Nájdite odpovede na problémy s výživou drobčeka

Nájdite odpovede na problémy
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-16 00:30:08 |

Výživa batoliat je do veľkej miery zodpovedná za zdravotný stav v neskoršom veku. Podľa odborníkov je to, čo jeme v prvých 1000 dňoch života, najdôležitejšie!

S pochybnosťami, či dieťatko dostáva naozaj všetko, čo pre svoj zdravý rozvoj potrebuje, bojujú mnohé mamy. Uvedomujú si, že to, čo drobci jedia, ovplyvňuje aj ich ďalší život. Potvrdzujú to i odborníci, podľa ktorých sú prvé tri roky života z hľadiska výživy úplne najdôležitejšie.

„Jedným zo základných problémov v ambulanciách pediatrov je ten, že nevieme, čo deti jedia. A nevieme, čo jedia dojčiace matky. Strava pritom ovplyvňuje na 80 % budúce zdravie dieťaťa,“ pripomína prof. MUDr. László Kovács, DrSc, MPH, prednosta II. detskej kliniky DFNsP a LF UK v Bratislave. Ako hovorí, pediatri kontrolujú motorické funkcie, zrak, sluch, rast a podobne, ale nutričné poradenstvo má malý priestor. Detskí lekári na Slovensku budú môcť používať nový diagnostický nástroj, tzv. NutriCHEQ, vďaka ktorému môžu veľmi skoro rozoznať rizikové dieťa a odporučiť rodičom správny postup pri zlepšení stravovacích návykov.

Nejde o žiadny liek ani prístroj, ale súbor odporúčaní. Tvorí ho dotazník pre rodičov  s vyhodnoteniami pre lekára, informačná brožúra „Ako stravovať moje batoľa“ a súbor 15 odporúčacích návodov pre riešenie najčastejších problémov vo výžive najmenších.

Malo by to fungovať tak, že rodičia počas čakania v čakárni vyplnia dotazník, ktorý tam bude k dispozícii, príp. si ho vypýtajú v ambulancii a odovzdajú ho potom pediatrovi. Môže sa vám však stať, že sa s dotazníkom u toho vášho nestretnete, lebo detskí lekári nemajú povinnosť s dotazníkmi pracovať, je to na ich dobrovoľnom rozhodnutí. Tí, ktorí si nájdu čas a budú s ním pracovať, môžu dať rodičom na mieru šité odporúčania, ako zvládať stav a zlepšiť výživu dieťaťa. Ak sa problémy javia vážne, odporúčí ďalšie vyšetrenia a kontakt s lekárskymi odborníkmi na stravovanie. Lekári, ktorí program NutriCHEQ na Slovensku pripravovali, odporúčajú jeho zaradenie medzi štandardné vyšetrenia, ktoré budú súčasťou prehliadok detí medzi 1. až 3. rokom života.


Výživa slovenských detí má svoje medzery: Prieskum zistil šokujúcu pravdu!


V tejto tabuľke nájdete najčastejšie výživové problémy detí v rannom veku, ohrozenia s nimi spojené a možné riešenia. Informácie sú len orientačné, skutočnú diagnostiku a riešenia je potrebné konzultovať s pediatrom.

Problém

Ohrozenie

Riešenie

 

Moje batoľa odmieta zeleninu

 

 

Zelenina je nositeľom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a vlákniny. Je súčasťou zdravej výživy a jej vynechanie z jedálneho lístka znižuje prirodzený príjem potrebných látok.

Dieťaťu je potrebné ponúkať rôzne druhy zeleniny opakovane a ísť mu v stravovaní príkladom.

Ak dieťa vidí u rodičov, že zeleninu jedia a pravidelne je na stole, ochutná ju. Netreba sa vzdávať, zelenina je pestrá, farebná, chrumkavá.

 

Moje batoľa odmieta ovocie

 

 

Ovocie je zdrojom fruktózy, vlákniny, stopových prvkov a vitamínov.

Deti si na ovocie postupne zvykajú, ponúkajte im ovocie nakrájané, postupne pridávajte nové druhy. A aj tu platí príklad ako najlepší motivátor.

Moje batoľa odmieta mlieko

 

Mlieko a mliečne výrobky obsahujú vápnik, bielkoviny a niektoré vitamíny a minerálne látky potrebné pre zdravý vývoj kostí a zubov. Potreba vápnika sa bude s pribúdajúcim vekom dieťaťa zvyšovať.

 

Podávajte mlieko s raňajkovými cereáliami, v podobe mliečneho pudingu, jogurtu alebo ako súčasť smotanových alebo syrových omáčok na cestoviny. Vďaka tomu bude vaše dieťa konzumovať nielen mlieko, ale aj rôzne ďalšie potraviny. Aj mliečne výrobky ponúkajte opakovane, aby si dieťa našlo k nim vzťah a našlo si svoje obľúbené.

 

 

 

Moje batoľa odmieta mäso alebo rybu

Mäso a ryby sú dobré zdroje bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Na tanieri by sa mali objaviť temer každý deň.

Základom je opakovaná ponuka nových potravín. Nebuďte sklamaní, ak ich dieťa neochutná hneď na prvýkrát. Ponúknite mu novú potravinu inokedy alebo ju skúste pripraviť iným spôsobom. Niektoré úpravy mäsa si deti zamilujú.

 

Moje batoľa nemá dostatok vitamínu D

 

Vitamín D je potrebný pre normálny rast a vývoj kostí batoliat. Väčšinu vitamínu D získavame prirodzenou cestou zo slnečného žiarenia,

Dostatočný pohyb na slnku, ale aj potraviny obohatené o vitamín D, raňajkové cereálie, pokračovacie mliečne formule určené pre deti do troch rokov.

Moje batoľa nemá dostatok železa

 

Železo je minerálna látka, ktorá je dôležitá pre optimálny vývoj mozgu, vytváranie zdravého imunitného systému a pre tvorbu krvi. Nedostatok železa spôsobuje chudokrvnosť a s ňou spojenú apatiu a spomalenie rastu.

Zaraďujte do stravy potraviny bohaté na železo: červené mäso, vajíčka, ryby. Železo zo zeleniny sa horšie vstrebáva.

 

Moje batoľa nemá dostatok omega-3 mastných kyselín

 

Omega-3 mastné kyseliny majú zásadný význam pre správny rast a vývoj. Ľudské telo si nedokáže tento typ mastných kyselín vytvárať samo a preto ho potrebuje získavať zo stravy.

V strave dieťaťa by mali byť aj ryby, najmä losos, sardinky, makrela, tuniak, rastlinné oleje a orechy, všetky tieto potraviny sú mimoriadne bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

 

Moje batoľa nemá dostatok zinku

 

Zinok je minerálna látka (prvok), ktorá má zásadný význam pre rast a napomáha normálneho fungovaniu imunitného systému a slizníc.

Na zinok sú bohaté najmä mäso, ryby, vajcia, zinkom sa obohacujú aj pokračovacie mlieka pre batoľatá.

 

Moje batoľa je v jedle vyberavé

 

Vyberavé dieťa má zúžený jedálny lístok a môže sa mu v strave nedostávať primerané množstvo minerálov, stopových prvkov a vitamínov.

Je potrebné vylúčiť zo stravy jedlá ako sú sladkosti a nastaviť stravovací režim tak, aby dieťa jedlo v spoločnosti a jedlá, ktoré sa mu ponúkajú v kombinácii tých, ktoré má rado a nových, ktoré ešte neochutnalo. Aj tu platí trpezlivosť a dobrý príklad.

Ako stravovať batoľa v rodine vegetariánov

 

V rodine vegetariánov hrozí pri jednostrannej strave nedostatok niektorých výživných látok (bielkoviny, minerály), ktoré sú živočíšneho pôvodu. Niektoré živiny sú vo vegetariánskych zdrojoch obsiahnuté v nižšom množstve alebo ich organizmus horšie vstrebáva než rovnaké živiny z mäsa alebo rýb ako sú bielkoviny, železo, vitamín B12, vitamín D alebo omega-3 mastné kyseliny.

Rozmanitá strava je pre nás všetkých nesmierne dôležitá. Aj keď sú rodičia vegetariáni, mali by dieťaťu dopriať aj mäso, aspoň hydinové alebo rybu, určite mliečne výrobky, jogurty, syry a pod. Pokiaľ veľká časť pestrej stravy vypadne z jedálneho lístka, treba uvažovať nad stravovacími výživovými doplnkami.

 

Moje batoľa môže mať potravinovú alergiu

 

 

Niektoré deti môžu reagovať na niektoré potraviny s príznakmi alergie: žihľavka, opuch dýchacích ciest, šok, nevoľnosť.

Diagnostikovať alergiu dokáže spoľahlivo len lekár. Ak dieťa vykazuje znaky alergie na niektorú z potravín, treba navštíviť lekára a prekonzultovať postup.

 

Moje batoľa má zníženú hmotnosť

 

Podvýživa v detstve ovplyvňuje nielen celkový rast a vývoj dieťaťa, ale jej následky sa môžu prejaviť aj v neskoršom veku.

Najlepšie je poradiť sa s lekárom, či ide o prejav ochorenia, alebo o nastavenie organizmu. V druhom prípade je potrebné nachádzať také potraviny, ktoré dieťa bude prijímať a motivovať ho k jedlu.

 

Moje batoľa je príliš málo

 

Niektoré deti jedia „ako vrabček“, lebo sú tak nastavené.

Buďte deťom príkladom, jedzte s ním. Dávajte mu menšie porcie a častejšie, Urobte z jedla rituál spoločného stravovania.

 

Moje batoľa je príliš veľa

 

Niektoré deti jedia radi a veľa.

Dávajte pozor hlavne na zloženie stravy. Nadmerný objem stravy skúste vyvážiť dostatkom pohybu a ponukou takej stravy, ktorá je zdravá (namiesto sladkostí ovocie). Podávajte menšie porcie.

 

Moje batoľa má nadváhu

 

 

Nadváha je záťažou pre organizmus, srdce, kĺby. Vo vyššom veku môže viesť k vytvoreniu chronických ochorení.

Je dôležité dieťa viesť k pestrej a rozmanitej strave, ale vylúčiť určite škodlivé potraviny a sladené nápoje. Pevný stravovací režim môže dieťa naučiť pravidelnosti. A dôležité je nájsť aj primerané pohybové aktivity.

Ako stravovať moje batoľa

 

Strava v prvých rokoch života ovplyvňuje nielen rast a vývoj, ale zásadným spôsobom aj ich zdravie v dospelosti. Je preto dôležité vypestovať už v ranom veku správne  stravovacie návyky. To, čo bábätká a malé deti jedia a pijú, predurčuje spôsob ich budúceho stravovania.

 

Zaveďte pravidelný režim hlavných jedál a desiat resp. olovrantov medzi hlavnými jedlami. Podávajte dieťaťu vyváženú kombináciu potravín.

Ponúkajte vášmu batoľaťu chuťovo rozmanité chody. Podávajte dieťaťu šesť až osem nápojov denne. Ponúkajte vášmu batoľaťu sústavne všetky potraviny, ktoré sa jedia vo vašej rodine. 

 

 

Prečítajte si tiež:

Päťročné deti jedia štyrikrát viac cukru ako by mali

Desať živín, ktoré potrebuje každé dieťa

 


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia