Pozrite sa, koľko spánku vaše dieťa naozaj potrebuje

Pozrite sa, koľko spánku
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-07-27 00:30:00 |

Zdravý dospelý človek by mal denne spať v priemere osem hodín. Keď hovoríme o deťoch, tam to až také jednoznačné nie je. Prečo? Lebo ako rastú, ich potreba spánku sa mení.

Pre dospelého človek aj ideálnou dĺžkou spánku v priemere osem hodín. Odborníci však hovoria, že je to individuálne a kým niekto si oddýchne lepšie počas sedemhodinového spánku, inému vyhovuje pospať si pravidelne deväť hodín. Spávať výrazne kratšie alebo dlhšie však podľa nich už až dobré nie je. Minimálne tých šesť až sedem a maximálne deväť až desať hodín denne je potrebné pre udržanie zdravia a rovnováhy u dospelého človeka.

U detí sa potreba spánku mení podľa toho, v akej vývojovej fáze sa práve nachádzajú. Kým novorodenci prespia väčšinu času, zhruba od štyroch mesiacov začínajú viac vnímať a spánku potrebujú menej. Pozrite si odporúčania svetových odborníkov, koľko spánku je vhodného pre deti v jednotlivých vekových kategóriách. Ak vaše dieťa spáva výrazne menej alebo viac, mali by ste sa snažiť postupne mu nastaviť ho tak, aby prespal odporúčaný počet hodín.

Koľko spánku deti reálne potrebujú?

U detí do 13 rokov sa do počtu hodín spánku rátajú aj poobedné spánky či krátke zdriemnutia počas dňa.


 

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia