Deti narodené na jeseň majú šancu žiť najdlhšie

Deti narodené na jeseň
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2020-09-17 15:30:00 |

Vedci tvrdia, že jesenné deti sú najzdravšie a športovo najzdatnejšie. Ročné obdobie, v ktorom sa dieťa narodí, podľa nich ovplyvňuje zdravie, kondíciu či školské výsledky.

Zaujíma vás ako sú na tom vaše ratolesti so zdravím, správaním či danosťami podľa toho, v ktorom ročnom období sa narodili?

 

Jarné deti

Deti narodené na jar patria k najmenej športovo zdatným a hlavne „aprílčatá“ sú v školskom veku najväčšími športovými lajdákmi. V tesnom závese za nimi sú deti narodené v júni a podobne je to so športovou zdatnosťou aj u májových a marcových ratolestí. Neznamená to však, že v dospelosti nemôžu patriť k športovým esám. Za všetkých úspešných „jarných“ športovcov môžeme spomenúť božského futbalistu Davida Beckhama, ktorý sa narodil 2. mája.

Jarné deti podľa vedcov o niečo viac inklinujú k poruchám príjmu potravy akými sú anorexia a bulímia, než deti narodené v iných ročných obdobiach. Tiež je u nich vyššie riziko rozvoja potravinových alergií rovnako ako u detí narodených neskoro v zime, lebo časť vnútromaternicového vývoja prežili v jarnej sezóne. Ratolesti narodené od marca do septembra, teda aj letné, trpia častejšie sennou nádchou. Dôvodom je to, že sú v prvých šiestich mesiacoch života viac vystavené alergénom.

Na druhej strane, v porovnaní s ostatnými patria jarné ratolesti k najpozitívnejšie naladeným.

Prelom jari a leta je tiež ideálnym obdobím pre počatie, lebo je iba malá pravdepodobnosť, že mama dostane chrípku. To je výrazná výhoda, lebo prvé tri mesiace sú vo vývine embria veľmi dôležité.

 

Letné deti

U detí, ktoré majú v dátume narodenia niektorý z letných dní, sa najčastejšie vyskytuje krátkozrakosť, tak v detskom, ako aj dospelom veku. Vedci tiež zistili, že deti narodené v letných mesiacoch dosahujú päťkrát horšie výsledky v škole ako ich ostatní spolužiaci. Ak chcete, aby raz letná ratolesť pokračovala v štúdiu na vysokej škole, nemusíte sa u nej stretnúť s pochopením. Práve medzi nimi je totiž najmenej vysokoškolákov. Podľa vedcov je pre letné deti typické, že v skupine vrstovníkov patria k najvyšším a najsilnejším. Najčastejšie spomedzi všetkých sa u nich stretávame s výkyvmi nálad.

 

Jesenné deti

Na rozdiel od ratolestí narodených na jar, jesenné deti majú lepšiu fyzickú kondíciu ako ostatné. Úplne najlepšie sú na tom tie, ktoré prišli na svet v októbri a novembri. Gavin Sandercock z Centra pre šport a vedu o cvičení na univerzite v Essexe konštatuje, že majú jednoznačnú fyzickú výhodu nad rovesníkmi narodenými v iných ročných obdobiach. Napriek tomu nepatria však obvykle k najvyšším ani najťažším v triede.

Za ich fyzickou výhodou a šancou na dlhý život prežitý v zdraví vidí Sandercock to, že ich mamy prežívajú posledné mesiace tehotenstva v lete a tak sa im dostane viac slnečného vitamínu D, spájaného s celým radom zdravotných výhod. Výskumy ukazujú, že medzi dlhovekými ľuďmi je najviac tých, ktorí majú v dátume narodenia niektorý z jesenných mesiacov. U detí narodených koncom jesene a v zime je však pravdepodobnejšie ako u ostatných, že budú trpieť ekzémom alebo astmou. Dobrou správou je, že len málokedy trpia depresiami.

 

Zimné deti

Okrem ekzému a astmy u zimných detí hrozí vyššie riziko alergie na prach. Súvisí to s tým, že v tomto ročnom období najmenej vetráme a zimné mesiace prajú roztočom. Kým jarné, letné a jesenné deti sú po narodení častejšie vonku, zimné si čerstvého vzduchu v prvých mesiacoch užívajú pomenej. Ratolesti narodené v zime majú tiež podľa vedcov v dospelosti častejšie psychické a neurologické problémy, akými sú napríklad maniodepresia či schizofrénia. Inak však patria k najpokojnejším ľuďom, ktorí bývajú len málokedy podráždení. Patrí k nim napríklad aj vojvodkyňa Kate Middleton narodená 9. januára, ktorej úsmev snáď nikdy z tváre neschádza. Zaujímavosťou je, že najviac spomedzi všetkých zbožňujú leto a aktivity s ním spojené.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia