Drzé dieťa? Takto si s ním poradíte

Drzé dieťa? Takto si
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-02-26 00:01:11 |

Premúdrelé poznámky, drzé odvrávanie či prevracanie očami. Poradíme vám ako nestratiť nad vzdorovitým školákom kontrolu.

Nestrácajte sebakontrolu

Ak sa na odvrávanie dieťaťa rozhodnete reagovať, buďte opatrná, pretože vaša odpoveď môže buď zlepšiť alebo oslabiť vzťah medzi vami. Pri miernejšom prístupe sa neslušné správanie bude opakovať. Priveľmi ostrá reakcia však môže v dieťati vyvolať pocit, že sa nemôže slobodne vyjadriť a začne sa do seba uzatvárať. Kričanie či vyhrážanie vyhrotí situáciu ešte viac a spustí škaredý boj o moc. Najlepšie je držať jazyk za zubami, párkrát sa zhlboka nadýchnuť, napočítať do desať a aj dieťaťu vysvetliť, že budete pokračovať v rozhovore, až keď sa všetci upokojíte.

Zistite príčinu

Odvrávanie nie je vždy skutočným vyjadrením pocitov dieťaťa a dôvod môže byť zakorenený v niečom, čo s vami vôbec nesúvisí. Možno má vaša ratolesť problémy s kamarátom v škole a na vás si to vybíja, pretože cíti, že vy ste „bezpečný“ cieľ. Alebo dieťa stresujú domáce úlohy a kričí na vás, aby ste odišli z jeho izby. V takom prípade sa opäť snažte zachovať pokoj a rozhovor smerujte k odhaleniu skutočného dôvodu problému.


Dôležitý zoznam: 30 zásad slušného správania u detí


Vyvoďte dôsledky

Hneď ako dieťaťu vysvetlíte, aké správanie alebo reči nie sú vhodné, zdôraznite, že sa nevyhne následkom, keď prekročí stanovené hranice. Upresnite, s akými následkami má počítať – napríklad so stratou privilégií (videohry, televízia, atď.), domácimi úlohami navyše alebo skoršou večierkou. Ešte dôležitejšie je, aby ste to pri opakovaných konfliktoch aj dodržali. Držať sa pravidiel je jediná cesta, ktorou mu vysvetlíte, že to myslíte vážne.

Buďte príkladom

Na vlastnom správaní ukážte dieťaťu, aké očakávate aj od neho. Viaceré vedecké štúdie dokázali, že deti sa učia predovšetkým napodobňovaním toho, čo vidia vo svojom okolí, najmä doma. Ak vás napríklad dieťa počuje pri ostrej výmene názorov s partnerom, bude si myslieť, že je v poriadku vyhrážať sa niekomu a kričať po ňom.

Oceňte slušnosť

Ak sa dieťaťu darí správať slušne, nešetrite chválou. Vyzdvihnite konkrétnu udalosť: „Veľmi sa mi páčilo, že si počkala a neskákala mi do reči.“ Uvedomí si, že mamka aj otecko si všímajú aj tie dobré veci a najlepšie na tom je, že nebude odvrávať tak často.

Prečítajte si tiež:

Vieme, prečo má váš 8-ročný syn zlé dni

Triky, ako naučiť deti po sebe upratovať

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia