Pozrite sa, ako bábätko fajčiarky v brušku trpí

Pozrite sa, ako bábätko
Ilustračné foto
2015-03-24 12:30:58 |

Budúce mamy, ktoré si nedokážu odpustiť cigaretu ani s bábätkom v brušku, by sa mali nad sebou zamyslieť. Naozaj im ten pôžitok stojí za týranie nevinného drobčeka?

K tomu, aby nám bolo jasné, že fajčenie v tehotenstve určite nie je pre vyvíjajúce sa bábätko v brušku dobré, nemusíme mať za sebou ani štúdium medicíny. Ak si neviete predstaviť, čo by mu tak na „troche dymu“ mohlo prekážať, vďaka doktorke Nadji Reissland z durhamskej univerzity máte jedinečnú šancu. Jej štvorrozmerné ultrazvukové snímky sú dostatočne názorné. Ako vidno, bábätko je nepokojné a stále dvíha rúčky pred tvár, akoby sa potrebovalo pred niečím brániť.

To, že bábätká fajčiarok sa dotýkajú úst a líc omnoho častejšie než deti nefajčiarok, je podľa odborníkov aj jasným znakom ich oneskoreného vývoja. Zdravý plod sa totiž dotýka tejto oblasti tváre počas vnútromaternicového vývoja vďaka vyspievaniu čím ďalej, tým menej. Experti sú presvedčení, že skeny prinášajú jasný dôkaz o oneskorenom rozvoji centrálneho nervového systému.

Lekári stále vyzývajú tehotné ženy, aby sa vzdali fajčenia, lebo cigarety zvyšujú riziko predčasného pôrodu, stoja za dýchacími ťažkosťami detí a majú tiež na svedomí náhle úmrtia dojčiat.


Pochopiť, ktoré bábätká na snímkach sú v bruškách fajčiarok a ktoré v bruškách nefajčiarok, asi nebude pre nikoho problémom. Horné ultrazvuky ukazujú nenarodené deti fajčiarok a spodné nefajčiarok v 32. týždni tehotenstva. Doktorka Reissland a ďalší odborníci veria, že tieto snímky by mohli pomôcť matkám skončiť s fajčením aspoň v tehotenstve, lebo žiadna žena určite nechce ubližovať svojmu dieťaťu už pred narodením.  

 

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ďalší dôvod, aby ste cigarety v tehotenstve odhodili

Fajčenie v tehotenstve ničí DNA dieťaťa

Pitie a fajčenie počas tehotenstva môže ovplyvniť sexualitu dieťaťa

Fotogaléria


Foto: dailymail.co.uk
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia