POZOR! Aj s opaľovacím krémom sa môže dieťa spáliť!

POZOR! Aj s opaľovacím
Ilustračné foto
2017-07-01 00:30:26 |

Ak sa spoliehate na to, že pri pravidelnom nanášaní opaľovacieho krému sa nemôže pokožke dieťatka nič stať, ste na omyle. Pozrite sa, ako dopadol aj napriek krémovaniu trojročný Liam.

Fotky malého Liama sú krutou pripomienkou toho, že opaľovací krém niekedy ako ochrana pred slnkom nestačí!

Chlapček trávil aj s rodinou deň na pláži. Na slnku boli zhruba päť hodín. „Po celý čas som ho natierala krémom s vysokým ochranným slnečným faktorom“ hovorí jeho mama Jennifer Sayers. Napriek tomu skončil s popáleninami II. stupňa na tvári.

Jennifer používala  detský opaľovací sprej Banana Boat Kids Ultramist Tear Free Sun Protection s ochranným faktorom 50+, ktorý dostať aj u nás. Podľa údajov na obale je testovaný pediatrami a odporúča ho aj Skin Cancer Foundation, organizácia zameraná na prevenciu proti rakovine kože. „Sprej som mu dávala podľa návodu niekoľkokrát denne vždy po tom, ako vyšiel z vody a osušil sa,“ povedala mama. Ako podotkla, dokonca si sprej striekala do ruky, aby ho mohla rovnomerne rozotrieť na synčekovu tvár.


S opaľovacími sprejmi pre deti buďte opatrní


Cestou z pláže bol Liam úplne v poriadku, no na druhý deň ráno to bol už iný príbeh.  „Jeho oči opuchli, tvár mal celú červenú a tiež opuchnutú, plnú pľuzgierov, najmä na lícach a na nose,“ opísala. Opaľovací krém jednoducho nestačí ako ochrana pre každého, kto trávi niekoľko hodín na slnku!

„Nikdy sa nedá jednoznačne zaručiť, že pokožka dieťaťa sa nespáli, i keď robíte všetko tak, ako treba,“ zhodnotil pediater Eric Freeman. Problém nevidí v tom, že na Liamovu tvár natierala Jennifer opaľovací sprej, lebo pôsobí rovnako ako opaľovací krém, no odporúča rodičom kúpiť viac druhov opaľovacích prostriedkov na tvár dieťaťa, lebo na nej je najcitlivejšia pokožka.


Detská pokožka sa slnku bráni sama iba 5 minút


„Hľadajte také opaľovacie krémy a spreje, zvlášť na citlivé oblasti akou je aj tvár, ktoré zahŕňajú oxid zinočnatý a dioxid titaničitý,“ radí. Ide o netoxické zložky a prírodné minerály, ktoré boli roky používané ako prirodzené opaľovacie prostriedky. Nachádzajú sa vo viacerých opaľovacích krémoch, no napríklad spomínaný sprej Banana Boat ich neobsahuje.

To, že Liam utrpel aj napriek opaľovaciemu spreju na tvári popáleniny II. stupňa neznamená, že použitý sprej je nekvalitný. Kým jemu sprej tejto značky nevyhovoval, iné dieťa ochráni. „Nič nie je pre nás dôležitejšie ako blaho tých, ktorí používajú naše výrobky. Spotrebitelia si môžu byť istí, že zabezpečujú bezpečné a široké spektrum UVA a UVB ochrany, keď sa používajú podľa pokynov na etikete výrobku s ďalšími prvkami ochrany proti slnku,“ zareagovala na to spoločnosť Edgewell Personal Care, ktorá spomínaný sprej vyrába. Ak chcete mať istotu, že sa vášmu drobčekovi na dovolenke nič podobné nestane, otestujte opaľovací prostriedok, ktorý chcete používať, dopredu.

Majte na pamäti, že opaľovací krém nie je určený na to, aby deti trávili na slnku viac času. Dôležité sú aj ďalšie ochranné prvky - tričko, slnečné okuliare, čiapka, slnečník či iné tienidlo. Dôležité je tiež naplánovať si počas tropických dní aktivity tak, aby ste s deťmi nemuseli byť vonku od 10.00 do 15.00, keď sú UV lúče najsilnejšie a najškodlivejšie. Opaľovací krém je len jedným z prostriedkov, ktoré pri použití s ​​ostatnými môže pomôcť, aby sa zabránilo spáleniu pokožky.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Lekárničku na dovolenku si naplňte už teraz

Letným chorobám môžeme často predchádzať

 

 

Fotogaléria


Foto: Jennifer Sayers
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia