Šesť typov detských fotiek, ktoré musíte mať

Šesť typov detských fotiek,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2021-09-26 13:30:00 |

Detstvo je prchavý čas. Veľa situácii sa objaví len jediný raz a to je dôvod, prečo by vám nemal chýbať v ruke fotoaparát.

Hovorí sa, že fotky kradnú dušu a niekedy to s fotením ratolestí naozaj preháňame. Mať v albume stovky snímok z každého dňa je zbytočné. Po sociálnych sieťach kolujú celkom vtipné porovnania ako to bolo s fotkami za éry našich prarodičov a dnes.

Fotoalbum našich babičiek: 
1937 - nastúpila do školy (1 fotografia) 
1948 - ukončila školu (2 fotky) 
1956 - ukončila univerzitu (1 fotografia) 
1957 - vydala sa (3 fotky) 

Fotoalbum ich vnučiek: 
19:37 - prišla do kaviarne (30 fotiek) 
19:48 - priniesli menu (18 fotiek) 
19:56 - priniesli jedlo (45 fotiek) 
19:57 - išla na toalety a stretla kamošku (118 fotiek) 
20:11 - priniesli dezert (39 fotiek) 
20:25 - priniesli účet (11 fotiek)

Treba uznať, že niečo pravdy na tom bude a množstvo obrázkov z každodenných situácií je také veľké, že prestávajú byť zaujímavé. Určite to netreba preháňať, no v živote každého sú chvíle, ktoré by zachytené na fotkách určite chýbať nemali. Je to niečo, čo za žiadne peniaze sveta nekúpime a už nikdy nevrátime. Ktoré sú tie najdôležitejšie z obdobia detstva?

Novorodenecké fotky

Či už si urobíte zopár záberov svojho čerstvo narodeného bábätka do mobilu, fotoaparátom alebo si objednáte profesionálneho fotografa, nezabudnite si svojho drobčeka zvečniť. Ani sa nenazdáte a z vášho mini bábätka vyrastie za pár mesiacov veľké bábo a ani sa vám nebude chcieť veriť, že raz meral naozaj 50 centimetrov a vážil okolo troch kíl.

Keď je niečo po prvýkrát...

Keď sa dieťa narodí, každý deň je plný prvenstiev: prvý kúpeľ, prvé kŕmenie, prvé mojkanie, prvé zívanie... A v nasledujúcich mesiacoch po týchto prvých dňoch príde prvá návšteva zoologickej záhrady, prvý príkrm, prvýkrát sedenie v detskej stoličke, prvé kroky... Nasleduje prvá narodeninová oslava, prvé Vianoce, prvé deň v škôlke, prvá besiedka, prvý deň v škole a prvenstvo sa šíri ďalej – prvý raz na tréningu, prvé víťazstvo, prvý koncert, prvý tanec, prvý chlapec či dievča... Nenechajte si ujsť príležitosť odfotiť aspoň časť týchto prvenstiev svojho dieťaťa. Všetky sa udejú po prvýkrát iba raz a nikdy ich nevrátite.

Neporiadok

Neporiadok a zmätky, to je typická súčasť vývoja dieťaťa. Aj keď vás to frustruje, unavuje či hnevá a máte tendenciu kričať či hoc si aj trhať  vlasy, uvidíte, že po čase vám to príde ako milá spomienka. Chaotické chvíle, keď ste od rána do večera utierali dolepené nábytky, čistili gauč od kukuričných chrumiek, zúfalo sa snažili zo steny zmyť paradajkovú polievku alebo leštili večne „opackané“ okenné tabule, nebudú o pár rokov vyzerať vôbec tak strašne ako v súčasnosti. Skúste namiesto toho, aby ste rýchlo hľadali handru a karhali ratolesť, zobrať fotoaparát a odfotiť si „miesto skazy“ aj s vinníkom. Raz sa na tom dobre zasmejete.

Zamračená tvár

Najčastejšie na fotkách zachytávame deti vtedy, keď sú rozkošné a vysmiate. Pri pohľade naspäť môžete dokonca sami seba oklamať, že to vlastne bolo jednoduché a príjemné obdobie plné smiechu a radosti. Život s deťmi je však náročný a bez sĺz, hnevu či urazených a rozľútostených tváričiek to ani nejde. Ak si chcete uchovať na detstvo svojich potomkov reálne spomienky, zachyťte ich aj vtedy, keď sa hnevajú, sú smutné, prekvapené, vzrušené, zmätené a áno, aj keď sú zamračené.

Rodičovské selfies

Pozrite i desať posledných fotiek, ktoré ste urobili. Na koľkých ste vy alebo váš partner? Zvyčajne vy, ten druhý alebo obaja na fotkách chýbate. Ak ste čo i len trochu kreatívni, určite dokážete vymyslieť spôsoby, ako zahrnúť na viac fotiek aj vás. Raz budú deti šťastné, keď si budú pozerať rodinné fotky, na ktorých nebudú len ony, ale aj ich milovaní rodičia.

Fotky s prarodičmi

Aj keď starí rodičia nepatria obvykle k tým, ktorí fotenie zbožňujú, je veľká škoda, ak deti nemajú s nimi fotky. Či už žijú blízko alebo ďaleko, sú ešte v najlepších rokoch alebo už si dávno užívajú dôchodok, starých rodičov by ste nikdy nemali považovať za samozrejmú súčasť života vašich detí. Buďte si istí, že je veľmi veľa tých, ktoré to šťastie nemali a svojich starých rodičov nikdy nespoznali. Zachyťte toľko ich spoločných momentov, koľko je možné.

Na to, aby ste urobili fotky svojich detí, nemusíte byť vôbec expert na fotenie. Zbytočné je tiež platiť každú chvíľu za profesionálne snímky, na ktorých sa celá rodina nastajluje, vyoblieka a tvári sa milo. Pre spomienky sú omnoho vzácnejšie vaše fotky zachytávajúce na jednej strane bežné, no na druhej vzácne okamihy každodenného života. Naháňať deti s fotoaparátom nie je nutné, no mať uložené nielen v pamäti, ale aj na fotkách aspoň tie naj okamihy, je určite úžasné. 

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: familyshare.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia