Deti a lieky: Tabletky nie sú lentilky!

Deti a lieky: Tabletky
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2016-10-16 00:01:01 |

Domácnosť úplne bez liekov by sme našli asi len ťažko. Občas ich potrebujú tak dospelí, ako aj deti. Na čo si dať pri liekoch najväčší pozor?

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

- Lieky, ktoré sú viazané na lekársky predpis, podávajte dieťaťu iba vtedy, keď o tom rozhodne lekár (nikdy: „Dankovi minule tieto antibiotiká pri angíne dobre zabrali a ešte je tu pol dávky“).

- Pred podaním lieku ratolesti si vždy prečítajte informáciu v príbalovom letáku (váš pediater je určite zodpovedný človek, ale keď ide o zdravie a bezpečnosť dieťaťa, opatrnosti naozaj nikdy nie je dosť) – ak objavíte nejaké nežiaduce účinky alebo kontraindikácie, ktoré by mohli byť dôvodom, aby vaše dieťa lieky neužívalo, informujte o tom svojho pediatra a poraďte sa s ním skôr, ako lieky nasadíte.

- V prípade, že sa po užití lieku (alebo kedykoľvek v období jeho užívania) objavia u dieťaťa nejaké nežiaduce účinky, bezodkladne o tom informujte svojho pediatra a poraďte sa, ako pokračovať v liečbe.

- Príbalový leták je aj zdrojom informácie, či sa má liek užívať pred jedlom, po jedle alebo sa môže užívať bez ohľadu na jedlo (to zvyčajne platí, ak nie je uvedené inak) – dodržiavajte toto odporúčanie.

- Liek je najlepšie zapiť dostatočným množstvom vody – iné nápoje môžu nežiaduco ovplyvniť účinok lieku (lekár, lekárnik alebo príbalový leták však môžu poskytnúť v určitých prípadoch iné odporúčanie).

- Dodržiavajte čas užitia liekov.

- Lieky (ani vitamíny v tabletkách) pred dieťaťom nenazývajte cukríkmi, lentilkami, kapsličkami a podobne – sú to prosto lieky.

- Výber, kombináciu a dávkovanie liekov nechajte na svojho pediatra.

- Stále veľa rodičov robí klasickú chybu: pri vírusovom ochorení (napr. chrípka) sa domáhajú antibiotík (proti vírusom sú absolútne neúčinné) a lekár, ktorý je zo želé a chce takýmto rodičom vyhovieť, tie antibiotiká naozaj predpíše – vraj, aby bolo dieťa ochránené pred prípadnou bakteriálnou infekciou, ktorá môže „nasadnúť“ na tú vírusovú, čo sa síce, samozrejme, môže stať, ale rozhodne to nie je pravidlo.

- Ak ste so svojím lekárom nespokojní, skúste mu vysvetliť dôvody svojej nespokojnosti, prípadne zmeňte lekára.

- Neposudzujte kvality svojho pediatra podľa toho, koľko a akých liekov vášmu dieťaťu zakaždým predpíše.

- Všetky lieky a výživové doplnky uskladňujte mimo dosahu detí.

- Nespotrebované lieky viazané na lekársky predpis odovzdajte svojmu pediatrovi alebo v lekárni (vyhodené do koša alebo spláchnuté v toalete sa môžu stať zdrojom ohrozenia iných ľudí, zvierat alebo prírody).

- Do lekárničky na cestu nezabudnite pribaliť lieky, ktoré dieťa práve užíva.

A nezabudnite: dieťa si veľmi pozorne všíma, aký je váš vzťah k liekom (užívate ich podľa návodu?, prečítate si príbalový leták?, užívate na každý bezvýznamný problém niečo a stále?, hromadíte doma veľa liekov?, bojíte sa liekov?, ukazujete svetu, aký je pre vás problém prehltnúť aj najmenšiu tabletku?, odmietate užívať akékoľvek lieky?, zabúdate užiť lieky načas?) – a z toho, čo robíte alebo nerobíte, sa naučí viac ako zo slov.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia