Tridsiaty siedmy týždeň tehotenstva

Tridsiaty siedmy týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-18 12:01:09 |

Koncom tohto týždňa je bábätko oficiálne donosené a vy môžete rodiť v každom okamihu. Partner je určite rovnako napätý ako vy, tak si posledné týždne, dni či možno už iba hodiny, vychutnajte.

Ako bábätko rastie?

Dobrou správou pre mnohé budúce maminy je tá, že rast bábätka sa tento týždeň dramaticky spomaľuje. Jeho kosti však zostávajú mäkké, aby dokázalo prejsť pôrodnými cestami. Drobec, ktorý má už v maternici minimum miesta, nacvičuje dýchanie, sanie, spánok aj močenie a jediná schopnosť, ktorú ešte nemá, je možnosť zakričať si z plných pľúc. To si však vyskúša už onedlho. Telíčko by už malo byť bez lanuga, teda jemných ochranných chĺpkov, no hlavičku má pokrytú vláskami. Niektoré bábätká sa narodia doslova s hrivou, iné len s jemným páperím. Rovnako ako vy čaká na to, kedy sa pozrie na svet zvonka. Aj keď už môžete rodič kedykoľvek, bábätku ide k dobru každý jeden deň navyše vo vašom brušku až do ideálneho termínu pôrodu.

Drobček, ktorý sa doteraz neotočil do polohy hlávkou dole, má ešte poslednú šancu. Ak sa mu to nepodarí, zaradí sa k zhruba 3 percentám ďalších detí, ktoré tiež zostanú hlavičkou nahor. Táto poloha nie je automaticky indikáciou na pôrod cisárskym rezom. O spôsobe jeho vedenia rozhodne pôrodník. Vďaka tomu, že maternica aj s bábätkom schádza nižšie, menej tlačí na pľúca a vám by sa malo čím ďalej tým lepšie dýchať.

V tomto období sa dĺžka a hmotnosť bábätiek už odlišuje výraznejšie, v priemere však merajú okolo 50 cm a vážia zhruba 3 kg.

 

 

Ako sa cíti budúca mamina?

Väčšina tehotných žien sa v posledných týždňoch pred pôrodom necíti práve najpríjemnejšie, sú nemotorné a sú presvedčené, že nie sú vôbec príťažlivé. Na druhej strane, s blížiacim sa pôrodom akoby chytili druhý dych a po mesiacoch priberania, bolestí chrbta, neustáleho cikania a pálenia záhy sú zrazu plné energie. Hovoríme o tzv. syndróme hniezdenia, ktorý núti ženy pripraviť všetko na príchod bábätka. Neplytvajte však energiou na generálne upratovanie príbytku, budete ju potrebovať aj po pôrode. Teraz je dôležité oddychovať. Ubezpečte sa, že máte pripravené všetky najdôležitejšie veci pre drobčeka, pokojne po 20-krát skontrolujte tašku do pôrodnice a vyložte si spokojne nohy. Ak vám opúchajú, týmto im veľmi ulahodíte. Úprimne, čaká vás ešte dosť práce pri pôrode a po ňom.

Do pôrodu si možno počkáte už iba nejakú tú hodinu, no niektoré budú nosiť bruško ešte aj tri týždne a priberú vyše kila. Bežnou súčasťou týchto dní sú falošné kontrakcie, ktoré sa prejavujú niekoľkosekundovým tvrdnutím maternice a jej uvoľňovaním. Ak si nie ste istá, či ste už náhodou nezačali rodiť, dajte si sprchu. V nej by mali „poslíčkovia“ prestať a skutočné kontrakcie sa nezmiernia, naopak, budú sa stupňovať.

Lekár tento týždeň pravdepodobne vykoná vyšetrenie, z ktorého zistí stav krčka maternice a podľa toho odhadne, kedy asi budete rodiť. Krčok maternice sa počas postupujúceho tehotenstva zmäkčuje, skracuje a presúva zo zadného postavenia dopredu.  Pripravte sa na to, že nejde práve o najpríjemnejšie vyšetrenie a môže vás aj zabolieť. Je úplne normálne, ak po ňom budete nejaký deň špiniť, no keby sa objavila jasne červená krv, treba kontaktovať lekára.

Pozor na preeklampsiu

Jednou z komplikácií neskorého stupňa tehotenstva je preeklampsia, ktorá sa často objavuje práve v tomto týždni. Okrem zvýšeného krvného tlaku, ktorý je hlavným príznakom, sa môže prejaviť aj pretrvávajúcimi bolesťami hlavy či zmenami videnia. Ďalšími príznakmi sú bielkoviny v moči, ako aj abnormality na pečeni a obličkách.

Preeklampsia môže postupovať pomaly alebo rýchlo od miernych príznakov až po vážne, život ohrozujúce komplikácie, pokiaľ nie je diagnostikovaná a liečená. K takýmto situáciám by však u tehotných žien pravidelne navštevujúcich gynekológa prísť nemalo, lebo lekár počas každej návštevy meria tehotnej žene tlak a kontroluje vzorku moču na prítomnosť bielkovín. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, parentsconnect.com
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia