálna metóda, ako na to. Na každé "zaberie" niečo iné. Vyskúšajte tieto tipy, možno sa aj u vás niektorý osvedčí.

Nájsť s bábätkom „spoločnú reč“ vždy istý čas trvá. Najdôležitejšie je, aby bolo vždy nakŕmené, prebalené a dobre sa vyspinkalo. Tu však vzniká problém – niekedy spánok nie a nie prísť. Takmer univerzálnym uspávacím prostriedkom u tých najmenších je jazda v aute, počas ktorej vo svojom vajíčku sladučko spinkajú. Určite ste však aj vy čítali varovania, že drobčeka nikdy nemôžeme nechať spinkať v autosedačke mimo jazdy autom. Bezpečnejšie je preniesť ho do postieľky, i keď hrozí, že sa zobudí a bude po spánku.

Bábätká milujú hojdanie a tak mnohí rodičia ich uspávajú v náručí, v kočíku alebo kolíske. Častou alternatívou je dojčenie, pri ktorom tiež zaspávajú. Energia, ktorú na túto činnosť vynaložia ich unaví a tak niet divu, že raz-dva zaspia. I toto je však zradné, lebo potom vyžadujú dojčenie pri každom prebudení sa v noci a je to pre mamu čím ďalej, tým únavnejšie. Odborníci upozorňujú, že túto techniku je vhodné používať iba v prvých troch mesiacoch života dieťatka a potom ho treba postupne učiť na iný spôsob zaspávania.

K osvedčeným tipom, ktoré na bábätká zaberajú, patrí zvuk domáceho spotrebiča z diaľky. Vysávač, práčka, umývačka, mikrovlnka alebo fén môžu byť dobrými pomocníkmi. Niektorým rodičom sa osvedčilo jemné potľapkávanie bábätka po zadočku alebo hladkanie spánkov. Prechádzanie prstom po spánkovej časti hlávky pôsobí veľmi upokojujúco. Osvedčilo sa aj hladkanie časti tváre medzi očkami, buď čelíčka alebo nošteka.

Niekedy stačí prítomnosť milovanej mamy a jej nežný pohľad a dotyky. Vyskúšať môžete aj tzv. spinkáčikov – hebké hračky, s ktorými sa môžu deti maznať, držať ich, ožužlávať, hladkať sa s nimi po tváričke. Túto úlohu spĺňa aj bavlnená plienka alebo vreckovka. Ak si zvykne vaše bábätko zaspávať s takýmto spoločníkom, dbajte na to, aby bol vždy po ruke. Keď to už nejde inak, niektorí rodičia využijú aj smartfón, pri pozeraní alebo počúvaní ktorého drobček zaspí. Toto je však jedna z krajných možností, lebo svetlo vychádzajúce z elektroniky spôsobuje podľa odborníkov problémy so spánkom.

Takto to s niektorými technikami vyzerá v praxi:

Toto je len niekoľko z množstva rôznych spôsobov, ako bábätko možno uspať. Vhodné je začať s nácvikom zaspávania po treťom mesiaci života bábätka. 

Prečítajte si tiež:

Papierové vreckovky: S nimi uspíte bábätko za pár sekúnd

TOP 10 chýb, ktoré robíme pri uspávaní

 


Foto: YouTube.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia