Rodičia detí s nadváhou robia najčastejšie tieto chyby

Rodičia detí s nadváhou
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-07 18:00:59 |

Obezitou trpí čoraz viac detí. Podľa vedcov za to môžeme my, rodičia. Ako bábätká ich učíme zlozvykom v stravovaní, ktoré neskôr vyústia do nadváhy. Čo robíme zle?

Snáď každý z nás si z detstva pamätá kúzelné formulky o tom, že musíme pekne všetko spapať, aby sme boli silní a narástli. Tak nejako to v mnohých rodinách funguje aj dnes, len sa k tomu pridal nekonečný výber všelijakých presladených malinoviek, sladkostí od výmyslu sveta a na pohyb sa tak trochu v zahltení elektornikou zabúda. A keď sa nám Miško, Janko či Eliška pred očami zaguľacujú, nahovárame si, že veď z toho vyrastú. Neverte tomu! Nie je jednoduchšie upraviť potomkom stravu užb teraz a nečakať, než sa budú o pár rokov trápiť kilami naviac sami? Dôvodom budú nielen posmešky okolia, ale aj zdravotné problémy. Nikto síce nehovorí, že obézni ľudia sú iní než "bežná" populácia, ale všetci dobre vieme, že sa stretávajú omnoho častejšie s odsudzovaním, nepochopením či šikanou. A vo väčšine prípadov je to úplne zbytočné trápenie, ktorému sa dalo predísť. Toto sú najčastejšie chyhy, ktoré rodičia robia:

1. Uspávajú dieťa s fľaškou

Mnohým rodičom pomáha pri uspávaní dieťaťa fľaša s mliekom alebo sladkým čajom. Aj napriek tomu, že ho vystavujú riziku udusenia, vzniku zubného kazu či prejedania. Keď však dieťa zaspáva s fľašou, zvykne si jedlo používať ako prostriedok na upokojenie.

2. Nechávajú bábätko pozerať televíziu

Nielenže vedci pripisujú televízii oneskorený rozvoj reči a poznávania, no dieťa si zvykne na leňošenie na pohovke bez dostatku pohybu. Podľa štatistík pozeráva televízor až 90 percent nemluvniat.

3. Kŕmia ich tuhou stravou pred štvrtým mesiacom života

Myslíte si, že ak vášmu drobcovi zahustíte mlieko vločkami či cereáliami, zaspí rýchlejšie alebo vydrží spať dlhšie? Pred ukončeným štvrtým mesiacom to ani neskúšajte. Výskumy ukázali, že deti, ktoré dostávali tuhú stravu príliš skoro, sú vystavené šesťnásobne vyššiemu riziku, aby ako trojročné boli obézne.

4. Plač tíšia jedlom

Deti plačú z mnohých dôvodov. Sú hladné. Unavené. Pocikané. Chcú sa pomaznať. Mohli by sme pokračovať donekonečna. No napriek tomu veľa rodičov pri každom zaplakaní začnú dieťa kŕmiť. A priveľa jedla znamená jediné – priveľa nadbytočných kilogramov.

5. Nútia ich dojesť celú porciu

Rodičia často bezdôvodne nútia svojho drobca dopiť celú fľašku s mliekom. Funguje to tak celé generácie. Nie je to najmúdrejšie. Deti, a dokonca aj bábätká samotné, vedia najlepšie, kedy už majú dosť.

Prečítajte si tiež:

Maminy, ani pri sedavom zamestnaní nemusíte priberať: Ako na to?

Raňajky sú pre dieťa dôležitejšie ako by sa zdalo. Toto je dôvod!

 

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: thestir.cafemom.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia