Spiace dieťa v autosedačke sa môže udusiť aj do 4 minút

Spiace dieťa v autosedačke
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-25 00:30:59 |

Dieťa, ktoré necháte spať v autosedačke, vystavujete riziku smrti! Varovania, že sú určené len na transport, by sme preto nemali podceňovať.

Mnohí rodičia nemajú to srdce vyberať z autosedačky drobčeka, ktorý tam počas cesty autom zaspal. Po prerušení spánku sú deti často nervózne a rozplačú sa, preto ich v dobrej viere radšej nechajú dospať v nej. Podľa odborníkov je to však chyba a pre bezpečnosť detí by ich VŽDY z nej preložiť do postieľky! Okrem udusenia im hrozí aj uškrtenie popruhom. Ich varovania sú určené najmä rodičom drobčekov do dvoch rokov, ktorým ešte chýba svalová sila na to, aby dokázali dvihnúť šiju a ich dýchacie cesty sa ľahko zablokujú.


Výsledky testov autosedačiek: Najhoršie dopadli tie pre najmenších


Ako sa uvádza v štúdii zverejnenej nedávno v Journal of Pediatrics, odborníci skúmali príčiny úmrtí detí do dvoch rokov v zariadeniach, v ktorých môžu spať aj posediačky (autosedačky, kočíky, hopsadlá, nosiče, hojdačky a pod.)a z celkového počtu 46 tragických úmrtí bolo so spánkom v autosedačke spojených až 31 z nich. Z nich 15 sa zadusilo a 16 sa uškrtilo remienkami. Najkratší čas, odkedy rodičia dieťa nechali bez dozoru spať v autosedačke po dobu, než ho našli mŕtve, boli iba štyri minúty, najdlhší 11 hodín. Niektorí rodičia totiž ukladajú bábätká do autosedačky aj na nočný spánok.

Odborníci odporúčajú, aby rodičia nechávali deti spať na chrbte v postieľke alebo v kolíske. Po tom, keď ich svaly zosilnejú, samy si nájdu pozíciu na spanie, v ktorej je im pohodlne a príjemne.


ZÁZRAK MEDICÍNY: Lekári vrátili batoľaťu odtrhnutú hlavu


S tragédiou súvisiacou so spánkom dieťaťa v autosedačke sa vyrovnáva aj manželský pár z Ameriky, ktorých 11-týždňový syn zomrel v detskom centre (porovnateľné s detskými jaslami u nás). Dieťa zaspalo v autosedačke a personál ho v nej nechal uložené v prázdnej miestnosti. To, že chlapček nedýcha, si všimli po dvoch hodinách a privolaní záchranári už mohli iba konštatovať smrť. Teraz pár Ali a Derek Dobbovci upozorňujú na nebezpečenstvo ponechania spiacich detí v autosedačkách aj prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Prekvapuje ich, že v množstve reakcií, ktoré dostávajú, sú aj také, ktoré to zľahčujú. „Ja som nechávala všetky moje deti spávať v autosedačke a sú v poriadku...,“ alebo „Rodičia to robia stále, nemyslím, že by to bolo také nebezpečné...“ a podobne.

Zákon nijako túto otázku nerieši a tak aj naďalej zostáva na súdnom rozhodnutí rodičov, či svoje deti vystavia tomuto nebezpečenstvu alebo si dajú tú námahu a po zastavení auta spiacu ratolesť z autosedačky vyberú, prípadne ju budú pozorne sledovať, či je v poriadku. Pravdepodobnosť, že by sa dieťatko udusilo v autosedačke počas cesty je omnoho menšia, no aj vtedy je potrebné naň dohliadať.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia