Pustite deti na internet bez obáv

Pustite deti na internet
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-12 13:10:51 |

Internet je plný stránok a užívateľov, na ktorých by deti radšej nemali naraziť. Stačí však, keď budete dodržiavať základné pravidlá, vďaka ktorým budú ratolesti surfovať bezpečne.

Rodičom, ktorí sa obávajú o bezpečnosť svojich detí vo virtuálnom svete, radí Američan Francis L. Thompson. Sám vychoval 12 detí a pracuje ako inžinier v korporácii Northrop Grumman, ktorá sa okrem iného zaoberá aj kyberbezpečnosťou. Svojim deťom nezakazuje navštevovať nijaké stránky a do počítačov či tabletov si môžu inštalovať akékoľvek aplikácie. Tu je jeho 9 pravidiel používania internetu:

1. Rodičia musia mať úplný prístup ku všetkým užívateľským menám a heslám, ktoré deti používajú.

2. Počítač smú deti používať len v otvorených priestoroch s obrazovkami otočenými tak, aby ich ktokoľvek mohol vidieť.

3. V spálňach sú počítače, notebooky, tablety či smartfóny zakázané – môžu sa používať len v otvorených priestoroch.

4. Deti sú oboznámené s tým, že rodičia sa môžu kedykoľvek prihlásiť na ich používateľské účty, aby skontrolovali, čo robili a na čo sa pozerali.

5. Keď dieťa vymaže históriu prehliadania, alebo si založí vlastný „tajný“ účet, príde o nárok používať internet.

6. Treba ich pripraviť na to, že deti občas narazia na nevhodný obsah, ktorý musia okamžite vymazať, odinštalovať, atď.

7. Je nutné jasne špecifikovať, čo je nevhodný obsah: pornografia, násilie, obrázky nevhodné pre deti, starší užívatelia, ktorí sa snažia skontaktovať s deťmi, počítačové vírusy, škodlivý nevyžiadaný softvér, finančné podvody, phishing zameraný na získanie osobných údajov, krádeže identity. Podľa vlastného uváženia môžete k nevhodnému obsahu pridať ďalšie položky.

8. Pre najmenšie deti je vhodné vytvoriť na počítači samostatnú sekciu pevného disku s vlastným užívateľským účtom. Keď sa im podarí stiahnuť z internetu vírus alebo iný škodlivý softvér, počítač vyčistíte jednoduchšie.

9. Snažte sa vypracovávať čo najviac domácich úloh na počítači. Dieťa sa tak naučí počítač používať nielen pre zábavu, ale aj na pracovné účely.


Foto: flickr
Zdroj: qz.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia