Horúčka: Všímajte si dieťa, nie číslo na teplomeri

Horúčka: Všímajte si dieťa,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-05 00:30:36 |

Horúce čelo, zimnica a vystrašení rodičia. Zvýšená teplota u dieťaťa je pre mnohých nočnou morou a robia všetko pre to, aby ju čo najrýchlejšie znížili. Je to vždy nutné?

Aj keď má dieťa zvýšenú teplotu, no je hravé, nie je nutné robiť všetko pre jej zníženie. Sledujte ho, občas premerajte, no nestresujte ho. Keď nemá chuť jesť, nenúťte ho, dôležitý je dostatočný prísun tekutín. Aj vďaka nim bude teplota klesať. Majte pripravené nejaké ľahšie jedlo – polievku, ideálny je silný vývar, hydinové mäso, rybacie mäso, ovocie a podobne, z ktorého mu nebude ťažko, ale zasýti. „Aj počas choroby, keď dieťa bojuje s horúčkou a určite má menšiu chuť na jedlo ako inokedy, by malo dostávať vyváženú stravu. Najedené dieťa dokáže bojovať s infekciou lepšie ako hladné,“ vysvetľuje pediater David L. Hill.

Použiť pri vysokej teplote lieky na jej zníženie nie je nič strašné, ak to nepreháňate. Nemusíte sa silou mocou za každú cenu snažiť liekom sa vyhnúť. Dlhotrvajúca horúčka, ktorú „nezrážame“, môže poškodiť aj srdce. Samozrejme, rodičia dôverujúci viac alternatívnym metódam môžu najprv siahnuť po prírodných možnostiach, no antipyretiká (lieky na znižovanie zvýšenej teploty) by mali byť k dispozícii v každej domácnosti. U nás sa najbežnejšie používajú Ibuprofén a Panadol čípky pri menších deťoch, u väčších si môžete pomôcť napríklad Paralenom. Vždy je potrebné prečítať si príbalový leták a dávkovať podľa odporúčania. Ukazovateľom toho, akú dávku možno dieťaťu podať, je jeho hmotnosť.


Viete, ako správne znižovať u detí horúčku?


Dôraz klaďte aj na správne oblečenie – dieťa by nemalo byť veľmi „naľahko“, ale ani príliš zababušené. Vhodné sú bavlnené kúsky, ktoré dobre sajú pot a sú vzdušné. Vtedy, keď teplota stúpa, dieťa má zimnicu a snaží sa byť v čo najväčšom teple, no tým sa ešte viac prehrieva. Vtedy mu môžete pridať jednu vrstvu oblečenia naviac, no nie veľmi teplú. Dlane a chodidlá je dobré nechať voľné, aby cez ne odchádzalo telo.

Ak je horúčka podľa vás príliš vysoká a dieťa začína byť apatické, skombinujte znižovanie horúčky pomocou liekov s fyzickým ochladzovaním – v sprche alebo pomocou zábalov. Voda zo sprchy ani zábaly by nemali byť úplne studené, aby ste dieťaťu nespôsobili šok, ideálna je vlažná voda. Mnohým sa osvedčilo aj potieranie čela, spánkov a líc dieťaťa žinkou namočenou vo vlažnej vode. Ak to dieťa znesie, potrite mu trup, ruky a nohy.


Rátajte s tým, že dieťa ochorie ročne minimálne päťkrát


Čo treba zvážiť pred zavolaním lekára

Ako veľké je vaše dieťa?

Všeobecne platí, že čím je dieťa menšie, tým je horúčka znepokojujúcejšia.

Ak máte doma novorodenca do 3 mesiacov, u ktorého sa objaví zvýšená teplota 38 °C a viac, volajte lekára vždy.

Pri deťoch od 3 do 6 mesiacov kontaktujte lekára pri teplote 38,8 °C a viac.

U detí starších ako 6 mesiacov je hranicou, kedy by mal dieťa vidieť odborník, horúčka 39,4 °C.

 

Ako dlho horúčka trvá?

Pri deťoch do troch mesiacov volajte lekára po objavení sa zvýšenej teploty 38 °C hneď.

U detí od 3 do 12 mesiacov riešte odbornú pomoc vtedy, ak zvýšená teplota okolo 38,8 °C  trvá dlhšie ako 24 hodín.

Pri deťoch vo veku od jedného do dvoch rokov sa obráťte na pediatra vtedy, ak horúčka trvá dva a viac dní.

Pri deťoch starších ako dva roky môžu byť vysoké teploty do 72 hodín. Ak ani po tomto čase neklesajú, je potrebné vyšetrenie u lekára.

 

Aké ďalšie príznaky si treba všímať?

Zvýšená teplota až horúčka môže signalizovať veľa ochorení, od tých najnevinnejších viróz, cez ušné infekcie či infekcie močových ciest až po život ohrozujúcu meningokovú meningitídu a iné vážne diagnózy. V prípade, že dieťa pri zvýšenej teplote opakovane zvracia a/alebo má popri tom aj hnačku, sťažuje sa na bolesti hrdla, ucha alebo hlavy, prípadne na kombináciu týchto bolestí, má stuhnutý krk, je apatické, má ťažkosti s dýchaním, na tele má nevysvetliteľné vyrážky alebo je dehydratované, kontaktujte lekára.  

Prečítajte si tiež:

Šarlachová angína loví medzi deťmi v kolektívoch

Najlepšie spôsoby, ako upokojiť choré dieťatko

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia