Červené víno môže poškodiť vyvíjajúci sa plod!

Červené víno môže poškodiť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-02 12:01:13 |

Hovoríte si, že trochu alkoholu v tehotenstve vám neuškodí? Červené víno vynechajte. Vedci tvrdia, že aj pár hltov tohto moku môže bábätku v brušku vážne ublížiť.

Problém je v antioxidante resveratrole

Nová štúdia z Oregon Health and Science University v Ohiu hovorí jasne – teória, že malý pohárik vína v tehotenstve neškodí, nie je pravdivá. Antioxidant resveratrol nachádzajúci sa v červenom víne, ktorý je inak veľmi prospešný, lebo má dobré účinky na srdce a chráni pred Alzeimerovou chorobou, môže spôsobiť vývojové anomálie na slinivke bábätka. Ešte nebezpečnejšie ako dúšok červeného vína je užívanie výživových doplnkov obsahujúcich resveratrol, upozorňuje vedúci štúdie Kevin Grove.

Výskum uskutočnili odborníci na opiciach – makakoch. Jedna skupina tehotných makakov dostávala doplnky s resveratrolom a druhá nie. Výsledok bol jednoznačný. U viacerých plodov opíc, ktorým podávali výživové doplnky so spomínaným antioxidantom, sa ukázali vývojové abnormality na rozdiel od plodov opíc kŕmených stravou bez resveratolu.

Istejšie je tehotenstvo bez alkoholu

„Táto štúdia má priamy význam pre ľudské zdravie. Resveratrol je široko používaný pre jeho prínosy pre zdravie a ľahko si ho možno kúpiť. Štúdia obsahuje dôležitý odkaz pre tehotné ženy, aby boli veľmi opatrné pri tom, čo konzumujú a určite by nemali užívať revseratrol bez konzultácie so svojim lekárom,“ hovorí Grove. Pripomína, že nie vždy to, čo je dobré pre mamu, musí byť dobré aj pre dieťa.

Experti budúcim mamám odporúčajú, aby znížili zdravotné riziká spojené s pitím alkoholu a v tehotenstve sa ho radšej úplne vzdali. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: aww.com.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia