Veci, ktoré by ste nemali deťom hovoriť

Veci, ktoré by ste
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2017-09-18 00:01:03 |

Niektoré každodenné frázy môžu urobiť viac škody ako úžitku. Možno by vás ani nenapadlo, že nie sú práve najvhodnejšie. Skúste sa vyvarovať aspoň týchto desiatich.

1. Skvelá práca

Výskumy ukazujú, že všeobecné frázy ako „Dobré dievča“ či „Super hra“ a podobne nie sú vhodné. Snažte sa oceniť dieťa konkrétne. Namiesto frázy „Super hra“ omnoho viac zaberie, ak poviete „Perfektne si prihrával. Páčilo sa mi, ako si hľadal svojho spoluhráča.“ V každej situácii, či už pri pomoci v domácnosti, pri kreslení, hre alebo športovaní či plnení školských povinností sa dá nájsť niečo konkrétne, čo stojí za pochválenie.

2. Cvičenie robí majstra

Na jednej strane je síce pravdou, že čím dlhšie sa dieťa niečomu venuje, tým mu to pôjde lepšie, no táto fráza môže u niektorých vyvolať zbytočný tlak. Ak vašej ratolesti niečo nepôjde ani po dlhšom cvičení tak ako si predstavuje, bude cítiť sklamanie. Vhodnejšie je podporovať ju, aby  na sebe pracovala tak ako vládze.

3. Si v poriadku

Keď dieťa spadne a oškrie si koleno alebo lakeť a rozplače sa, rodič sa ho snaží inštinktívne utešiť slovami, že nie je vážne zranené a je to v poriadku. Často sa však potom cíti ešte horšie, lebo rana ho bolí a myslí si, že to nechápete. Dieťa plače preto, lebo nie je v poriadku. Viac ho povzbudíte, ak uznáte, že pád bol nepekný a spýtate sa ho, či potrebuje ranu pofúkať alebo ju chce zalepiť či obviazať.

4. Ponáhľaj sa!

Vaše dieťa trvá na tom, že si pred odchodom do školy zaviaže samo šnúrky na topánke, no samozrejme to trvá dlhšie ako si predstavujete, lebo techniku zaväzovania šnúrok neovláda tak dobre ako dospelý. Poháňaním slovami, aby sa ponáhľalo, vyvíjate naňho tlak a vytvárate stres. Zmäkčite váš tón slovami: „Poďme sa poponáhľať spolu,“ čím mu dávate najavo, že ste jeden tím. Iným spôsobom je zapojenie ho do hry: „Dajme si súťaž, kto si skôr oblečie nohavice (zaviaže topánky).“

5. Držím diétu

Sledujete svoju váhu? Nechajte si to pre seba. Ak vás dieťa vidí denne vážiť sa a počúva o tom, aká ste tlstá, môže sa u neho vyvinúť nezdravé vnímanie tela. Lepšie je povedať : „Jedávam zdravo, lebo sa mi to páči.“ Ak chodíte napríklad behať, vysvetlite dieťaťu, že je to príjemné a dobré pre zdravie, možno sa s radosťou k vám pripojí.

6. Nemôžeme si to dovoliť

Používať túto odpoveď je veľmi ľahké, keď vás dieťa prosí o novú hračku. Dávate mu ňou však signál, že nemáte kontrolu nad svojimi peniazmi, čo môže na deti pôsobiť desivo, najmä na tie, ktoré sú už vo veku školákov. Skúste alternatívny spôsob ako vyjadriť rovnakú myšlienku, napríklad: „Nebudeme to teraz kupovať, lebo šetríme peniaze na dôležitejšie veci.“ Ak naďalej na kúpe novej hračky trvá, máte perfektnú možnosť začať s ním konverzovať o tom, ako sa spravujú v rodine peniaze.

7. Nehovor s cudzími ľuďmi

Pre malé dieťa je ťažké takúto frázu uchopiť. Aj keď človeka nepozná, no ten je k nemu milý, tak nepôsobí ako cudzí. Namiesto všeobecného varovania, aby nehovorilo s cudzími ľuďmi, preberte konkrétne situácie a spôsoby riešenia, napríklad ak mu niekto ponúkne cukrík, bude mu chcieť niečo ukázať či odviezť ho niekam.

8. Buď opatrná/ý

Hovoriť túto vetu vtedy, keď vaše dieťa na ihrisku balansuje na preliezačke, je zbytočné alebo skôr na škodu. Nečakajte, že sa stretne s vami požadovanou odozvou. Naopak, vaše slová môžu odviesť pozornosť dieťaťa od toho, čo práve robí a stratí rovnováhu. Ak máte obavy, že môže spadnúť, radšej sa presuňte pod preliezačku a buďte v strehu.

9. Dezert teraz nemôžeš, až po večeri

Použitie tohto výrazu zvyšuje u dieťaťa hodnotu dezertu a znižuje jeho radosť z hlavného jedla. Skúste to trochu inak – „Najprv zjeme naše jedlo, ktoré sme si pripravili a potom si dáme dezert.“ Zmena formulácie, aj keď úplne jemná, má na dieťa oveľa pozitívnejší vplyv.

10. Pomôžem ti

Neviete sa už pozerať na to, ako sa dieťa snaží postaviť vežu z kociek alebo dokončiť obrázok z puzzlí a nedarí sa mu?  Ak prídete s ponukou pomoci pri dokončení jeho práce príliš skoro, môžete narušiť jeho nezávislosť, lebo si zvykne, že vždy mu niekto pomôže. Namiesto toho skúste dieťa naviesť na správnu cestu, aby samo dokázalo problém vyriešiť: „Prečo myslíš, že tento veľký kus patrí práve sem? Poďme to skúsiť inak. Ako inak by to podľa teba mohlo byť?“

Frázy starej školy ako "Počkaj, až príde otecko z roboty," "Keby si bol aspoň trochu viac taký ako tvoja sestra" či "Pozri sa na iné deti, aké sú poslušné," v slovníku dnešného rodiča nemajú čo robiť. Ak vám sem - tam vykĺznu, netrápte sa. Snažte sa ich však používať čo najmenej. Prirovnávanie a vyhrážanie sa nepôsobí na detskú psychiku vôbec dobre.

Prečítajte si tiež:

Tieto tri veci pred deťmi nikdy nehovorte

V tomto spočíva tajomstvo šťastného dieťaťa

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia