Šesť ciest ako zvýšiť inteligenciu batoľaťa

Šesť ciest ako zvýšiť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-15 00:01:00 |

Niektoré dieťa napreduje rýchlejšie v motorike, iné v rozvoji reči. Je to normálne. Nesnažte sa nič nasilu urýchliť, ale denne svoju ratolesť prirodzene rozvíjajte.

Nemajte obavy, nejde o nič zložité a netreba k tomu nič študovať. Naopak, je to veľmi jednoduché. Ponúkame niekoľko tipov ako môžete úplne prirodzene zvyšovať inteligenciu svojho špuntíka. 

Rozpútajte slovnú búrku

Väčšina detí vo veku medzi 18 a 24 mesiacov sa dokáže naučiť jedno nové slovo za týždeň a ako dvojročné už dokážu povedať asi 50 až 100 slov. Môže ich však byť oveľa viac. Stačí vedieť ako stimulovať mozog batoľaťa. Jednou z metód je komentovať všetko čo robíte, po celý deň. Je totiž dokázané, že čím viac sa s dieťaťom zhovárate, tým viac sa naučí. Neustále teda svojmu drobcovi rozprávajte, čo robíte. Vystavíte ho tak mnohým novým slovám, ktoré od vás ľahko pochytí.

Nespoliehajte sa však na to, že túto prácu za vás urobí televízia. Tam rozprávajú príliš rýchlo, aby dieťa slová dokázalo dešifrovať a naučiť sa ich. Okrem toho pri sledovaní televízie chýba deťom interakcia s inými ľuďmi. Dobrou pomôckou sú aj knihy pre deti.

Niektorým drobcom trvá dlhšie, než sa im jazýček rozviaže. Neznamená to však, že vaše komentovanie sa míňa účinku. Pokračujte v tom. Dieťa nasáva ako špongia a jedného dňa sa rozhovorí. Ak sa vám zdá, že jeho slovná zásoba je obmedzená, všímajte si, či vám rozumie. V prípade, že hovorí veľmi málo a myslíte si, že nerozumie vašim pokynom, ani tomu, o čom rozprávate, poraďte sa s odborníkom.

Naučte ho zvládať emócie

Rozvoj emočnej inteligencie je pre vaše dieťa dôležitým krokom v sociálnom vývoji. Aj v tomto mu môžete pomôcť – najmä s identifikovaním emočných podnetov. Neskôr sa mu to zíde, veď sa to týka všetkého, čo robíme. Predstavte si napríklad, že sa pekne hrá v pieskovisku a nejaké „živšie“ dieťa do piesku skočí tak, že ho drgne. Stačí, ak utrúsite, že to bola nehoda a dieťa ľahšie pochopí, že ho kamarát nebuchol naschvál. Rovnako to platí aj v prípade pozitívnych emócií. Ak sa podelí o hračku s iným dieťaťom, nezabudnite podotknúť, ako šťastné je práve vďaka vášmu miláčikovi.

Hrajte sa rozumne

Existujú spôsoby, ako môžete svoje slniečko naučiť potlačiť impulzívne správanie. Skúste napríklad bubon. Vy po ňom buchnite raz, no vysvetlite dieťaťu, aby ono odpovedalo dvomi údermi. Cieľ je primäť dieťa, aby zastavilo, porozmýšľalo a až potom konalo. Kontrola impulzov môže dieťa predurčiť k lepším výkonom v matematike a predovšetkým jeho mozog vyzbrojí kľúčovou funkciou – schopnosťou plánovať, stanovovať ciele a sústrediť sa na úlohu.

Ukazujte prstom

Už vo veku deväť mesiacov začínajú deti sledovať váš prst, aby zistili, na čo ukazujete. Vedci dokázali, že ak na predmet, ktorý pomenúvate, ukazujete prstom, dieťa si nové slovo zapamätá rýchlejšie.

Podnieťte kreativitu

Chcete dieťaťu dopriať najlepšiu detskú izbu na svete? Zabudnite na časopisy s dizajnérskym nábytkom. Nemusia v nej byť ani najnovšie hračky, ktorých sú plné reklamy v televízii. Naopak. Najlepšou hračkou môže byť prázdna krabica a pár kried. Vďaka nim dáte dieťaťu čas a priestor skúšať nové veci. V izbe by nemali chýbať ani stavebnice, hudobné hračky či kostýmy, skrátka čokoľvek, čo si vyžaduje kreativitu.

Oceňte úsilie

Výskumy ukázali, že deti sa snažia viac, keď ich rodičia ocenia snahu. Určite máte nutkanie povedať dieťaťu, že je veľmi šikovné, no väčší efekt bude mať, ak namiesto toho poviete: „Výborne, určite si sa veľmi snažil.“ Nesústreďte sa na výsledok, ale na to, aké úsilie dieťa na dosiahnutie výsledku vynaložilo. Deti si tak ľahšie spoja tvrdú prácu s úspechom. Dokážu sa potom lepšie vyrovnať aj s neúspechom. Chyby vnímajú ako problémy, ktoré treba prekonať a hneď sa pustia do práce.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia