Prečo a ako často sa deti pýtajú: "Prečo?"

Prečo a ako často
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-07-10 15:30:00 |

Prečo, prečo, prečo? Tú otázku počúvame denne až pričasto. Sociológovia zisťovali, koľkokrát za deň deti premkne zvedavosť a ktoré otázky sú pre rodičov najnáročnejšie.

Na polovicu detských otázok nevedia rodičia vôbec odpovedať! Tvrdia to experti na základe výsledkov prieskumu, v ktorom sa zamerali na deti mladšie ako 11 rokov. Zaznamenali, že otázku „Prečo?“ položili rodičom v priemere 8-krát denne. Ešte zaujímavejšie bolo sledovať, ako si mamičky a ockovia s položenými otázkami poradili. V polovici prípadov vôbec nedokázali odpovedať. Ako by ste napríklad vy odpovedali na otázku: „Prečo je obloha modrá?“ alebo „Koľko je na nebi hviezd?“

Asi štvrtina rodičov sa rozhodla deťom narozprávať bludy, aj keď odpoveď nepoznali. Sympatické je, že približne polovica respondentov (48 percent) sa odhodlala hľadať správnu odpoveď spolu s deťmi napríklad na internete.

Všetky „prečo“ otázky sú pritom podľa logopedičky Kate Freeman nesmierne dôležité pre vývoj dieťaťa. „Ak deti nemajú dostatočne rozvinuté jazykové schopnosti vo veku päť rokov, pri nástupe do školy môžu začať zaostávať a nevyhnú sa problémom s čítaním. Preto je dôležité, aby sa rodičia so svojimi deťmi čo najviac rozprávali a pomohli im rozvinúť rečové centrum čo najlepšie,“ vysvetľuje.

Prieskum tiež ukázal, že deti sú väčšinou viac zvedavé počas dlhých ciest autom. Nejde však pritom len o otázky typu: „Kedy už tam budeme?“ Medzi najtvrdšie oriešky zaradili rodičia otázky ako „Čo sa stane keď umrieme?“ alebo „Ako prichádzajú na svet deti?“ ktoré sa obajvujú najčastejšie po narodení súrodenca.

Medzi najbizarnejšie patrí otázka, ktorú dostala zamestnankyňa britského BBC Lauren Laverne: „Raz sa ma moje šesťročné dieťa opýtalo, prečo je na dievčenských záchodoch obrázok človeka v sukni, keď dievčatá stále nosia nohavice a škótski chlapci sukne. Na to som ešte dokázala odpovedať, ale často si neviem rady.“ Deti však občas dokážu rodičov zaskočiť aj filozofickými skvostmi: „Sme naozaj nažive, alebo je to všetko len sen?“ spomína si Lauren Laverne.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia