Kašlite na neprajníkov: Ťuťuťu je pre rozvoj reči dôležité

Kašlite na neprajníkov: Ťuťuťu
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2017-07-14 00:01:13 |

Prehnané vyslovovanie samohlások a maznavé bľabotanie s bábätkami, ktoré mnohí odsudzujú ako hlúpe, je v skutočnosti kľúčovou súčasťou procesu učenia.

Bábätkovské hrkútanie si s drobčekom, pri ktorom najmä ľuďom bez detí vstávajú vlasy dupkom, je podľa odborníkov prirodzenou a veľmi vhodnou súčasťou výučby rozprávania. Bábätká sa práve vďaka tomu učia rozlišovať jazyk od ostatných zvukov.  Ako ukazujú posledné štúdie, sedemmesačné deti dokážu rozlíšiť ľudský hlas od iných zvukov, aj keď človeka, ktorý rozpráva, nevidia. Materinský jazyk od iných jazykov sa naučia rozlišovať do jedenástich mesiacov veku.

Kašlite na neprajníkov, bľabocte s bábätkom čo najčastejšie

Experti zistili, že u sedemmesačných dojčiat sa časť mozgu spojená s jazykom aktivuje vždy, keď počujú ľudský hlas. O štyri mesiace neskôr reaguje rovnaká oblasť mozgu len vtedy, keď počuje slová v jazyku svojich rodičov. Akademici z washingtonskej univerzity preto zdôrazňujú, že rozprávať sa s deťmi od narodenia je veľmi dôležité pre ich rozvoj. Za kľúčovú súčasť procesu považujú dlhé čisté samohlásky, teda typické bľabotanie či hrkútanie si s bábätkom.

„Na základe výsledkov tejto štúdie môžeme špekulovať, že bľabotanie s bábätkami s prehnanými zvukovými a artikulačnými črtami, najmä ak je vedené tvárou v tvár, zvyšuje aktivitu mozgových oblastí spojených s rečou a vytvára vnútorné modely reči,“ vysvetľujú experti. Nervová aktivita dojčiat naznačuje, že táto časť mozgu pracuje ešte predtým, než sa dieťa začne učiť aktívne rozprávať. „Väčšina detí v siedmich mesiacoch už bľaboce, no slová prichádzajú až okolo prvých narodenín. Aktivizácia niektorých oblastí mozgu pri počúvaní znamená, že ten sa snaží prísť na to, ako urobiť správne pohyby, vďaka ktorým vzniknú slová,“ hovorí hlavná autorka štúdie Patricia Kuhl. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Detská reč: Ako pomôcť deťom rozprávať

25 slov, ktoré by malo ovládať dvojročné dieťa


Foto: youtube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia