Týchto 9 vecí si pred prvým pôrodom neuvedomujeme

Týchto 9 vecí si
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-06-07 14:45:52 |

Príchod bábätka na svet je takmer pre každého rodiča jedným z najemotívnejších okamihov v živote. A všetko vyzerá tak krásne...

Pred tým, ako si donesieme z pôrodnice voňavý batôžtek, všetko vidíme v ružových okuliaroch a varovania skúsenejších rodičov berieme jedným uchom dnu, druhým von...  Čo si väčšina z mám myslí a aká je obvykle realita?

 

Materská dovolenka bude príjemnou prestávkou v práci

Oddýchnuť si od dennodenného dochádzania do práce, konferenčných hovorov, porád či zúfalého ranného postávania pred skriňou s večným problémom čo na seba, pôsobí naozaj ako dovolenka, na ktorú sa budúce mamy tešia. Po krátkom čase zistia, že zrazu pracujú 20 hodín denne bez nároku na odmenu, pričom sú často „ozdobené“ zvratkami, bábätkovským močom alebo dokonca aj stolicou.

 

Dostať sa s bábätkom von bude jednoduché

Vybrať sa s bábätkom von znamená najprv sa asi tak hodinu baliť, aby sme nezabudli na niečo dôležité a zhruba trikrát ho prezliecť, lebo sa medzitým pogrcká, pociká, pokaká, poslintá .... Ak sa rozhodneme ísť niekam ďalej napríklad autom, pribúda k tomu ešte aj skladanie kočíka pomocou magických origami a ninja schopností, čím sa ten čas predĺži zhruba na dve hodiny.

 

Nebudem potrebovať veľa pomoci

Nech rátame ako rátame, po pár dňoch s bábätkom doma z pôrodnice sa nájde len málo novopečených mám, ktoré odmietajú akúkoľvek pomoc tak radikálne ako si to predstavovali pár dní pred pôrodom. Zrazu si uvedomíme, že by sa nám zišla pomoc non stop, po celých 24 hodín. Neodmietajte ani svokru, s ktorou sa práve "nemusíte". Dovoľte ostatným rozmaznávať vás trochu a vy sa venujte najmä bábätku.

 

 

Bábätko budem milovať celým srdcom od prvého okamihu

Áno, bez debaty, medzi mamou a bábätkom vznikne okamžite nevysvetliteľne silná väzba, no maminy si často uvedomia, že skutočná láska prichádza postupne. Po opadnutí prvotného šoku z pôrodu, príchodu nového človiečika a spoznávaní sa s ním vypukne láska v plnej sile a rastie každou hodinou. Prvé dni a týždne sú zvyčajne také únavné, že rodičia cítia celé spektrum emócií od lásky cez nenávisť až k šialenstvu.  

 

Únave nemôže byť taká strašná ako všetci hovoria

Nie, nemôže, v skutočnosti je to ešte horšie! Nedostatok spánku v prvých mesiacoch života s bábätkom pripomína vzdialene formu mučenia za podozrenie z terorizmu. Pripravte sa na to, že určitý čas s veľkou pravdepodobnosťou budete zaspávať aj postojačky a s otvorenými očami.

 

Dostať sa späť do formy nebude ťažké

Pozerajúc sa na modelky a kadejaké „celebritky“, ktoré už z pôrodnice odchádzajú ako po absolvovaní odtučňovacej kúry, máme všetky predstavu, že „to tiež dáme“. No žena, ktorá má v mozgu aj niečo iné ako peniaze a potrebu predvádzať sa, sa po pôrode obvykle sústredí na bábätko, nie na seba. Vtedy si uvedomí, že nielenže nemá čas, ale ani energiu a potrebu vyzerať rovnako či lepšie ako pred pôrodom. Dajte tomu čas.

 

Nenechám sa ovplyvniť internetom

Toto sú schopné dodržať snáď iba maminy, ktoré bývajú v oblastiach slabšie pokrytých signálom a pripojiť sa na internet nie je také jednoduché. Iné by to určite dokázali tiež, keby bábätko nebolo väčšinu dňa prisaté na prsníku a smartphone by nebol jednou z mála šancí na spojenie so svetom... Môžeme na správy a informácie, ktoré sa dozvieme nadávať, no mnohé z nich nás ovplyvnia a debatujeme o nich, aj keď samy seba presviedčame, že nás vôbec nezaujímajú. Vitajte v klube!

 

Všetko zvládnem a nestane sa zo mňa neupravená mama

Dokázať sa starať o bábätko aj domácnosť a ešte pri tom vyzerať tip-top je naozaj úloha pre super ženu. Snáď každá, aj tá s piatimi opatrovateľkami a upratovačkami, má niekedy horší deň, kedy nevyzerá podľa svojich predstáv alebo nemá tak čisto, ako by si predstavovala. Asi každá mama má pocit, že okolo nej vládne akýsi chaos a všeobecný neporiadok, s ktorým sa nedá nič robiť.

 

 

Nebudem s inými rodičmi riešiť „trápnosti“

Keď nemáme doma bábätko, prídu nám rodičia tráviaci čas rozhovormi o plienkach, „hovienkach“, prvých slovíčkach či krokoch, výrobe mrkvového pyré alebo akciách na detský tovar absolútne „trápni“. Po tom, ako sa staneme rodičmi, sa zrazu akosi prirodzene zaradíme presne do tejto skupiny a aj keď my máme pocit, že určite také „trápne“ témy neriešime, sme presne rovnakí. Môžeme sa snažiť byť nad vecou a mať svoju vlastnú cestu, no práve iní rodičia sú tými, ktorí najlepšie chápu čo prežívame a čím prechádzame. Môžete maž úžasných priateľov aj medzi bezdetnými známymi, no v najťažších chvíľach s deťmi vás dokážu silnejšie podržať práve rodičia.

Prečítajte si tiež:

Čas strávený s otcom ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa

Ako vychovať spokojné dieťa: Príliš veľa lásky ho nepokazí

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia