Pochopte svoje dieťa pomocou jazykov lásky (1. časť)

Pochopte svoje dieťa pomocou
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-02-28 12:30:15 |

Chcete porozumieť svojmu dieťaťu? Manželský poradca Gary Chapman a klinický psychiater Ross Campbell tvrdia, že stačí objaviť jeho primárny jazyk lásky.

Experti vytvorili teóriu, že existuje päť jazykov lásky  a každé dieťa má svoj primárny, ktorému najlepšie rozumie. Keď budete hovoriť najčastejšie tým jeho, naplníte jeho emocionálnu potrebu lásky. Neznamená to však, že by ste mali používať len tento primárny jazyk. Podľa Chapmana a Campbella je potrebné hovoriť všetkými piatimi, lebo deti dokážu prijímať lásku vo všetkých.

Ktoré sú to?

  • fyzický dotyk
  • slová uistenia
  • pozornosť
  • dary
  • skutky služby

Primárny jazyk znamená, že v ňom dieťaťu vyjadrenie lásky znie „hlasnejšie“. Ak má však drobček menej ako 5 rokov, nedá sa ešte primárny jazyk lásky odhaliť. Pri starších deťoch by sa vám to však už podariť malo.

K čomu nám môže poslúžiť, ak spoznáme jazyk lásky nášho dieťaťa? Ak ratolesť cíti, že je milovaná, je oveľa jednoduchšie ju vychovávať ako dieťa, ktoré ide na takmer prázdnu „emocionálnu nádrž“ alebo sa cíti nepochopené. Dôležité je deti milovať bezpodmienečnou láskou, ktorá prijíma a uisťuje dieťa na základe toho kým je, a nie na základe toho, čo robí. Žiaľ, rodičia často prezentujú lásku, ktorá si kladie podmienky – závisí nielen od toho, že dieťa jednoducho je, ale aj od niečoho navyše.

Nabudúce: Ako odhaliť primárny jazyk lásky u dieťaťa?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Gary Chapman, Ross Campbell

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia