Rozvedení rodičia: Ako sa dohodnúť?

Rozvedení rodičia: Ako sa
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-03-30 12:01:16 |

Jednou z najväčších výziev rodičovstva v dnešnom modernom svete je ustriehnuť „zdravú“ mieru používania technológií deťmi. Je to vôbec možné u rozvedených párov?

Rozvedené páry majú často problém dohodnúť sa v základných otázkach rodičovstva, nieto ešte v otázke zdravej miery používania technológií deťmi. Dohodnúť sa na tejto otázke je často zložité aj v úplných rodinách, takže u rozvedených rodičov to je ešte ťažšie. Dôvodom rozdielnych postojov je najmä iný životný štýl, ktorý rodičia po rozvode majú. Dá sa s tým  niečo robiť? V prvom rade by si mali obaja bývalí partneri uvedomiť, že aj napriek rôznym názorom majú za dieťa zodpovednosť a tomu podriadiť ostatné.

Psychológovia hovoria o šiestich spôsoboch ako možno zvládnuť používanie technológií deťmi v dvoch rozdielnych domácnostiach.

1. Exmanželia sa musia naučiť žiť s tým, že nemôžu kontrolovať všetko, čo sa v príbytku ich bývalého partnera deje. Držte sa svojich vlastných zásad a vyhýbajte sa posudzovaniu ex pred deťmi.

2. Zamerajte sa na to, čo sa deje pod vašou vlastnou strechou a neriešte to, čo sa deje v domácnosti expartnera. Dieťa si zvykne na to, že napríklad pri mame môže byť pri počítači pol hodinu denne, aj keď otec mu dovolí hrať sa na ňom aj celý deň.

3. Deťom sa obvykle nepáči, keď im nedovolíte tráviť pri počítači, tablete, Xboxe či iných technológiách toľko času ako váš bývalý partner, no napriek tomu nepoľavte zo svojich pravidiel. Pripravte sa na to, že deti budú pokojne aj klamať, aby dosiahli to, čo chcú. Nereagujte na to, nastavte pevné hranice a vydržte to.

4. Vyhnite sa rozhovorom o tom, prečo u expartnera môže byť dieťa pri počítači omnoho dlhšie ako v vás či pozerať kedykoľvek televízor a podobne. Ak začne s touto témou dieťa, jednoducho mu povedzte, že nemáte s bývalým partnerom rovnaké názory na mnoho otázok a toto je jedna z nich.

5. Ak expartner dovolí dieťaťu tráviť pri technológiách veľa času, poskytnite mu po návrate k vám čas na upokojenie. V každom prípade sa však kritike druhého partnera vyhnite. Dieťa to nepochopí, skôr sa na vás nahnevá. Namiesto toho naplánujte upokojujúce činnosti ako je horúca vaňa, kartové hry, spoločné čítanie, skladanie puzzlí, prípadne nejakú obľúbenú fyzickú aktivitu.  

6. Myslite na to, že s vašou podporou a trpezlivosťou sa deti dokážu prispôsobiť rôznym pravidlám v dvoch domácnostiach, a to aj pri používaní technológií. 


Foto: pixabay.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia