Dieťa zo svojej postele nevyháňajte, radia experti

Dieťa zo svojej postele
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-01-29 13:30:14 |

Spoločný spánok rodičov s deťmi má rastúcu tendenciu po celom svete. V posledných rokoch sa spoločné zdieľanie rodičovskej postele viac ako zdvojnásobilo.

Rozhodnutie nechať dieťa spávať v rodičovskej posteli je osobné – kým jednej rodine to vyhovuje, v inej to fungovať nemusí. Najdôležitejšími aspektmi, na ktoré musíme pri rozhodovaní prihliadať, sú bezpečnosť a ochrana zdravia. Kým jedna skupina odborníkov prezentuje výhody spoločného spávania, druhá s ním nesúhlasí. Rovnako sa k tomu stavajú aj rodičia – niektorí na spoločné zdieľanie postele s ratolesťou nedajú dopustiť, iní sa s dieťaťom po boku vyspať jednoducho nedokážu. V neposlednom rade rozhodnutie závisí aj na deťoch – niektorým sa lepšie spí vedľa svojich rodičov, iné sa cítia lepšie vo vlastnej posteli, kde sa môžu rozťahovať ako sa im páči.

Výhody spoločného spania

Pre dnešné zaneprázdnené rodiny môže byť spoločná posteľ spôsobom ako cítiť vzájomnú blízkosť po dlhom dni. V prvých mesiacoch vplýva najmä na užší vzťah medzi otcom a dieťaťom, ktorý si s drobčekom nie je tak blízky ako dojčiaca matka alebo jednoducho trávi s ním cez deň menej času.

Mamičky, ktoré spávajú s bábätkom v spoločnej posteli, si pochvaľujú pohodlné nočné dojčenie či kŕmenie z fľaše. Podľa niektorých názorov však blízkosť má za následok častejšie budenie sa bábätka na jedlo a omnoho ťažšie sa odučí od dojčenia či nočného pitia mlieka z fľaše. U dojčených detí podľa nich vôňa materského mlieka podporuje zvyk opakovaného prebúdzania sa na kŕmenie aj vtedy, ak už nemajú fyzickú potrebu jesť.

Pri starších deťoch je spoločné spanie aj priestorom na debaty o všetkom možnom. Majú tendenciu zdôveriť sa rodičom aj s vecami, ktoré by im inak nepovedali. Blízkosť dospelých odbúrava tiež strach z tmy a nočného ticha.

Dieťa v posteli a vzťah rodičov

Niektoré mamy a otcovia zistia, že pri spoločnom zdieľaní postele s dieťaťom si nedokážu nájsť priestor a čas sami pre seba a brzdí to ich sexuálny život. Iní tvrdia, že práve to z nich urobilo vynaliezavých a tvorivých partnerov. Ak spávate s dieťatkom, plánujte si spoločný čas na intímnosti a nespoliehajte sa na to, že to príde spontánne. Závisí od uhla pohľadu, či sa drobec v posteli stane pre vás prekážkou v intímnom vzťahu alebo to budete vnímať ako nové zábavné dobrodružstvo.


Vieme, ako uspíte drobčeka do minúty


Rozhodnutie o tom, či bude dieťa spávať  v posteli s rodičmi, by malo byť spoločným. Ak s tým nesúhlasia obaja partneri, vnesie to do vzťahu nervozitu. Porozprávajte sa o kladoch a záporoch takéhoto riešenia, prípadne sa popýtajte aj priateľov, ako to funguje u nich. Keď má jeden z rodičov pochybnosti, skúste sa dohodnúť na dvojtýždňovej skúšobnej dobe a po tomto čase sa rozhodnite definitívne.

Mnohí rodičia, ktorí nemali v úmysle nechať bábätko spávať u seba v posteli, nakoniec zistili, že iné im nezostáva, lebo drobec po deviatich mesiacoch v maternici jednoducho nedokázal spať sám. Sú typy detí, ktoré túžia po blízkosti a komforte. Na druhej strane sú ale zase deti, ktorým spoločné spanie s rodičmi nevyhovuje. Majú pre seba málo priestoru, cítia sa vo veľkej posteli stratení alebo naopak, majú pocity úzkosti medzi dospelými. Niekedy teda rozhodnutie nie je ani tak o prianí rodičov, ako o potrebách ratolesti.

Aké sú dlhodobé účinky spoločného spánku detí s rodičmi?

Pediater William Sears, obhajca štýlu výchovy s dôrazom na úzku väzbu medzi rodičmi a dieťaťom je presvedčený, že z detí zdieľajúcich spoločnú posteľ s rodičmi vyrastú istejšie a nezávislejšie osobnosti. Naopak, tradiční odborníci sú presvedčení, že deti spávajúce v posteli s rodičmi sa stanú od nich až príliš závislými. V poslednom čase sa však aj ich skepticizmus zmenšuje.


Spiace dieťa v autosedačke sa môže udsiť aj do 4 minút


Ak spáva dieťa s vami, môže byť ťažšie presvedčiť ho, aby sa neskôr presťahovalo do vlastnej postele. Dôležité je pripraviť ho na zmenu a ak sa rozhodnete, že už je ten správny čas, vytrvajte, aj keď dieťa bude protestovať. Väčšina detí však s prechodom nemá problémy.

Do akého veku nechať dieťa v rodičovskej posteli?

Pýtate sa, kedy je ten správny čas, aby ratolesť spávala vo svojej posteli? Aj na túto otázku sa názory expertov rôznia. V zásade však nie je problém, ak dieťa zdieľa s vami posteľ aj do piatich či šiestich rokov. To však už môže byť pre všetkých nepohodlné. Ideálne je vytvoriť mu v spálni kútik s vlastnou posteľou – tak bude aj s vami, no zároveň si zvykne na samostatné spanie a prechod do vlastnej izby bude o to jednoduchší. Uvažovať nad samostatným spaním je vhodné pri takých míľnikoch v živote dieťaťa ako je nástup do škôlky alebo do školy. Samozrejme, treba s tým začať v predstihu, aby tých zmien nebolo naraz veľa.

Prečítajte si tiež:

Skorší spánok detí znamená lepšie duševné zdravie... pre mamu

Vyrátajte ideálny čas na spánok pre vaše dieťa

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia